Goulash is zo’n gerecht dat ik perfect bij dit weer vind passen. Als het buiten koud is en het weer vroeger donker begint te worden (en dan ook nog af en toe regen) dan ben ik op zoek naar comfort-food! En comfort-food is voor mij meestal een stoof- oven ovenschotel.
Het typische is alleen dat ik hiervoor nog nooit zelf goulash had gemaakt. Het is zo’n gerecht waar ik onwijs van kan genieten maar meestal bij andere mensen een of in een restaurant.
Maar toen ik pasgeleden een nieuwe emaille pan kocht wist ik dat het er toch echt maar eens van moest komen; homemade goulash!
Eerlijk is eerlijk, het is ook nog eens super makkelijk om te maken! Eigenlijk denk ik zelfs dat je er bijna niks fout aan kunt doen. Het enige wat je fout kunt doen is het niet lang genoeg laten stoven, maar hé.. gelukkig heeft iedereen tegenwoordig wel een klok in huis 😉
Goulash is heerlijk met rijst/brood/aardappel/groenten on the side. Kies vooral wat jij het lekkerste vindt, hier zijn geen foute keuzes in!
Het meest ideale als je het mij vraagt? Maak dit receptje op een zondagavond en laat het dan lekker de hele avond pruttelen. Zo heb je op de drukke maandag een lekker maaltje dat je alleen nog even hoeft op te warmen.
Ingrediënten
– klontje boter
– 250 gr riblappen/stoofvlees
– 2 uien
– 2 paprika’s (ik gebruikte een rode en gele)
– 2 tl paprikapoeder
– 1 tl komijnzaad
– 1 blikje tomatenpuree
– 3 laurierblaadjes
– 500 ml runderbouillon
Bereiding
Snijd de riblappen in blokjes van 2 bij 2 cm en dep ze droog.
Verhit in een pan met dikke bodem het klontje boter en bak hierin de riblappen rondom bruin.
Snijd ondertussen de uien in halve ringen en de paprika’s in lange dunne reepjes.
Voeg deze samen met de paprikapoeder toe, roer goed door en bak enkele minuten mee.
Voeg komijnzaad, tomatenpuree, laurierblaadjes en runderbouillon toe, roer goed door en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt.
Doe de deksel op de pan en laat minimaal 3 uur zachtjes koken.
Zet na 3 uur de deksel er schuin op zodat er wat van het vocht kan verdampen, kook nog 30-60 minuten.
Bedankt voor dit recept! Echter, vraag ik me af of je wist dat goulash (gulyas) helemaal geen stoofpot of ovenschotel is, maar een soep? Aardappelen en groenten horen hier dan ook niet ‘on the side’, maar in. De goulash zoals je deze hier gemaakt hebt, is een vernederlandsing van het originele Hongaarse gerecht. Erg jammer, want het origineel is zoveel malen lekkerder!
En welke Hongaarse goulash vind je dan het lekkerst. Origineel recept zijn we altijd voor in.