Recepten Zoet

Millionaire’s shortbread

millionaire's shortbread

Tags:    

De millionaire’s shortbread stond al een tijdje op mijn lijstje om eens te maken en eindelijk is het er dan van gekomen! De combinatie van texturen doet het geweldig, een brosse koek met romige karamel en knapperige chocolade…. krijg je al trek?

Deze snack is overigens wel echt onwijs machtig, ik heb dan ook al genoeg aan een klein blokje. Nu ben ik ook niet de grootste zoetekauw dus dat zal er ook wel aan mee werken. Maak dit receptje als je vrienden/familie op de koffie komen en ik weet zeker dat iedereen er van zal smullen!

Net als vorige maand doe ik weer mee aan de foodblogswap en mocht ik een receptje uitkiezen van Knoeien met Inge. De recepten op haar blog zijn onderverdeeld in zoet en hartig en ik besloot al meteen voor een zoet receptje te gaan. Toen ik de millionaire’s shortbread tegenkwam wist ik al meteen dat die het moest worden!

millionaire's shortbread

Neem hier een kijkje voor het originele recept van Inge. Ik gebruikte iets minder suiker, maar verder heb ik het recept zoals het is aangehouden.

Ingrediënten bodem
– 120 gr boter, koud
– 225 gr bloem
– 90 gr fijne kristalsuiker
– 1 tl vanille extract
– snufje zout

Ingrediënten karamel
– 60 gr boter
– 50 gr bruine basterdsuiker
– 1 blikje zoete gecondenseerde melk
– snufje zout

Ingrediënten topping
– 200 gr pure chocolade
– 60 gr witte chocolade

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed een vorm (van ongeveer 25 bij 25 centimeter) met bakpapier.

Snijd de koude boter in een kom in stukjes.
Voeg bloem, suiker, vanille en een snuf zout toe en meng met je handen snel tot een kruimelig deeg.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Prik er met een vork gaatjes in.

Bak de bodem 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de bodem compleet afkoelen voordat je verder gaat met de volgende laag.

De karamel laag;

Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden).

Voeg de basterdsuiker en gecondenseerde melk toe en roer tot de suiker volledig is opgelost. Voeg een snuf zout toe.

Zet het vuur hoog en breng het geheel, onder regelmatig roeren, aan de kook. Laat een paar minuten flink doorkoken (vergeet niet te roeren!)
Draai het vuur laag en laat zachtjes pruttelen tot je karamel wat dikker en lobbig is. (dit kun je checken door enkele druppels van je spatel in de karamel te laten vallen, als deze een tijdje zichtbaar blijven is de karamel klaar)

Giet de karamel op de bodem in je bakvorm en gebruik een spatel of lepel om deze gelijkmatig te verspreiden.

Zet in de koelkast om af te koelen.

De chocolade laag;

Smelt de pure en witte chocolade au-bain-marie. (wel in aparte pannetjes 🙂 )

Doe de witte chocolade in een spuitzakje met een kleine opening. Heb je dit niet? Dan kan het ook makkelijk met een lepel.

Giet als eerste de pure chocolade over de karamel in een gelijkmatige laag.

Verdeel de witte chocolade in lange lijnen over de pure chocolade.
Gebruik een saté prikker om er patroontjes van de maken.

Zet nog even terug in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.

    4 reacties

  • Sarah 27 september 2017 Beantwoord

    Ik wi direct mijn ontbijt oversaan en dit maken…klinkt onwijs lekker !

  • Chantoile 27 september 2017 Beantwoord

    Het ziet er heerlijk uit. Ik heb t vaker gegeten en is inderdaad echt heavy, maar super lekker.

  • Corine 27 september 2017 Beantwoord

    Dat ziet er inderdaad heerlijk maar machtig uit. Heb het nooit op dus wel nieuwsgierig. Het is in ieder geval een gemakkelijke naam om te onthouden 😉

  • Boris Barish 27 september 2017 Beantwoord

    Water loopt me in de mond en ik ben stiekem blij dat ik van de ingrediënten de gecondenseerde melk mis anders zou ik het nu waarschijnlijk meteen gaan maken. Maar ik ben dan ook wel een echte zoetekauw. Thnx voor de inspiratie!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Weet je wat lekker is? Deze pizza 🙌😍!! Op een courgette bodem en met pittige kip, crème fraiche en groene groenten. Check het recept hieronder! 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Perfect krachttoer tijdens het opzetten van de kerstboom als je het mij vraagt! 🎄🍕mijn kerstboom staat bijna helemaal, met allemaal nieuwe ornamenten 😍 ben er zo blij mee!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heb jij een speciaal ritueel qua eten en drinken tijdens het opzetten van de kerstboom? 🎄 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit heb je nodig voor 2 pizza’s:
- 2 courgette bodems van @magionipizza - 4 el crème fraiche
- 1 bol mozzarella
- 80 g kipfilet
- 2 volle tl currypasta van @blueelephant_nl - 300 g broccoli
- 4 el doperwten
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zo maak je het;
Meng de kipstukjes met de currypasta.
Bak gaar in een koekenpan met olijfolie.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Snijd de broccoli in halve roosjes en kook samen met de erwtjes gaar.
Laat de broccoli goed uitlekken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bak de pizza’s 4 minuten voor op 210 graden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Haal uit de oven en bestrijk met de crème fraiche.
Snijd de mozzarella in plakken en verdeel erover.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Verdeel broccoli, erwtjes en kip over de pizza en bak nog eens 6 a 7 minuten in de oven op 210 graden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Smakelijk eten!!! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pizza #pizzaparty #magioni #magionipizza #blueelephant #kip #currykip #chicken #groenten #gezond #gezondeten #gezondleven #lekkereten #kerst #kerst2018 #christmas #groentenpizza #smakelijketen #samenwerking #foodie #foodblogger #foodquotesnl
  • Een nagerecht voor de kerst dat supermakkelijk te maken is: ✔ Check! Deze gebakken appel met nougatine en ijs zit boordevol smaak én is een licht nagerecht na een flinke maaltijd.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Persoonlijk vind ik appel altijd een beetje ondergewaardeerd als nagerecht 🍎. Mensen gaan met de feestdagen eerder voor aardbeien, ananas, of wellicht een andere vrucht uit een subtropisch land. Maar dat appeltje, vind ik stiekem gewoon net zo lekker hoor! 🙌❤ En eerlijk is eerlijk, je kunt er de lekkerste gerechten mee maken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als je nou al van plan was om de nougatine van gisteren te gaan maken... Zet dan ook meteen dit lekkere receptje op het lijstje erbij. 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar het recept in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kerst #kerst2018 #kerstrecept #christmas #nagerecht #dessert #ijs #slagroomijs #appel #nougatine #steranijs #kaneel #boordevolsmaak #lekker #lekkereten #snoepen #kristal #receptontwikkeling #foodblogger #kerstboom #foodquotesnl
  • Heb jij al eens zelf nougatine gemaakt? Nee? En als ik je nu vertel dat dat echt té makkelijk is, ga je er dan mee aan de slag? Ja toch?!! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Echt doen! 😅 Als ik had geweten dat het zo makkelijk zou zijn dan had ik het al veel eerder gemaakt! Misschien nog wel belangrijker: het is zoooo lekker ❤😍. Lekker om zo van te snoepen bij koffie/thee of verkruimeld over je nagerecht of gebak.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, morgen geef ik je een overheerlijk nagerecht om te maken met je homemade nougatine 👩‍🍳.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het recept staat in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nouga #nougatine #bakken #lovetobake #hhb #heelhollandbakt #amandel #amandelen #snoepen #snack #koffietijd #tussendoortje #suqar #kookboek #kerst #kerstrecept #christmas #kerstlampjes #nagerecht #foodie #foodquotesnl #foodblogger
  • Stel je toch voor.... dat je 's ochtends wakker wordt en dit je uitzicht is 😍🤩. Ik zou er wel aan kunnen wennen hoor Lekker over het strand wandelen, een duik nemen wanneer je wilt en lekker veel vitamine D opdoen 🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ondertussen zijn we alweer een week terug uit Zanzibar en zit ik vol in de kerst. Kerstrecepten, styling, trends en kadootjes 🎄 . Oh en deze week ook echt een kerstboom!! Nu al zin in.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar tussendoor droom ik nog over Zanzibar, het eiland dat ons hart heeft gestolen ❤.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#zanzibar #zanzibarisland #zanzibarbeach #zanzibarlife #island #islandvibes #beach #beachgirl #strand #genieten #dromen #kerst #kerst2018 #travel #travelgram #travelholic #traveltheworld #tanzania #dreamofzanzibar #travelgirl #travelwithme #foodieopreis #foodquotesnl
  • 🎅 It's beginning to look a lot like Christmas 🎄⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat ik de kerstrecepten beginnen met een lekker voorgerechtje. Deze romige broccolisoep is makkelijk voor te bereiden en boordevol smaak. Oh en met een twist uiteraard! 😇⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De bladerdeegsterren zijn niet nieuw, maar maken elk gerechtje extra kerstig en gezellig. Plus het voegt een lekker krokantje toe.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als je nou niet weet hoe je je gerecht wat extra kerstgevoel geeft; deze bladerdeegsterren zijn altijd goed! 🙌 Je kunt ze gemakkelijk hartig én zoet maken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het recept voor de soep en sterren staat in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, uiteraard is deze soep ook lekker voor en na kerst 😉.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kerst #kerstmis #kerstrecepten #kerstrecept #kerstdecoratie #christmas #kerststerren #sterren #bladerdeeg #bladerdeegsterren #kerst2018 #kerstgevoel #soep #voorgerecht #broccolisoep #broccoli #foodie #receptontwikkeling #foodquotesnl  #foodblogger
  • Vier jij Sinterklaas, of wil je eens de chocolade kruidnoten ergens in verwerken? Deze cake is heerlijk!! Aanradertje hoor, enne... cake bakken is zo makkelijk 🙌❤️.
Dit jaar maak ik geen Sinterklaas recepten, maar er staan er al een paar op de website.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar het recept staat in m’n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ok, eerlijk is eerlijk: wij vieren geen Sinterklaas en ik sta zelf in de keuken voor kerst te bakken. Of ja... kerstrecepten 🎅🏼🎄. Zo leuk!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ❤️ kerst. En misschien nu nog wel iets meer sinds ik dit jaar Saskia van @christmaholic  leerde kennen. 👯‍♀️ Alsof we elkaar al jaren kennen! Trots op haar kerst-imperium en dat ik haar een vriendin mag noemen 🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh en vul je even de poll in die ik zo deel in m’n stories? Want vanaf wanneer zal ik die kerstrecepten eens delen?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#sinterklaas #sinterklaasfeest #sinterklaasrecept #kerst #kerstmis #sinterkerst #kruidnoten #pepernoten #chocolade #chocoladekruidnoten #cake #bakken #hhb #heelhollandbakt #recept #foodie #foodquotesnl
  • Wow, wat een geweldig eiland is Zanzibar! 🌴☀️🤩❤️ de vriendelijkheid van de mensen, de geweldig groene natuur, de blauwe oceaan en de hele vibe die er hangt... We hadden het niet echt verwacht, ❤️ maar Afrika heeft écht ons hart gestolen. Mocht je twijfelen om te gaan: niet doen! Gewoon echt gaan!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hier 👆 zijn we op een trip met onze eigen lokale gids Azizi (check zijn insta @zanzibarguide 🙌❤️ ), als je het mij vraagt de beste manier om het eiland te ontdekken.
Ik sta hier op een zandbank in het midden van de oceaan die er alleen met eb is. Daarvoor en daarna hebben we gesnorkeld en de mooiste 🐠🐬 visjes gezien. Overigens waren we hier ook vergeten mijn onderrug in te smeren met zonnebrand 😬☀️ je kan raden hoe die eruit zag na 3 uur op zee.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Swipe voor meer foto’s van dit mooie eiland 🙌❤️.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ben jij ooit op vakantie geweest naar Zanzibar of Afrika? Of zou je er graag een keer heengaan?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#zanzibar #zanzibarisland #zanzibarbeach #zanzibartour #tanzania #afrika #beach #strand #blauwezee #vakantie #holiday #foodieopreis #holidayfun #onthebeach #zandbank #localguide #snorkelen #palmbomen #dreamofzanzibar #hotel #fish #travel #travelgram #travelphotography #traveltheworld #foodie #foodquotesnl
  • Deze karamel monstershake is echt een guilty pleasure. 🥤🍩 een shake met flink slagroom, karamel, karamelsaus én een halve donut. 😍 Sugarrush gegarandeerd!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Voor 7 verschillende monstershakes en andere heerlijke gerechten moet je bij @streetfoodeindhoven  zijn. Een geweldig klein zaakje in het hart van Eindhoven. 🙌 hotspot alert!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Swipe voor meer en bezoek de website voor alle foto’s en meer info over deze hotspot. Link in bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📸: door @byjamiedeleeuw ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#milkshake #mymilkshakebringsalltheboystotheyard #monstershake #freakshake #caramel #karamel #donut #slagroom #guiltypleasure #snoepen #snack #sugarrush #hotspot #eindhoven #eindhovencity #eindhoven_ehv #brabant #brabantcelebratesfood #foodie #foodquotesnl