Limonade, fris & snacks; de naam zegt het al waar dit mooie boek over gaat. Want op het moment dat ik de cover zag, was ik al verkocht! Niet alleen een mooie cover, maar ook een fijne inhoud. Lees je mee?

Met dit boek tover je zelf de lekkerste drankjes en heerlijkste snacks op tafel. Het geeft je een goede basis om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld limonadesiroop en frisdranken. De bijpassende snacks maken het helemaal compleet.

Het boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken waarover ik je graag wat meer vertel.

Frisdrank – de basis

Het hoofdstuk begint met een stukje algemene theorie en het wordt aangeraden deze zeker niet over te slaan. Op deze manier lees je namelijk hoe je het beste aan de slag kunt gaan, wat er bijvoorbeeld gebeurd bij het gistingsproces en wat je nodig hebt voor het maken van de frisdranken. Vervolgens volgt informatie over verschillende soorten suikers en kruiden.

limonade, fris & snacks

Frisdranksiroop

En dan kunnen we aan de slag! In dit hoofdstuk vind je verschillende siropen om frisdranken mee te maken. Deze siropen meng je met koolzuurhoudend water.
Er staan verschillende recepten in dit hoofdstuk, waaronder een grapefruit- en een colasiroop. En ja, natuurlijk zit er wel suiker in deze recepten. Maar het voordeel van een siroop is dat deze zo geconcentreerd is dat je er in verhouding maar weinig van nodig hebt om je frisdrank op smaak te brengen.
Ook leuk; er staan ok enkele kruidendranken in dit hoofdstuk!

Naast de sirooprecepten vind je er ook recepten voor verschillende snacks zoals bananenchips, gefrituurde olijven en uienringen.

limonade, fris & snacks

Limonade & ijsthee

‘Het leven met limonade is leuker dan zonder’ zegt de schrijfster. In dit hoofdstuk laat ze je zien hoe makkelijk het eigenlijk is om zelf een verfrissend drankje op tafel te zetten.
Je vind er het recept voor een klassieke limonade, maar ook andere smaken zoals komkommer, frambozen-chia, rabarber-basilicum en koninginnen limonade.
Daarnaast staan er ook recepten voor agua fresca in dit hoofdstuk, dit is een Mexicaans verkoelend drankje. Het enige wat je voor deze kleurige drankjes nodig hebt is fruit, water en een klein beetje suiker.

Uiteraard ook heerlijke recepten voor ijsthee. Je vind hier de basis en enkele smaak combinaties. Maar als je het eenmaal in de vingers hebt kun je zelf ook de heerlijkste smaken maken.

In dit hoofdstuk heerlijke snacks die bestaan uit verschillende chips en dips.

limonade, fris & snacks

Frisdrank op basis van gist en fermentatie

In dit hoofdstuk meer informatie en recepten over hoe je je frisdrank op natuurlijke wijze kunt laten sprankelen. Dus zonder spa rood toe te voegen. In dit hoofdstuk laat ze je kennis maken met 2 manieren om je frisdrank te laten tintelen.
De eerste manier is met gist, voeg trouwens niet meer toe dan aangegeven in het recept, want dan is er kans dat je fles ontploft.
Komboecha, een fruitige en frisure drank. Komboecha is een gefermenteerde theedrank en in dit hoofdstuk leer je er wat meer over en krijg je heerlijke recepten.

Vervolgens de frisdrank op basis van fermentatie. Het lijkt eigenlijk een beetje op een natte vorm van zuurdesembrood. Hiervoor moet je namelijk een sodacultuur opstarten. Klinkt lastig, maar het wordt allemaal goed en duidelijk uitgelegd. (wat denk je bijvoorbeeld van je eigengemaakte vlierbloesem champagne of root beer?!)
Uiteraard weer heerlijke recepten en de bijbehorende snacks zoals pretzels.

limonade, fris & snacks

Floats, egg cream, ijskoffie & bubble tea

Dit hoofdstuk staat in tegenstelling tot de voorgaande hoofdstukken wel helemaal in het teken van zoet. Verkoelende drankjes die veel weghebben van toetjes om jezelf mee te verwennen.

In dit hoofdstuk staan recepten en foto’s waarvan je meteen gaat watertanden. Van floats (zie bovenstaande foto) en soda cream fizz tot bubble tea.