Deze gebakken spruitjes met zoete aardappel en spekjes maken samen een overheerlijke maaltijd voor een makkelijke doordeweekse avond. Een gezonde maaltijd boordevol voedingsstoffen! Voor het eerst bakte ik de spruitjes in plaats van ze te koken.
Deze maand doe ik weer mee aan de foodblogswap en kreeg ik de blog ikook toegewezen. Lang heb ik zitten twijfelen wat ik zou maken, ik had zelfs al verschillende recepten opgeslagen op een pinterest bord.
Tot ik op een dag terug ging naar de website en ik deze spruitjes zag staan! De klassieke combinatie met spekjes was mij zeker niet vreemd.. mijn ouders maakten dat namelijk altijd en dan nog met gebakken aardappeltjes. Yum!
Ik koos voor dit receptje omdat hierin de spruitjes gebakken worden, dat was voor mij iets nieuws! Normaal kook ik de spruitjes altijd voor, dus dit klonk als een goed experiment. Laat ik je vertellen; experiment geslaagd! Een nieuw comfortfood gerecht voor mij 🙂 . Neem hier een kijkje bij het originele recept. Ik voegde er zoete aardappel aan toe en liet de knoflook achterwege.
Gebakken spruitjes, zoete aardappel en spekjes
Ingrediënten
- 150 g spekjes
- 2 middelgrote zoete aardappels
- 1 ui
- 500 g spruitjes
- 1 snuf zout en peper
Instructies
- Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Maak de spruitjes schoon en snijd in tweeën en de grote in vieren. Maak de ui schoon en snijd in halve ringen.
- Verhit een pan op middelhoog vuur met kokosolie en bak hierin de zoete aardappel met een snuf zout en peper in 8-10 minuten gaar.
- Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes krokant. Schep de spekjes uit de pan zodra ze gaar zijn en laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Bak de ui in het achtergebleven vet van de spekjes in de koekenpan.
- Voeg de spruitjes toe en bak 7-8 minuten mee.
- Voeg vervolgens de gare zoete aardappel toe met de spekjes en een snuf peper en verwarm alles al omscheppend nog een minuutje door.
Ontzettend lekker en makkelijk te maken. Goede combinatie van smaken.
Erg lekker.Had geen vega spekjes in huis, dus heb ik wat gerookte paprikapoeder gebruikt en voor het opdienen wat feta erdoor heen gebrokkeld.
Ipv spekjes kun je ook cashewnoten gebruiken 😉
Een super lekker recept! Heb het al verschillende keren klaargemaakt, erg lekker.
ik heb het ook geprobeerd maar wij vinden het niet lekker. Helaas smaken de spruitjes gebakken totaal niet. De rest was lekker. Wij hebben de spruitjes weggegooid. Helaas wij gaan toch liever voor gekookte spruitjes.
Hoef je de zoete petat niet te koken , enkel bakken in de pan dan ?
Klopt! Alleen bakken 🙂
Is dit niet heel veel voor 2 personen? Ik wilde dit maken met wat kalkoen filet erbij voor 4 personen. Ergens anders was dat voldoende voor 4…..
Voor 4 personen, dat lijkt mij veel te weinig. Dan heb je maar 125 gram groente en 1/4 aardappel…
Heerlijk recept. Ik heb nog een Elstar appeltje in blokjes gesneden en met de spruitjes meegebakken. Was een frisse toevoeging.
Hoeveel kokosolie gebruik je eigenlijk, dit stond niet bij de ingrediënten.
Dat klinkt inderdaad als een heerlijke toevoeging!
Ik gebruik meestal een theelepel, net genoeg om lekker in te bakken.
Spruiten waren nog wel erg hard. Iets langer bakken of toch even koken en dan is de 5e ster ook binnen.