De allerlekkerste champignonsoep maak je gewoon zelf! Snel, makkelijk en overheerlijk; de beste combinatie lijkt me zo. Deze soep is heerlijk als lunch, voorgerecht of diner. De spekjes geven dit soepje nét wat extra’s mee.
Vroeger at ik regelmatig soep uit zak, of blik.., en champignonsoep vond ik dan altijd toch wel erg lekker. Sinds ik paleo eet zijn die kant-en-klare soepjes “uit den boze”. Maar ja, ik moet eerlijk bekennen dat ik me nu wel afvraag waarom ik vroeger de soep niet zelf maakte? Want soep maken is echt onwijs makkelijk en vergt zeker geen hogere wiskunde.
Deze champignonsoep is paleo doordat we geen room maar kokosmelk gebruiken. Het geeft de soep toch een heerlijke romige twist (en nee, je proeft geen kokossmaak als je daar bang voor bent). Heb jij geen moeite met lactose? Gebruik dan vooral room 😉
Onderstaand recept is een goed vullende lunch voor 2 personen.
Champignonsoep met spekjes
Ingrediënten
- 1 ui
- 1,5 teentje knoflook
- 1 tl tijm
- 0,5 tl kardemom
- 400 g champignons (kastanje)
- 600 ml groentebouillon
- 100 ml kokosmelk
- 70 g spekreepjes
Instructies
- Verhit kokosolie in een soeppan. Snipper de ui en bak deze in de kokosolie glazig.
- Snijd ondertussen de knoflook fijn en voeg deze samen met de tijm en kardemom toe aan de uien. Bak enkele minuten mee.
- Maak de champignons schoon met een papiertje en snijd ze in vieren. Doe in de pan en bak 3 minuten mee, terwijl je blijft roeren.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra de soep kookt en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep te pureren.
- Zet terug op het vuur en voeg de kokosmelk en een flinke snuf peper toe.
- Bak ondertussen de spekreepjes krokant in een koekenpan.
- Serveer de soep met de spekreepjes en eventueel wat extra kokosroom.
Mijn recept: 40 gram boter, 40 gram bloem, 1 liter boullion, 0,5 liter melk, baje champignons, bakje spekblokjes, wat peterselie. Spek zachtjes uitbakken, met de schuimspaan uit de pan halen en apart zetten. Boter smelten, bloem erbij, goed roeren tot een gladde massa, daarna een deel kokende melk erbij, opnieuw goed roeren. Dit herhalen tot de melk op is. Even goed doorwarmen. Dan in 2 of 3 delen de kokende boullion erbij, de champignons en de spekjes. Als laatste wat gedroogde perterselie. Door de boullion en de spekjes is het zout genoeg . Eet smakelijk !!