Toen ik hoorde dat ‘Recepten uit Istanbul’ zou verschijnen wist ik meteen dat ik dit boek erg graag zou willen. Ik ben namelijk al een aantal keer in Istanbul geweest en heb er overheerlijk gegeten en daarnaast is mijn schoonfamilie Turks. Je kunt dus wel zeggen dat ik iets met de Turkse keuken heb!
Wat was ik blij toen dit kookboek op onze deurmat plofte. Zo blij dat ik er meteen in ging bladeren en het eigenlijk sindsdien ook standaard op onze salontafel ligt. En dat laatste.. dat wil wel wat zeggen! Want normaal staan kookboeken bij ons thuis áltijd in de kast. Maar dit is zo’n boek dat je graag laat liggen zodat je er met grote regelmaat in kan bladeren.
De recepten zijn opgedeeld in 6 hoofdstukken, namelijk; 1. Ontbijt, 2. Mezze en vis, 3. Soep, vlees en rijst, 4. Familierecepten, 5. Streetfood en 6. Zoetigheden. De eerste 3 hoofdstukken gaan vergezeld door de Turkse benaming, maar ja.. dat zal jullie (en mij) vast niet zoveel zeggen.
Elk hoofdstuk begint met een klein stukje tekst over hoe en waar deze meestal genuttigd wordt.
Vervolgens (en dan maakt dit boek echt anders dan anders) staat er een aantal keer een klein plattegrondje van een deel van Istanbul met daarop enkele hotspots aangegeven en waarom je juist daar iets zou moeten eten of drinken. Super leuk! Ik weet dan ook zeker;
de volgende keer dat ik naar Istanbul ga, ga ik deze tips zeker ergens opschrijven.
En dan alle recepten, het zijn er genoeg! In de recepten zie je de verscheidenheid van culinair Istanbul. Een mix en kruising tussen Europa en Azië. Van klassieke gerechten uit het Ottomaanse rijk tot het allernieuwste uit de moderne keuken.
Bij elk recept vind je ook de Turkse benaming en regelmatig een beschrijving van het gerecht. Hoe deze tot stand is gekomen of wanneer deze vaak gegeten worden. Leuk om op die manier nog wat extra’s te weten te komen over het recept dat je wellicht wilt gaan maken.
In het boek vind je de bekende gerechten, van lahmacun tot baklava. Maar ook gerechten die je wellicht zelf nog nooit geproefd of gemaakt hebt. Ik kan je zeggen; genoeg inspiratie voor iedereen!
Elk recept is voorzien van een mooie en duidelijke foto, erg prettig en een must voor mij; ik zie altijd graag wat ik ga maken en hoe de maker het bedoeld heeft. Uiteraard kun je er dan alsnog je eigen draai aan geven, maar een beetje een richtlijn is altijd prettig.
Daarnaast vind ik dat alles fijn en duidelijk beschreven is. Een duidelijke uitleg om de recepten te laten lukken in eigen keuken.
Mijn top 5 recepten die hoog op mijn ’te-koken-lijstje’ staan zijn;
– Lahmacun
– Simit
– Courgettekoekjes
– Linzenballetjes (omdat mijn man die zo lekker vindt)
– Stroopbeignets (ook weer voor manlief)
En eigenlijk ook nog de zoete koekjes met sesamzaad, pide, verschillende soorten groenten en wellicht waag ik me ook nog een keer aan de baklava. Zoveel keus!
Al met al; dit boek is echt een aanrader! 1 van mijn favorieten van dit jaar!