Als je op het internet op mealpreppen zoekt dan kom je talloze foto’s tegen van aanrechten die beladen zijn met bakjes en zakjes met daarin complete maaltijden en snacks. Mealpreppen komt neer op je maaltijden voorbereiden. 1 dag/avond in de week maak je dan voor meerdere dagen je ontbijt, lunch, diner en/of snacks.
Het kan de uitkomst voor menig persoon zijn die bezig is met gezond eten. Veel sporters gebruiken deze methode. Want door je maaltijden voor te bereiden heb je namelijk altijd een gezonde keuze klaarstaan.

Niet alleen voor sporters

Dat veel sporters mealpreppen betekend natuurlijk niet dat het juist alleen voor die groep interessant is. Ik denk namelijk dat mealpreppen een goede uitkomst is voor veel mensen. Want wat is er nou makkelijker dan wanneer je trek hebt je al lekkere dingen kant-en-klaar in de koelkast hebt staan?
Zo weet je zeker dat je altijd iets gezonds en voedzaams hebt om te eten. Geen tijd of zin om elke avond in de keuken te staan? Kies je dan sneller voor een afhaalmaaltijd? Ook dan is mealpreppen een goede uitkomst!

Het kost je 1 avond of dag (afhankelijk van het aantal maaltijden die je maakt) maar daarna hoef je elke ochtend alleen nog maar de bakjes te pakken en loop je zo de deur uit. In de ochtend scheelt het je dus ook nog eens kostbare tijd!

2 manieren

Mealpreppen kan op 2 verschillende manieren, iedereen heeft hierin zo zijn eigen werkwijze;
1; plan 1 dagdeel in waarop je de maaltijden maakt. Je kan kiezen om deze voor 3 dagen te maken, dan kan je ze bewaren in de koelkast. Kies je ervoor om voor 5/7 dagen te gaan mealpreppen? Bewaar dan een deel in de vriezer, zo weet je zeker dat het vers blijft.
2; Kook ’s avonds als je je avondeten maakt voor 1 persoon extra, dan heb je meteen wat lekkers voor de lunch de volgende dag

Voorbereiding

Ok, het kost je wel wat voorbereiding, al helemaal als het nog niet tot je wekelijkse routine behoort. Enkele tips om te beginnen;
– schaf voldoende bakjes aan in verschillende maten.
– plan 1 dagdeel in waarin je de maaltijden maakt.
– zorg dat je genoeg ruimte hebt in je koelkast/vriezer voor de bakjes.
– zorg dat je van te voren weet welke maaltijden je wilt maken en zorg dat je de recepten en ingrediënten bij de hand hebt.
– zorg voor een opgeruimde keuken, mealpreppen vergt nou eenmaal wat ruimte.

Mealpreppen

Welke maaltijden?

Elke maaltijd is voor te bereiden, van ontbijt, lunch, diner tot snacks. Door te letten op de seizoens groenten en fruit en wat er in de aanbieding is in de supermarkt weet je zeker dat je altijd een heerlijke, voedzame en goedkopere maaltijd hebt.

Groente en fruit kun je alvast snijden en in goed afgesloten bakjes bewaren in de koelkast. Zo voeg je deze makkelijk toe aan een maaltijd of heb je een lekker tussendoortje.
Zorg dat de basis voor de lunch/diner altijd voor de hoofdmoot uit groenten bestaan. Vul deze vervolgens aan met vlees/kip/vis naar keuze en eventueel pasta/rijst/brood/of andere graansoorten.
Heb je een magnetron tot je beschikking voor de lunch? Dan kan je ook makkelijk soepen (zorg dan wel voor een goed afsluitend bakje) en andere maaltijden meenemen die warm het lekkerste smaken.

Kies vooral voor recepten/combinaties die jij het lekkerste vind!

Ideetjes

Ik geef je graag enkele ideeën die je makkelijk kunt voorbereiden.
– gekookte eieren
– ei muffins
– havermoutmuffins
– bananenbrood
– salades
– alle soorten rauwkost/groenten
– gekookte/gewokte groenten
– alle soorten fruit
– kip/vlees/vis, gekruid en gebakken
– gekookte pasta/rijst/of andere graansoorten

Salades

Eet je graag elke dag een verse salade als lunch? Kies er dan voor deze in de ochtend samen te stellen, zo blijft je sla lekker knapperig en vers.
Snijd van tevoren alle groentes die je lekker vind en bewaar deze in aparte bakjes. Alle andere ingrediënten voor een heerlijke salade zijn ook makkelijk voor te bereiden, denk bijvoorbeeld aan kip, tonijn, (feta)kaas en croutons.
Neem de dressing altijd apart mee, zo krijg je geen zompige salade.