Als ik zomer zeg dan denk je niet zo snel aan stoofvlees toch? Maar met dit zomers stoofpotje met cider laat ik je zien dat je ook in de zomer kunt genieten van heerlijk stoofvlees!

Wij (manlief en ik) zijn echt groot fan van stoofvlees, als het aan ons ligt eten we dit dan ook elke week. Dat gebeurd over het algemeen niet, maar wellicht met deze versie dus wel wat vaker als het warm is. Want dit stoofpotje voelt echt een stuk lichter dan de versies die ik in de winter maak.

Ik maakte dit recept in mijn grootste nieuwe vriend; de AutoCook van Bosch. Al eerder maakte ik er deze Spaanse tortilla in en die was heerlijk. Toen ik aan het nadenken was over een tweede recept wist ik eigenlijk al vrij snel dat dat een stoofpotje moest zijn. En ik kan je vertellen: de AutoCook heeft echt bewezen dat hij kan wat ‘ie belooft! Wat ik zo fijn vind is dat je hierin ook het vlees kunt aanbraden. In mijn vorige (overleden) slowcooker moest ik het vlees eerst in een gewone pan aanbakken.. extra afwas dus. Maar nu met de AutoCook hoeft dat dus niet meer! Je bakt je vlees aan in de pan, voegt kruiden etc toe en blust het vervolgens af. Je sluit de deksel en 2,5 uur later is het klaar.

De test is dan natuurlijk ook vooral of het vlees na die 2,5 uur ook écht mals is. Ja dus! Na 2,5 uur was de saus lekker ingekookt en het vlees super mals. Hoe fijn is dat?! Binnen 2,5 uur perfect stoofvlees!

Zomers stoofpotje met cider

Door de groenten pas een half uur voor het einde toe te voegen blijven deze lekker vers en knapperig. Ook lekker: voeg ook een rode paprika toe.

Dit stoofpotje is heerlijk met een frisse groene salade, rijst, aardappelen of friet ernaast.

Zomers stoofpotje met cider

Ook in de zomer genieten we van stoofvlees!
Voorbereiding20 minuten
Bereiding2 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 50 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 15 g roomboter
  • 350 g runder stooflappen
  • 1 grote ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 1,5 tl Zwolsche stoof kruiden (by Jonnie Boer)
  • 330 ml cider (ik gebruikte Magners Original Cider)
  • 650 ml groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 gele courgette
  • 1 groene courgette
  • 250 g champignons

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2,5 cm. Maak de ui schoon en snijd in halve ringen.
  • Doe een klontje boter in de AutoCook en stel het stew programma in, selecteer long en druk op start. Voeg, zodra de boter gesmolten is, het vlees toe met een flinke snuf zout en peper en braad het vlees bruin.
  • Voeg de ui toe en bak enkele minuten mee.
  • Voeg tomatenpuree en Zwolsche stoofkruiden toe en bak nog 2-3 minuten. (heeft het signaal nog niet geklonken, beëindig dan handmatig deze fase. Dat was bij mij namelijk wel het geval)
  • Blus het vlees af met cider en bouillon en voeg de laurierblaadjes toe. Sluit het deksel en stel de timer in op 2 uur en 30 minuten. Druk op start.
  • Snijd ondertussen de courgettes in halve maantjes en de champignons in vieren.
  • Open na 2 uur het deksel, voeg de groenten toe en roer er doorheen. Sluit het deksel en laat nog 30 minuten stoven.

Notities

Tip: uiteraard kun je ook 2 groene courgettes gebruiken

Pin dit zomers stoofpotje met cider!