De laatste tijd zijn er weer een flink aantal mooie kookboeken verschenen, zo ook deze; sensationele salades. Ik word zelf altijd erg blij als ik een exemplaar krijg opgestuurd want je haalt er de heerlijkste gerechten uit. Ondertussen groeit mijn kookboekencollectie verder en vertel ik jullie er graag wat meer over.

De naam zegt het al, een boek boordevol salades. Sensationele salades. Salades voor ieder seizoen. Zelf eet ik regelmatig salades en sommige mensen vragen zich dan af of dat nooit gaat vervelen, maar ze zijn zo saai als je ze zelf maakt! Met dit boek zie je maar weer dat salades helemaal niet saai hoeven te zijn.
Want met 268 pagina’s vind je er genoeg inspiratie in om wat heerlijks op tafel te toveren.

sensationele salades

Het boek is onderverdeeld in 7 hoofdstukken; eenvoudige salades, vegetarische salades, vegetarisch met granen, vegetarisch met kaas, vis en schaaldieren, gevogelte, vlees en dressing.
Zoals je ziet een mooie verdeling die eigenlijk alles wel beslaat wat mogelijk is in de salade-wereld.
Ik pik er enkele hoofdstukken uit waar ik je graag wat meer over vertel.

Elke salade gaat gepaard met een mooi foto. Voor mij persoonlijk een must, want ik zie graag wat de visie van de bedenker is. Uiteraard kun je er altijd nog je eigen draai aan geven, maar een foto zegt meer dan 1000 woorden!

Eenvoudige salades

Zoals de naam al zegt; makkelijke en eenvoudige salades. Salades die je makkelijk op tafel zet als een heerlijk bijgerecht. Geen ellenlange ingrediëntenlijsten of bereidingen, gewoon simpele salades die uiteraard wel boordevol smaak zitten.

Sensationele salades

Vegetarisch met kaas

Dit is zo’n hoofdstuk dat mij meteen aanspreekt, want tja.. ik ben toch wel echt een kaasliefhebber. De granen kan ik missen, maar zonder kaas lijkt het leven me maar saai.
In dit hoofdstuk kan ik notes blijven plakken want er staat echt zoveel lekkers in! Heerlijke combinaties tussen zoet, hartig, zout en pittig en dan ook nog eens foto’s waarvan je gaat watertanden.  De kaas varieert van feta, Parmezaan tot haloumi, manchego en blauwe kaas.

In dit hoofdstuk vind je uitgebreidere salades, maar nog steeds met een erg overzichtelijke ingrediëntenlijst. Natuurlijk zijn sommige lijstjes wat makkelijker, maar dan zet je ook meestal echt een sensationele salade op tafel die goed vult.

Sensationele salades

Vlees

Een hoofdstuk waar ik mijn man erg blij mee zou maken. Want hij heeft het liefst elke dag een stukje vlees op zijn bord.
In dit hoofdstuk verschillende salades die warm, lauwwarm en/of koud worden geserveerd. Super fijn ook dat dat er bij staat. Zo kun je je een beetje aan het weer van die dag aanpassen en waar je nou specifiek zin in hebt. Zo staat er een heerlijke foto in van rundvleesreepjes met schorseneren, cantharellen en edamamebonen; watertanden!
In dit hoofdstuk weer een mooie mix van korte en lange bereidingswijzen. Soms lijken de ingrediëntenlijsten wat lang, maar als je dan goed kijkt zie je regelmatig kruiden etc voorbij komen die je meestal standaard in huis hebt.

 

Al met al dus echt een mooi boek als je op zoek bent naar (salade)inspiratie. Er zit werkelijk waar wat lekkers voor iedereen in!
Vergeet de standaard salades met blaadjes sla, tomaat en komkommer maar maak er een sensationele salade van.

En omdat ik het standaard doe, ik maakte alvast een lijstje van mijn top 5 uit dit boek;
– Kikkererwten, feta, kruidige rode uien, komijn en munt.
– Geroosterde zoete aardappel met chili, courgette, geroosterde knoflook, hazelnoot en peer.
– Gegrilde wortels, manchego, sinaasappel, pecannoten en rozijnen.
– Gepocheerde zalm, amandelen en grapefruitcouscous.
– Worst, aardappel, venkel en waterkers met een gebakken ei.

 


Sensationele salades | Peter Gordon | Prijs € 29,99 | Uitgeverij Unieboek | Het spectrum