Eindelijk is het dan zo ver; na een jaar hard werken is het weer tijd voor een welverdiende vakantie. Misschien ga je op een citytrip, niksen op het strand, een actieve vakantie of blijf je lekker thuis. Maar net nu jij een beetje in je gezonde ritme zit komen de verleidingen weer om de hoek kijken. Want op vakantie zijn de verleidingen overal; lekker uit eten, buffet, ijsjes, lokale lekkernijen en verfrissende drankjes.

Geniet

Het allerbelangrijkste is dat je geniet van je vakantie. Geniet van de rust, de omgeving en je vrienden/familie. Vakantiedagen heb je namelijk niet voor niets, je hebt af en toe rust en tijd voor jezelf nodig. Tijd om lekker de boel de boel te laten en alleen maar die dingen te doen waar jij vrolijk van wordt.
Dus geniet ook zeker van het lekkers dat deze vakantie je te bieden heeft.

En nu?

Of je al dan niet aan je gezonde ritme wil vasthouden op vakantie is natuurlijk een persoonlijke keuze. Eigenlijk heb je 3 verschillende opties;

1. je houdt vast aan je huidige eetgewoontes.
2. je spreekt met jezelf momenten af dat je “mag zondigen”, hoe vaak dat is beslis je zelf.
3. je gaat helemaal niet opletten en gewoon doen waar je zin in hebt.

Kies vooral wat voor jou het fijnste is! Merk je dat je veel stress ervaart door te proberen vast te houden aan je gezonde ritme? Dan is het wellicht die stress helemaal niet waard.. want die vakantie tijd is om te ontspannen!

vakantie

Wat kies ik?

Persoonlijk kies ik altijd voor de tweede optie. Ik probeer zoveel mogelijk gezonde keuzes te maken op vakantie en las af en toe een “zondig-momentje” in.
Waar dat zondigen uit bestaat dat verschilt per keer, dat is afhankelijk waar ik echt zin in heb op dat moment. Vaak is dat voor mij genieten van de lokale lekkernijen. Ben ik bijvoorbeeld in Italië dan wil ik graag een keer een heerlijke tiramisu eten. Omdat ik weet dat ik op bepaalde “ongezonde” voeding niet goed reageer eet ik die dan ook niet, hoe lekker het ook is.. ziek worden op vakantie is het mij niet waard!

Keuze genoeg

Vaak is er keuze genoeg op vakantie. Of je nu in een all-inclusive resort verblijft, met de camper erop uit trekt of een city-trip maakt. In elk land hebben ze groenten en fruit (echt waar) en zijn er talloze gerechten waar je onbeperkt van kan genieten.

Heb je elke ochtend een ontbijtbuffet? Kies dan ook eens voor het lokale fruit, je zal merken dat dit vaak zoveel lekkerder smaakt dan het fruit dat hier in de supermarkt ligt!
Sowieso kunnen buffetten een valkuil zijn, want je schept al snel veel te veel op of je gaat 4 keer je bord vullen; want eigenlijk ziet alles er lekker uit! Kies er dan voor om meerdere rondes te gaan maar schep van alles maar een beetje op, zo creëer je een waar proeverij-feestje voor jezelf!

Ga je met de camper op vakantie of heb je een appartementje met eigen keuken? Kies er dan voor om ook af en toe zelf iets te maken, je hoeft heus niet elke dag uit eten om te kunnen genieten. Maak het extra leuk door naar een lokale markt te gaan en daar je inkopen te doen.

Tijdens een city-trip zal je al je maaltijden in een restaurant nuttigen. Maar ook daar kun je gezondere keuzes maken. Eet bijvoorbeeld een heerlijke salade als lunch/diner en kies niet elke maaltijd voor een 3gangen menu.