Deze Israëlische gehaktballetjes in tomatensaus zijn echt overheerlijk! In deze maaltijd gebruik ik een kruidenmengsel dat ik hiervoor nog nooit gebruikt had; baharat. Maar nu weet ik het zeker, dat potje kruiden zal vanaf nu regelmatig gebruikt worden!
Deze maand die ik weer mee aan de Foodblog swap en het blijft een leuke manier om nieuwe blogs en nieuwe recepten te ontdekken. Ik mocht deze maand iets uitzoeken van ‘De wereld op je bord’ en tja… met zo’n naam moest ik natuurlijk ook een gerecht uitzoeken dat uit een andere wereld komt. Niet een compleet andere wereld, maar spreekwoordelijk; je snapt wel wat ik bedoel.
Het toevallige deze maand; ‘De wereld op je bord’ kreeg ook mijn blog toegewezen, zij koos voor de mijn papa’s dadeltaart; lekker!
Baharat, een kruidenmengsel dat voor mij echt compleet nieuw was. Dat is denk ik ook 1 van de redenen waarom ik specifiek voor dit gerecht heb gekozen. En zodra ik het potje kruiden openmaakte wist ik het al, dit vind ik lekker!
En wat hebben we er van gesmuld, dit gerecht is echt overheerlijk!
Uiteraard heb ik enkele aanpassingen gedaan aan het originele recept, kijk vooral ook even op de website van Elianne voor het origineel.
Wij aten deze maaltijd in combinatie met coucous en een frisse salade; de perfecte combinatie als je het mij vraagt. Door de salade er nog bij te maken is onderstaande genoeg voor 3 personen.
Ingrediënten
– 1 aubergine
– 1 ui
– 2 grote tenen knoflook
– 1 blikje tomatenblokjes
– 1 volle tl baharat
– 120 ml water
– 1 aubergine
– 1 rode (punt) paprika
– 200 gr kikkererwten
– 360 gr gehaktballetjes (rauw)
Bereiding
Verhit een grillpan op middelhoog vuur.
Snijd ondertussen de aubergine 3 plakken en vervolgens in frieten van ongeveer 2,5 cm lengte.
Grill deze in de hete grillpan en zet apart.
Snipper de ui en de knoflook fijn.
Verhit een middelgrote pan op middelhoog vuur met 3 el olie, fruit hierin de ui glazig. Voeg op het laatst de knoflook toe en bak even mee.
Voeg de tomatenblokjes, water en baharat toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 8-10 minuten pruttelen.
Snijd ondertussen de rode paprika in dunne reepjes.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Voeg de paprika, kikkererwten en aubergine toe aan de saus en breng op smaak met een snuf peper en zout. Roer goed door.
Leg vervolgens de gehaktballen in de saus en doe het deksel op de pan.
Laat 30 minuten zachtjes pruttelen tot de gehaktballen gaar zijn.
Ziet er uit als een heel lekker recept! Aubergine en de Israëlische keuken zijn echt favoriet hier in huis. Deze week maar eens uitproberen!