Deze sinaasappelcake is een heerlijke en frisse cake om van te genieten bij een kopje koffie of thee. Door niet teveel sinaasappel toe te voegen komt de smaak van de sinaasappel subtiel (en totaal niet overheersend) naar voren.

Toen ik deze cake bakte had ik vakantie.. in Nederland.. dus regen. Ik had allemaal plannen die dankzij de regen in duigen vielen, vooral het aanpakken van de tuin (wat hard nodig is) viel zo in duigen. Dus besloot ik dat de druilerige dag perfect was om een cake te bakken. Omdat ik dan weer geen standaard cake wilde bakken moest er een smaakje bij. Na even snuffelen in huis besloot ik maar een sinaasappel op te offeren.

De eerste poging ging trouwens gigantisch mis.. ik smolt de boter en deed er de suiker bij. Of wacht.. nee dat was zout! Oeps! Gelukkig was het op dat moment alleen maar zout en boter, want stel je toch voor dat je het niet in de gaten zou hebben tot de eerste hap.

Sinaasappelcake

Lang geleden had ik al eens eerder een sinaasappelcake gemaakt, daar gingen toen 2 complete sinaasappels in; met schil en al! Nou je kunt vast wel voorstellen dat die echt een heftige smaak had. Dat wilde ik bij deze cake voorkomen. Deze cake heeft echt een subtiele sinaasappel smaak en ik kan je vertellen; hij is zo lekker dat wij voordat we het in de gaten hadden al de halve cake hadden opgesnoept.

Sinaasappelcake

Een heerlijke en frisse cake
Voorbereiding15 minuten
Bereiding55 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Porties: 1 cake

Ingrediënten

 • 170 g roomboter op kamertemperatuur
 • 220 g suiker
 • 4 eieren
 • 50 g melk
 • 1 sinaasappel
 • 250 g zelfrijzend bakmeel

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
 • Meng de roomboter en de suiker in een kom met een mixer goed door elkaar tot deze licht en romig is.
 • Voeg de eieren toe en mix goed door elkaar.
 • Rasp de sinaasappel tot je 1,5 tl rasp hebt. Pers vervolgens de sinaasappel uit.
 • Voeg de melk, sinaasappelrasp en sinaasappelsap toe aan het eimengsel en mix goed door.
 • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en mix goed door tot je een egaal beslag hebt.
 • Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet hierin je beslag.
 • Bak de cake in 50-55 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. De cake is gaar als een houten saté prikker er schoon uit komt.