Romanesco is een mooie groente en daarnaast overheerlijk! Deze “groene torentjes bloemkool” maakt je diner weer net even anders dan anders. Geef hem wat pit mee door te roosteren in de oven met heerlijke kruiden.

Romanesco is zo’n groente die veel mensen wel eens gezien hebben, maar waar daarentegen niet veel mensen mee koken. Jammer! Want je kunt er in principe hetzelfde mee als met bloemkool, alleen ziet deze er een stuk decoratiever uit.
Deze worden trouwens ook gewoon in Nederland geteeld, dus ook van Hollandsche bodem verkrijgbaar.

Mijn vader zet deze groente regelmatig op tafel, dus ik kende hem al. Mijn vader is van de kleurtjes op je bord en doordat deze bloemkool een hoge decoratieve waarde heeft voegt hij zo 2 keer wat extra’s toe; kleur én decoratie. Want zeg nou eerlijk, deze groente ziet eruit om op te eten toch?!

gegrilde romanesco

Ingrediënten
– 1 romanesco
– 1 el olijfolie
– chipotle zout (of zout en chilipoeder)
– 0,5 tl kerriepoeder

Bereiding
Breng een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook.

Snijd de romanesco in roosjes. Eventuele grote stukken snij je doormidden.
Doe in het kokend water, draai het vuur laag en laat 4 minuten zachtjes koken.

Verwarm de oven voor op 195 graden Celsius.

Giet de romanesco af en laat even goed uitwasemen.

Pak een bakplaat en leg er een vel bakpapier op.
Spreid de romanesco uit over de bakplaat.

Besprenkel met me olijfolie, zout en kerriepoeder.
Grill de romanesco 12 minuten in de voorverwarmde oven.