De millionaire’s shortbread stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te maken en eindelijk is het er dan van gekomen! De combinatie van texturen doet het geweldig, een brosse koek met romige karamel en knapperige chocolade…. krijg je al trek?

Deze snack is overigens wel echt onwijs machtig, ik heb dan ook al genoeg aan een klein blokje. Nu ben ik ook niet de grootste zoetekauw dus dat zal er ook wel aan mee werken. Maak dit receptje als je vrienden/familie op de koffie komen en ik weet zeker dat iedereen er van zal smullen!

Net als vorige maand doe ik weer mee aan de foodblogswap en mocht ik een receptje uitkiezen van Knoeien met Inge. De recepten op haar blog zijn onderverdeeld in zoet en hartig en ik besloot al meteen voor een zoet receptje te gaan. Toen ik de millionaire’s shortbread tegenkwam wist ik al meteen dat die het moest worden!

millionaire's shortbread

Neem hier een kijkje voor het originele recept van Inge. Ik gebruikte iets minder suiker, maar verder heb ik het recept zoals het is aangehouden.

Ingrediënten bodem
– 120 gr boter, koud
– 225 gr bloem
– 90 gr fijne kristalsuiker
– 1 tl vanille extract
– snufje zout

Ingrediënten karamel
– 60 gr boter
– 50 gr bruine basterdsuiker
– 1 blikje zoete gecondenseerde melk
– snufje zout

Ingrediënten topping
– 200 gr pure chocolade
– 60 gr witte chocolade

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed een vorm (van ongeveer 25 bij 25 centimeter) met bakpapier.

Snijd de koude boter in een kom in stukjes.
Voeg bloem, suiker, vanille en een snuf zout toe en meng met je handen snel tot een kruimelig deeg.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Prik er met een vork gaatjes in.

Bak de bodem 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de bodem compleet afkoelen voordat je verder gaat met de volgende laag.

De karamel laag;

Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden).

Voeg de basterdsuiker en gecondenseerde melk toe en roer tot de suiker volledig is opgelost. Voeg een snuf zout toe.

Zet het vuur hoog en breng het geheel, onder regelmatig roeren, aan de kook. Laat een paar minuten flink doorkoken (vergeet niet te roeren!)
Draai het vuur laag en laat zachtjes pruttelen tot je karamel wat dikker en lobbig is. (dit kun je checken door enkele druppels van je spatel in de karamel te laten vallen, als deze een tijdje zichtbaar blijven is de karamel klaar)

Giet de karamel op de bodem in je bakvorm en gebruik een spatel of lepel om deze gelijkmatig te verspreiden.

Zet in de koelkast om af te koelen.

De chocolade laag;

Smelt de pure en witte chocolade au-bain-marie. (wel in aparte pannetjes 🙂 )

Doe de witte chocolade in een spuitzakje met een kleine opening. Heb je dit niet? Dan kan het ook makkelijk met een lepel.

Giet als eerste de pure chocolade over de karamel in een gelijkmatige laag.

Verdeel de witte chocolade in lange lijnen over de pure chocolade.
Gebruik een saté prikker om er patroontjes van de maken.

Zet nog even terug in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.