Groente en fruit, ze zijn er beide in een groot spectrum aan kleuren. Al deze kleuren kunnen zorgen voor een mooie samenstelling op je bord of menu. Maar wist je ook dat al die verschillende kleuren een doel hebben? Al deze verschillende soorten bevatten namelijk verschillende vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.
Stel je voor; Een bord vol met eten in maar 1 kleur, alles is wit, rood of groen (of welke kleur dan ook). Het ziet er niet alleen niet lekker uit nog belangrijker is dat je lichaam op deze manier niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt dat hij nodig heeft. Dus probeer altijd te kiezen voor een variëteit aan kleuren, met minimaal 3 verschillende kleuren op je bord. Bijvoorbeeld; maak geen salade met kropsla, groene paprika en komkommer. Maar maak je salade met gele paprika, tomaten, venkel etc.
Hetzelfde geldt voor fruit, we weten allemaal dat het goed is om minimaal 2 stuks fruit per dag te eten. Maar probeer ook hier ervoor te zorgen dat je niet elke dag 2 appels eet. Varieer met verschillende soorten fruit. Niet alleen is dat veel lekkerder, het zorgt er ook voor dat het fruit eten niet gaat vervelen; want hoelang vind jij het lekker om elke dag 2 appels te eten?
We zijn verwend
Tegenwoordig zijn bijna alle soorten groenten en fruit het gehele jaar door verkrijgbaar. Maar ik weet zeker dat het je wel is opgevallen dat bijvoorbeeld de tomaten niet het hele jaar door even lekker zijn. Niet alleen qua smaak lever je dan in, het verschil in prijs is ook te merken.
Probeer niet alleen te kiezen voor verschillende kleuren in je voeding maar ook voor seizoen producten, op deze manier weet je zeker dat je de beste keuzes maakt qua voeding.
De producten die in seizoen zijn smaken niet alleen lekkerder, deze bevatten ook veel meer voedingsstoffen. Waarom? Omdat deze niet dagen lang getransporteerd hoefden te worden naar jouw lokale supermarkt. (en dan ga ik nog niet in op de nadelen voor het milieu…)
Zodra groente en fruit geoogst wordt start het proces dat langzaam alle vitamines en voedingsstoffen afgebroken worden. Dus je kunt je voorstellen dat de producten uit “verweggistan” minder voedingsstoffen bevatten dan bijvoorbeeld de broccoli van je lokale boer.
Dus, kies voor zoveel mogelijk variëteit in kleur en voor seizoen producten. Omdat het;
- ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgt
- nooit gaat vervelen
- boordevol smaak zit
- beter voor je portemonnee is
- beter voor het milieu is
Trackbacks/Pingbacks