GREEK, het kookboek van George Calombaris. Gaat er al een belletje rinkelen? Dat is één van de juryleden van Masterchef Australië. Deze editie van Masterchef volg ik altijd op de voet, want dat is wat mij betreft echt de beste en leukste om te kijken. In dit boek neemt George je mee naar zijn culinaire roots.

Greek -George Calombaris

Een kookboek dat helemaal in het teken staat van Griekse gerechten, maar dan wel met een moderne twist. Het is een flinke pil met meer dan 300 bladzijdes, maar dat is wat mij betreft geen straf als het een kookboek is.

Het boek staat boordevol klassieke gerechten en daarnaast ook gerechten met een moderne inslag. Allemaal met een persoonlijke twist van George. Dat hij goed kan koken zie je terug in dit boek, samen met mooie foto’s krijg je gewoon zin om de keuken in te duiken!
Daarnaast heeft dit boek echt een eigen stijl, dat zie je ook wel terug op de foto’s die ik bij dit artikel plaats. Hier word ik zelf erg blij van, niet standaard; maar echt je eigen ding doen.

De titels van alle recepten zijn in het Engels, de rest is gewoon in het Nederlands. Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom ze niet alles vertaald hebben? Het is voor mij niet zo’n probleem want ik lees het net zo makkelijk in het Engels als in het Nederlands.
Maar goed, je hoeft je dus geen zorgen te maken om alle andere teksten; het voorwoord, ingrediënten, bereidingswijze en de tips zijn in het Nederlands.

Greek -George Calombaris

Het boek is onderverdeeld in 9 hoofdstukken; Griekse snacks, dips, pasta, souvlaki, streetfood, mama’s recepten, salades, desserts, drank en basis.
Het allereerste recept in het boek, in Griekse snacks, is; ‘whipped feta, heirloom carrot salad’ oftewel; een fetamousse met een wortel-radijs salade. Toen ik deze zag had ik al meteen zin om de keuken in te duiken en dat gerechtje te maken. Want 1. ik ben fan van feta en 2. alleen al van de foto ga je watertanden.

Dit is weer zo’n boek waar in met gemak vele tientallen recepten aan kan wijzen die ik een keer wil maken. Misschien moet ik dus maar eens standaard 1 dag in de week een complete maaltijd uit het kookboek op tafel toveren. Zou zeker geen straf zijn!

Greek -George Calombaris

En dan het hoofdstuk Souvlaki, dat begint met 7 souvlaki geboden. Ik geef je er 3;
1. Kebab is geen souvlaki.
2. Een souvlaki is geen maaltijd, maar een sociaal gebeuren.
3. Vlees op een stok is kalamaki, geen souvlaki.

Ik moest er wel om lachen, want ik denk dan dat het wellicht ergens een ergernis is van George.
Ook in dit hoofdstuk staan weer de heerlijkste dingen!

Greek -George Calombaris

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik enthousiast ben over dit boek! Mooie foto’s, eigen stijl en duidelijke recepten. Geen moeilijk termen of ellenlange bereidingswijzen, gewoon lekker en goed koken met verse ingrediënten.

Omdat ik niet anders kan maakte ik alvast mijn top 5 recepten, met moeite want er staat veel meer in wat ik een keer wil maken. Maar je moet ergens beginnen…
– Carrot tzatziki
– Crispy fennel-seed flatbread
– Burnt leek, almond and feta ravioli
– Zucchini keftedes, burghul salad
– 1 van de 3 baklava recepten

Greek | George Calombaris | Prijs € 29,95 | Good Cook