Instock cooking; oftewel koken met wat je op voorraad hebt. De titel beloofd veel leuks (vind ik dan) dus ik was erg blij toen ik een exemplaar mocht ontvangen.
Het boek draait er vooral om dat er zo min mogelijk voedselverspilling is, hoe gebruik je dat overrijpe fruit of groente om er toch nog iets lekkers mee te maken?

Instock is een restaurant dat voedselverspilling op de kaart zet. Producten die normaal het bord niet halen (dus vaak weggegooid worden) halen zij op bij supermarkten. Vervolgens gaan ze er mee aan de slag om er de lekkerste gerechten mee te maken. Op deze manier wordt er van de koks flink wat creativiteit gevraagd, want de ingrediënten wisselen dagelijks.
Deze creatieve aanpak delen ze in dit boek.

Instock cooking

Het boek begint met een aantal informatieve hoofdstukken met daarin informatie over de oprichters en het restaurant, 10 tips tegen voedselverspilling en hoe je een maaltijd op bouwt.
Op bovenstaande foto zie je een leuke info-graphic, hierin worden de meest typerende smaken per land weergegeven.

Vervolgens volgen er verschillende hoofdstukken met uitleg en recepten; inmaken, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, roken en invulrecepten.

Persoonlijk vind ik het erg fijn dat elk hoofdstuk met een informatief gedeelte begint. Zo vertellen ze over de oorsprong, hoe het nu gedaan wordt en hoe zij dat doen en hoe je ermee aan de slag gaat. Daarnaast vind je in deze stukken ook tips & tricks.
Wel zo handig als je het (bijna) nooit gedaan hebt!

Instock cooking

In elk hoofdstuk heb ik ook al meer dan genoeg lekkere recepten gezien, van de basis tot uitgebreidere recepten.

Inmaken
Wat denk je bijvoorbeeld van ingelegde watermeloenschil? Hier viel meteen mijn oog op, want watermeloenschil.. dat had ik zelf echt nooit kunnen bedenken!
Uiteraard staan er ook de wat bekendere gerechten zoals atjar, jam en relish.
Daarnaast volgen recepten om te maken met de eerder beschreven recepten, zoals scone en Indiase curry.

Instock cooking

Fermenteren
Fermenteren heb ik nog nooit zelf gedaan, maar ik kijk er nu al naar uit om bijvoorbeeld mijn eigen zuurkool te maken. Dit kan trouwens met veel soorten groenten en fruit, dit ga ik zeker binnenkort proberen, want als ik had geweten dat dit al kon met zo weinig ingrediënten..

Drogen
Van groentechips, tot gedroogd fruit naar meringue. Over het algemeen handige en makkelijke recepten.

Invriezen
Dit is denk ik het kleinste hoofdstuk, het beslaat namelijk maar een paar pagina’s.
Uiteraard zijn er altijd groente en fruit die je kunt invriezen, maar maak er bijvoorbeeld ook een een granita van.

Instock cooking

Pekelen
Oftewel het zouten van producten, weer iets wat ik zelf nog nooit heb gedaan. Door bovenstaande foto herinnerde ik me opeens dat ik hiervan nog een potje gepekelde citroen heb staan! Gemaakt door mijn moeder, snel maar eens gaan gebruiken in een receptje dus.

Konfijten
Een techniek waarbij vlees en vis op een lage temperatuur wordt gegaard in vet. Iets wat mij persoonlijk niet meteen aanspreekt. Maar ik ga het binnenkort wel proberen! Waarschijnlijk dan wel 1 van de groente recepten die erin staan.

Invulrecepten
Dit hoofdstuk is echt perfect voor alle left-overs. Geen helemaal uitgewerkte recepten, maar de basis waarin je juist de producten die jij over hebt kunt gebruiken.

 


Instock Cooking kost € 19,99 en is uitgegeven door Karakter Uitgevers.