Deze speculaastaart is een overheerlijk recept voor tijdens de feestdagen en koude (of natte) wintermaanden. Een makkelijk recept dat je binnen een handomdraai maakt.
Ik ontving dit recept van mede-blogger Bret, naar recept van zijn oma. Oftewel; lekker smullen! Want over het algemeen hebben oma’s altijd de lekkerste recepten 🙂 Ik denk dat er in elke familie wel 1 of meerdere recepten van oma’s regelmatig gemaakt worden. Zo zijn dat bij ons thuis de zachte hartjeswafels.
De geur van warme speculaaskruiden door je huis is heerlijk! Bak tijdens koude wintermaanden je eigen speculaastaart en haal de warmte weer in huis.
Deze taart is zowel vers (warm en zacht) als afgekoeld erg lekker. Let er wel op dat je de taart goed afdekt tijdens het bewaren anders kan de taart iets te snel hard worden.
Ingrediënten
– 300 gr bloem
– 300 gr donkere basterdsuiker
– 125 gr roomboter
– 3 volle tl koek & speculaaskruiden
– snufje zout
– 1 ei
– 1 el stroop
– garneeramandelen of andere noten
Benodigdheden
– handmixer
– lage taartvorm van 26 cm doorsnee
– beslagkom
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet de taartvorm in met een beetje roomboter.
Klop 1 ei met 1 eetlepel stroop los in de beslagkom.
Verwarm 300 gram roomboter in een klein pannetje tot het zacht is.
Meng alle droge ingrediënten door elkaar. (bloem, donkere basterdsuiker, koek & speculaaskruiden en een snufje zout)
Voeg de boter, het ei en de stroop toe. Als je het lekker vind kun je wat noten, zoals amandelen, toevoegen.
Kneed van het deeg een goede bal.
Verspreid het deeg egaal over de bakvorm. Druk, als je dat lekker vind, wat noten in het deeg. Maak een mooie vorm zodat het er ook nog leuk uitziet!
Maximaal 20 minuten bakken op 200 graden. Controleer aan het einde regelmatig of het niet te snel gaat.
Je heerlijke speculaastaart is nu af!
Speciaal handig voor in de koude wintermaanden: alle ingredienten die je bij dit recept nodig hebt kun je makkelijk en snel door Albert Heijn laten bezorgen. Dit is niet duur als je een Albert Heijn kortingscode gebruikt.
Bij de ingrediënten staat dat er 125 gram boter in moet, maar bij de bereiding staar er 300 gram boter. Hoeveel moet ik nu gebruiken?