Het recept voor deze zachte hartjeswafels is het recept van mijn oma. En eigenlijk zou ik je zelfs 2 verschillende recepten kunnen geven, mijn oma’s (en opa’s) hebben namelijk beide een compleet ander recept. Maar voor vandaag; zachte wafels! Overheerlijk bij een kopje koffie of thee.
Vroeger stond er vaak een flinke toren wafels op tafel bij mijn opa en oma, uiteraard altijd rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Ik kan het me nog zo goed herinneren! Deze hartjeswafels hebben voor mij daarom ook echt iets nostalgisch. Zo bak ik ze standaard met oud & nieuw maar ook met pasen of andere feestdagen zet ik ze graag op tafel.
Daarnaast bakten mijn vader en mijn moeder ze ook regelmatig en dan allebei volgens een ander recept. Want ja, je gebruikt toch al snel het recept van je eigen moeder. Het recept van mijn moeders moeder is echt voor zachte wafels, de wafels van mijn vaders moeder zijn wat harder. Vandaag geef ik je het recept van mijn moeders moeder. De zachte wafels hebben mijn voorkeur en vind ik zo lekker dat ik er van kan blijven snoepen! Ondertussen staan de harde hartjeswafels ook online!
Met onderstaand recept maak je een flinke toren wafels! Ongeveer 30 rozetten, mits die eerste wafel lukt. Mijn eerste wafel/rozet is altijd te klein omdat ik er te weinig beslag in doe. De tweede is meestal te groot en dan druipt het uit de vorm haha…. daarna lukken ze perfect!
Het perfecte hartjes wafelijzer
Ik heb ondertussen al twee wafelijzers versleten en de laatste keer vond ik het maar lastig om een nieuwe te vinden! Maar online (en soms bij de action/lidl) zijn ze nog te vinden, ik heb dit Hartjeswafelijzer gekocht via bol. Deze heb ik nu meerdere jaren in gebruik en is nog steeds perfect!
Zachte hartjeswafels
Ingrediënten
- 1 kilo zelfrijzend bakmeel
- 6 eieren
- 500 g roomboter op kamertemperatuur
- 750 ml melk
- 500 g suiker
- 5 zakjes vanille suiker
- 1 snuf zout
Instructies
- Klop de boter en beide suikers zacht en romig in een kom.
- Mix de eieren er 1 voor 1 doorheen, voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen in het beslag.
- Zeef de bloem erboven en voeg de melk en het zout toe. Mix tot een glad beslag.
- Verhit je wafelijzer en vet een beetje in.
- Schep elke keer een volle eetlepel beslag in je wafelijzer en bak enkele minuten tot je wafels gaar en goudbruin zijn.
Topreceptje, ze smaken heerlijk! ?
Beste,
super bedankt om jouw receptje te delen. 🙂
is het mogelijk om ook het receptje te ontvangen voor de harde wafeltjes?
Bedankt op voorhand!
groetjes
Nancy
Hi Nancy, ja deze zal ik ook nog een keer maken en delen! Gr, Simone
Amai echt supertop megagoed recept. Dank je wel om dit te delen we smullen 😋
Super recept, mijn dochter vindt ze ook heel lekker.
Ik vond je wafeltjes echt heel lekker echt een van mijn best ooit gemakken recepten echt TOP 🔝
Inderdaad, dat kan ik beamen! Andere recepten kunnen er niet aan tippen 🙂
Oh wat fijn deze reactie ❤️
In plaats van zelfrijzend bakmeel heb ik cakemeel gebruikt en iets minder suiker. En Roomboter. Erg lekker!
Hallo, dank voor de tip.. zelfde hoeveelheid aan cakemeel? En hoeveel minder suiker?
Heel lekker!
Maar ik haal wel veel meer wafels uit het deeg dan aangegeven.
Goed om te horen dat ze lekker zijn Laura! Oh echt?! Hoeveel haal jij eruit? Meer om van te genieten 🙂
Ik heb de helft van het recept gebruikt en had er 15, beetje te veel voor moederdagontbijt
Gelukkig zijn ze ook morgen nog lekker!
Ik zal ze snel nog eens maken en kijken waar het mis is gegaan! Denk dat in ergens iets verkeerd geteld heb
Bij stap 3 staat: ‘Zeef de bloem erboven…’ Wordt hier het zelfrijzend bakmeel bedoeld in plaats van de bloem (ik denk het wel)?
Ja klopt Fleur!
Lijkt me leuk om met de kids te maken. Ik neem aan ongezouten roomboter, of toch gezouten? Staat het recept van de harde wafels ook ergens?
De wafels zijn heerlijk, ik zet de timer steeds op 3 min en dan zijn ze perfect gaar..
Mvg Truus
Niet normaal lekker!!! Onze kids wilden er graag uitdelen aan enkele buren ook ook van hen kregen we complimenten. Zelfs iemand die zei: amai veel lekkerder dan mijn recept dat ik al jaren volg. Top!
Met suiker, bedoel je dan kristalsuiker of witte basterdsuiker?
Ja dan bedoel ik kristalsuiker 🙂
Alois/*Zeer lekker die wafeltjes ook met beetje confituur slagroom natuurlijk niet voor de lijn
Kun je daar ook gewone wafels mee maken ?
Mvg cisca
Voor mij zijn dit gewone wafels :). Maar ik ga er van uit dat je het beslag voor alle soorten wafels kunt gebruiken
Hoe heet moet je wafelijzer zijn? Ik heb een cloer 1621 met 6 standen ( tot 930 watt). Ik heb op stand 6 gebakken en volledig laten afkoelen op een rooster, en dan zijn de wafels wel zacht en goed van smaak, maar ik zou ze ook wat knapperig willen vanbuiten. Hoe doe ik dat?
Hi Ellis,
Wellicht dan net wat langer bakken, of mijn recept voor harde hartjeswafels gebruiken!
Dankjewel! De harde hartjeswafels zijn ook overheerlijk! Ik zet mijn wafelijzer nu wat zachter, op stand 3,5 en dan zijn ze perfect 👌Om ze toch wat zacht te hebben vanbinnen en krokant vanbuiten, maak ik de zachte hartjeswafels met maar 300 ml melk per kilo bloem ipv 750 ml, fantastisch!!!
Oh wat goed om te horen! Dat ga ik ook nog eens testen dan 🙂
Ze zijn overheerlijk! Hoe lang blijven deze goed en hoe bewaar ik ze het beste?
Goed om te horen! Je kunt ze het beste afgesloten in een bakje/zakje bewaren. Ze blijven een aantal dagen lekker. Eventueel kun je ze ook invriezen.
Erg lekker maar ook super machtig 🙂 ben ook wel benieuwd naar het recept van de knapperige wafels!
Wauw!! Heerlijk. Echt een topper 🙂
Dag, wat een heerlijk recept👍
Hoe krijg ik de wafels wat luchtiger?
Zondag gaan we weer bakken, maar dan met de hele familie, wordt een feestje. Overigens bakken wij op een hartjeswafelijzer van onze overgrootouders!
Je zou kunnen proberen wat extra bakpoeder toe te voegen. En wat tof!
Zalig recept. geprobeerd en veel succes mee gehad (deel altijd alles uit 🙂 )
Op het werk zochten ze voor valentijn hartjeswafels te bakken, de link van je recept gedeeld, en ook onze bewoners hebben van de wafeltjes genoten 😉
Mijn deeg is geschift, waar kan dit door komen? Heb alles gedaan zoals in het recept beschreven stond.
Is dit nog te redden of kan ik dit nog bakken? Of alles weg? 😳
Wellicht had je erg koude eieren of melk? Dan kan dat wel gebeuren.
Als je het meel erdoorheen mengt komt dit meestal wel goed.
Supergoed recept! Ik gebruik altijd vanillesuiker met bourbon (net iets smakelijker) en rauwe volle melk van de boer. Zalig!!
Wat leuk om je verhaal te lezen.
Het recept dat ik heb van oma en ook de pan , is precies hetzelfde, maar ook je verhaal van de eerste te kleine en daarna te grote wafel.
Bij de te grote wafels kun je wel de overhangende randjes zelf opeten. 😉
Ook ik vind deze wafels de allerlekkerste.
Ja lekker he! En eigenlijk zijn die overhangende randjes misschien nog wel het lekkerste 🙂
De wafeltjes zijn overal heel goed in de smaak gevallen, iedereen was er weg van.
Mercikes voor het receptje, heel blij mee, had alleen een recept van harde wafeltjes, maar voor onze bewoners (gehandicapten sector) zijn malse toch meer geliefd 😉