Deze overheerlijke speculaascake met peren maakte ik echt al een hele tijd geleden. (lees enkele jaren geleden) Maar nog steeds blijft dit een geweldig lekker recept!
Al helemaal nu het perenseizoen weer aangebroken is raad ik je aan om een keer deze paleo cake te bakken. Ik beloof je dat iedereen er van zal smullen.

Deze cake is vrij van gluten-, lactose- en geraffineerde suikers. Maar eerlijk is eerlijk; dat doet echt helemaal niks aan de smaak af.
Zoals met al het snoepen blijft trouwens gelden dat het verstandig is om het met mate te doen. Dat iets gezonder is betekend natuurlijk niet dat je opeens jezelf helemaal vol moet proppen met lekkers 😉

Dan nog iets; deze speculaascake blijft zeker een beetje smeuïg na het bakken. Dit is zeker geen droge cake waarbij je liters thee of koffie nodig hebt om hem weg te spoelen.
Gebruik bij voorkeur peren die nog een beetje hard zijn. Overrijpe peren zou ik niet gebruiken voor dit recept.

Ingrediënten
– 250 gr amandelmeel
– 1 tl bakpoeder
– snufje zout
– 1 el speculaaskruiden
– 1 tl vanille extract
– 60 ml vloeibare kokosolie
– 100 ml honing
– 3 eieren (op kamertemperatuur)
– 2 peren
– 1 el citroensap

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bedek de bodem van een ronde springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.

Schil de peren, en snijd in de lengte in 8 stukken en verwijder het klokhuis.
Doe in een kommetje en besprenkel met de citroensap.

Mix amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar.

Meng in een andere kom kokosolie, eieren, honing en vanille door elkaar.

Voeg al roerend de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en blijf roeren tot het een glad beslag is.
Schep het beslag in de cakevorm.

Verdeel de stukken peer over de cake (bijvoorbeeld in een cirkel).

Bak de cake 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin en gaar.
Test even met een saté prikker of de cake na 30 minuten goed gaar is.