Een keer iets anders dan mosselen gekookt in bier of wijn: deze mediterrane mosselen in tomatensaus! Dit is een overheerlijk recept van Bart van Olphen die nu ook de Zeeuwse mossel in het assortiment van Fish Tales heeft opgenomen.

De mosselen van Fish Tales komen van Neeltje Jans, die je natuurlijk kent van je schoolreisje naar de Stormvloedkering. De mosselen krijgen daar met elke vloed vers water vol met gezonde algen uit de Noordzee geserveerd. Daar houdt een mossel wel van natuurlijk, en zo groeit ie gezond en lekker dik op. Vers zijn ze natuurlijk het lekkerst, en daarom worden ze in de kriekende vroegte gevangen zodat ze ’s middags al in de winkel kunnen liggen en jij ze ’s avonds op kunt snoepen.

Mosselen uit Zeeland zijn razend populair in heel Europa, en dat zorgt voor commerciële druk. Daarom wordt er vaak met importmosselen gewerkt. Zeker Zeeuws is een initiatief om juist de kwaliteit en herkomst van de Zeeuwse mossel te beschermen en de wateren gezond te houden voor de toekomst. Het initiatief valt onder Streekproduct Nederland. Zeker Zeeuwse mosselen zijn 100% van Zeeuws mosselzaad, duurzaam gekweekt én bewerkt en verwerkt in de streek. SPN controleert onafhankelijk de bedrijven en handhaaft het keurmerk.

Mosselen in Tomatensaus
Beeld: David Loftus

Ingrediënten, voor 4 personen
– 2 el olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 rode peper, ontdaan van zaadlijst en fijngesneden
– 1 knoflookteen, gesnipperd
– 1 takje tijm
– 1 takje oregano, fijngesneden
– 1 laurierblad
– 1 tl cayennepeper
– 200 gram gepelde tomaten uit blik
– 2 dl droge witte wijn
– 2 kg verse mosselen in de schelp, schoongemaakt
– 1 el peterselie, fijngehakt
– peper uit de molen
– zout

Bereiding

Doe de olijfolie in de pan en voeg de ui, rode peper en knoflook toe. Zet dit alles goed aan, maar zorg ervoor dat de ingrediënten niet bruin worden. Roer gedurende 3 minuten goed door met de pollepel.

Voeg nu de tijm, oregano, laurier, cayennepeper en gepelde tomaten toe en laat alles op zacht vuur zo’n 4 minuten sudderen. Breng op smaak met een beetje zout. Blijf zo nu en dan roeren, zodat alle ingrediënten goed samenkomen. Blus dit geheel af met de witte wijn. Zodra alles gaat koken, voeg je de mosselen toe. Mocht de saus iets te dik zijn, voeg dan wat water toe. Doe het deksel op de pan en schep na elke minuut de mosselen goed om. Voeg na ongeveer 3 minuten de peterselie toe aan de mosselen en schud deze er goed doorheen. Na nog eens 3­ tot 4 minuten zijn de mosselen klaar. Schelpen die dicht zijn gebleven, wegdoen.

Serveer de mosselen op een schaal en giet de saus eroverheen. Erg lekker met stevig (boeren)brood.

De verse Zeeuwse mosselen zijn sinds juli exclusief verkrijgbaar bij de AH.

Pin deze mosselen in tomatensaus!