Inspiratie Reviews

Tips voor een geslaagde tapasavond

tapasavond

Tags:     

In dit artikel geef ik je verschillende tips voor een geslaagde tapasavond. Want eten brengt mensen samen! Niks is leuker (en lekkerder) dan om met een fijn gezelschap te genieten van verschillende hapjes. Van origine is een tapa de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje, een eetlustopwekkend hapje.

Door Cookinglife werd ik uitgedaagd om een gezellige tafel met lekkere gerechten te maken. Al snel had ik me bedacht dat het een tapasavond moest worden met allemaal verschillende gerechtjes en aangeklede tafel. Uiteraard deel ik graag alle tips en recepten met jullie. Met dit artikel kom je goed voorbereid voor de dag!

Met wie?

Het allereerste belangrijke om te bepalen is voor en met wie je een tapasavondje wil organiseren. Dat kan zijn met je lief, je vriendinnen, familie of misschien een mix van alle eerder genoemde. Zodra je dat duidelijk hebt kun je een datum kiezen die voor iedereen handig uit komt en kan het echte werk beginnen!

tapasavond

Welke recepten?

Een tapasavond draait natuurlijk om heerlijke tapas. Kies voor een fijne mix tussen warm & koud en vlees, vis & vegetarisch Γ©n ga uiteraard voor de gerechtjes die jou het lekkerste lijken! Want de kok bepaald toch?! πŸ˜‰

De vraag is dan ook nog; ga je voor de klassieke Spaanse tapas of geef je er (net zoals ik) je eigen twist aan?

Met de recepten die ik de komende tijd met je ga delen laat ik je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om de gerechtjes voor een tapasavond zelf te maken! Met een goede voorbereiding ben je al halverwege. Mocht je nou niet, net zoals ik, alles zelf willen maken, dan weet ik zeker dat je altijd mensen hebt die je graag hiermee zouden helpen. Het is namelijk super gezellig om samen in de keuken te staan en lekkere hapjes te bereiden. (al dan niet onder het genot van een glaasje Sangria of Cava)

Een aantal recepten die op mijn menu stonden staan ondertussen ook al online:

 

tapasavond

Maak een planning

Je maakt het jezelf zoveel makkelijker door een goede planning te maken. Op die manier weet je namelijk gewoon zeker dat je een relaxte dag hebt waardoor je ook tijdens de tapasavond nog kunt genieten van alle lekkere dingen die je op tafel hebt gezet.

Print de recepten uit, zo kun je die makkelijk gebruiken bij het maken van je boodschappenlijstje, planning en het koken zelf.
Maak een boodschappenlijstje aan de hand van de recepten, zet alle groenten bij elkaar, het vlees bij elkaar etc. Ik raad je aan de boodschappen de dag/avond van te voren al in huis te halen, zo begin je je kookdag namelijk echt relaxt.

Bedenk in welke volgorde je de recepten gaat maken en wat je al voor kunt bereiden (in dit geval bijna alles).

Zo begon ik met het koken van de aardappels voor de tortilla, ondertussen zette ik de soep op. Daarna de champignons zodat die tegelijk met de tortilla in de oven kunnen. Terwijl dit bakt in de oven maak ik de albondigas en maak ik de soep af. De tapenade’s maak jij vrij makkelijk en snel ook tussendoor. Vervolgens zijn de gevulde paprika’s aan de beurt. Terwijl deze afkoelen marineer ik de garnalen en maak ik de carpaccio’s. (deze zet ik in de koelkast zonder dressing tot we gaan eten). Dan maak ik de vulling voor de paprika’s en rol ik ze op.
En dan ben je er al!

Echt waar, het klinkt zo misschien wel wat hectisch (of niet?) maar maak een lijstje voor jezelf met wat je moet doen. Zo kun je het af strepen en weet je zeker dat je niks vergeet.
Oh en ruim tussendoor je aanrecht op! Dat werkt zoveel fijner.

tapasavond

Kies je servies

Probeer van te voren al te bepalen welk servies je gaat gebruiken voor je tapasavond. Ga voor 1 kleur en het liefst ook 1 servies, je hebt namelijk al zoveel verschillende gerechten dat het fijn is om wat eenheid in je servies te hebben. Ik koos voor dit geweldige donkere servies van Cosy & Trendy, de Black Yoru lijn. Toen ik uitgedaagd werd om hier iets moois mee te maken wist ik eigenlijk al snel wat het moest worden. Want door te kiezen voor een donker servies spatten al die gerechtjes echt van het servies af! Eten doe je grotendeels met je ogen en het oog wil ook wat. Dat is helemaal gecoverd met dit geweldige servies.

Ik koos voor lange schalen om de carpaccio op te serveren, mooie schaaltjes voor de tapenades, ovale schaaltjes voor alle gerechtjes en in kleinere bakjes nog wat olijven en de geitenkaasvulling van de gevulde paprika’s die ik over had.

Vergeet ook niet om bordjes neer te zetten waar je van gaat eten! Zo kun je echt je eigen favorieten opscheppen.

tapasavond

Tafeldecoratie

Om dan het feestje helemaal compleet te maken; zorg voor een mooie tafeldecoratie.

Ik koos voor een tafelkleed met sterren, voor mij extra speciaal want ik heb echt nooit een tafelkleed op mijn tafel liggen tenzij het kerst is! Dat maakte het voor mij al meteen feestelijk. Daarnaast heb ik een lange jute lap gebruikt om te draperen over de lengte (en in het midden) van de tafel. Jute kun je per meter kopen bij een stoffen speciaalzaak en is over het algemeen vrij goedkoop.

De middag voor het etentje ging ik naar de bloemist bij mij in de buurt om wat extra decoratie te halen. Ik had eigenlijk nog niet echt een idee wat het moest worden, behalve dan dat het groen moest zijn omdat ik verwachtte dat dat mooi zou combineren met het servies en de jute. Nou dat is geslaagd toch?
Ik vertelde de bloemist wat ik van plan was en ze kwam meteen met de vruchtjes. Daar was ik meteen erg van gecharmeerd, helaas ben ik vergeten te vragen hoe ze beide heten… weet jij het?Β  De gladde vruchtjes verkleuren uiteindelijk nog naar rood, hoe leuk is dat?!

Daarnaast nam ik ook nog takken met groen mee. Kies je ook voor takken met besjes? Zorg dan wel dat je deze niet per ongeluk in je eten laat vallen!


 

Heb jij nog een goede aanvullende tip? Deel deze vooral in een reactie! πŸ™‚

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Het is weer tijd voor een lekker lunchrecept, want daarvan kun je nooit genoeg hebben toch? Deze kruidenomelet gevuld met, onder andere, garnalen is echt een blijvertje hoor. 😍
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Dit receptje is helemaal gemaakt en gefotografeerd in mijn nieuwe kantoor. Wat ben ik blij met de bak licht die ik daar elke dag naar binnen heb schijnen!! πŸ™Œ πŸ“· Waar ik thuis altijd zo dicht mogelijk bij het raam moest gaan staan hoef ik daar hier stukken minder rekening mee te houden! Wat wel nog even wennen is is het koken op inductie en de ovens... maar dat komt ook helemaal goed! πŸ˜„
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Receptje staat trouwens online! Zie de link in m'n bio.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#lunch #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #lunchbox #omelet #gevuldeomelet #garnalen #paleo #paleolunch #paleolifestyle #paleorecept #koolhydraatarm #koolhydraatbeperkt #keto #ketogeen #ketodieet #lowcarblunch #gezondeten #gezondleven #hetdraaitomdebalans #lekkereten #lekkerrecept #kruiden #foodfotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
  • πŸ‡ΉπŸ‡· vanavond eten we Turks! Door mijn man heb ik kennis gemaakt met de Turkse keuken en die is Γ©cht onwijs lekker 😍 (mijn man en de keuken πŸ˜‚).
Wat we precies allemaal op tafel gaan zetten weet ik nog niet, maar lekker wordt het zeker. Straks boodschappen doen bij dΓ© Turkse supermarkt!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Ik kook eigenlijk bijna nooit Turks, dat laat ik aan mijn man en schoonfamilie over. Maar kisir heb ik helemaal onder de knie. Een overheerlijke bulgursalade die overal lekker bij smaakt πŸ™Œ. Dus ik mag deze voor vanavond maken van mijn man πŸ˜….
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Het receptje staat op m’n website (zoek kisir rechtsboven en gij zult vinden πŸ˜‰).
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Wat is jouw favoriete keuken?
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#kisir #bulgur #bulgursalade #turks #turkskoken #turksekeuken #turksrecept #bijgerecht #sidedish #overheerlijk #lekkereten #lekkerrecept #diner #citroen #recepten #boodschappen #turksdiner #zolekker #foodie #gekopeten #foodblogger #foodquotesnl
  • πŸ˜‚πŸ‘†Mijn gezicht als iemand vraagt of ik die red velvet reep van @handsoffmychocolate helemaal alleen ga opeten. Ja duh! Natuurlijk!! Dit is mijn chocolade, die deel ik lekker met niemand.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Omdat ik mijn chocolade niet wil delen hebben ze bij Hands Off My Chocolate 3 repen voor jullie bewaard. En die kun je nu winnen! Perfect kadootje voor jezelf op deze Valentijnsdag! ❀️πŸ₯°πŸ™Œ
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Jij wilt vast ook wel zo'n overheerlijke reep winnen toch? Ja? Meedoen is makkelijk;
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
1. Volg mij en @handsoffmychocolate
2. Laat een reactie van emoticons achter die jouw liefde voor jezelf Γ©n chocolade laat zien! β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Mijn reactie zou zijn: πŸ™Œβ€οΈπŸ₯°πŸ˜πŸŽ‰πŸ‘πŸ€ͺ
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Vanavond rond 20.30 maak ik de 3 winnaars bekend!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#win #winnen #winactie #chocolade #chocolate #redvelvet #redvelvetchocolade #chocoladereep #valentijnsactie #lekkervoorjezelf #diewiljewinnen #snoepen #koffietijd #samenwerking #handsoffmychocolate #diehoefjeniettedelen #voorjezelf #zelfliefde #foodie #foodquotesnl
  • Heb jij een airfryer Γ©n wil je wat lekkers bakken voor Valentijn? Deze red velvet cupcakes met enchanted cream zijn echt overheerlijk!! πŸ™Œβ€οΈπŸ˜β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Eigenlijk deel ik hier zo goed als nooit foto’s van andere projecten. Niet van opdrachten, recepten voor andere websites, foto’s voor klanten... maar daar ga ik toch maar eens verandering in brengen! Ik ben namelijk zo f*cking trots op al dat werk πŸ™Œ πŸ₯° (don’t mind the language 🀭).β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Dus vanaf nu; iets meer een showroom van Γ‘l mijn werk! Want dat is wie ik ben. Uiteraard blijf ik hier ook mijn recepten en artikelen gewoon delen.β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Oh en deze lekkere cupcakes? Die vind je op de website van @theamazingkitchen , zie de link in m’n bio.β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#cupcakes #redvelvet #redvelvetcupcakes #enchantedcream #topping #cake #hhb #heelhollandbakt #sprinkles #valentijnsdag #sweetsformysweet #sugar #suikerrush #lekkerbakken #aifryer #airfryerrecepten #airfryerfan #theamazingkitchen #foodie #foodblogger #foodfotografie #fotografie #fotograaf #styling #foodstyling #eigenbaas #foodquotesnl
  • Mijn aller-aller-allereerste lunch in m'n nieuwe kantoor was deze Italiaanse salade met een lekker pesto-kippetje. Ik dacht; die moet ik jullie niet onthouden!!β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Overigens deelde ik deze met @anjasfoodblog . Zij had namelijk pizza bij voor de lunch (he wat vervelend) en was zo lief om deze te delen πŸ₯°.β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Dat pizzarecept deelt ze denk ik zelf nog wel een keer met jullie. Maar de salade heb je bij deze alvast. Lekker, makkelijk Γ©n goed voor te bereiden. Snel maken dus!β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Overigens wilde ik deze al eerder delen vandaag, maar ik ben een beetje chaotisch door m'n nieuwe kantoor momenteel πŸ˜…πŸ˜πŸ€·β€β™€οΈ.β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
De link naar het recept staat in m'n bio.β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#lunch #lunchenzonderboter #broodlozelunch #lunchen #lunchbox #salade #salad #kippetje #pesto #kip #pestokip #kippesto #paleo #paleolifestyle #paleofood #gezond #gezondeten #hetdraaitomdebalans #lekkereten #lekkerrecept #foodie #foodfotografie #fotografie #receptontwikkeling #foodblogger #foodquotesnl
  • Let's get personal!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Maar liefst 2 keer op dezelfde dag werd ik getagd om #5randomfactsaboutme te delen (dankjewel @anniepannie_nl en @bettyskitchennl πŸ˜…πŸ˜˜). Dingen die jullie wellicht nog niet weten van me... Moeilijk, voor mijn gevoel ben ik redelijk een open boek, maar wellicht wist je onderstaande 5 dingen nog niet van me?
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
1. Mijn man noemt mij ook wel 'mevrouw Google' en 'het alziend oog'. De eerste omdat ik soms de raarste dingen weet te benoemen (random vogels bijvoorbeeld) en dat oog omdat ik de kleinste dingen zie. Ik denk dat mij oneffenheden gewoon onwijs opvallen. 🧐
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
2. Van minimaal 2 boeken per week lezen naar helemaal niks. Voor mijn burn-out verslond ik boeken... vanaf het moment dat mijn burn-out toesloeg heb ik geen boek meer van binnen gezien. Ik kan me er gewoon niet meer toe zetten. Overigens heb ik geen moeite met teksten online lezen... het is echt iets specifieks met boeken .
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
3. Ik heb 10 jaar als schoenenontwerper / productmanager gewerkt. Tot ik bij een groot Nederlands merk terecht kwam (waar ik al vanaf het begin van mijn carriΓ¨re in de schoenen heel graag voor wilde werken), daar ben ik zo opeens zonder reden naar buiten gegooid dat ik er Γ©cht he-le-maal klaar mee was! πŸ‘ πŸ‘Ÿ
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
4. Ik heb jarenlang gerookt! Van mijn 16de tot mijn 32ste en zeker 15 per dag (tel uit je winst), ik ben nu 2,5 jaar gestopt en nog steeds zo blij mee. Ok, heel eerlijk... af en toe heb ik echt wel weer zin in een sigaretje. Eigenlijk vooral als er alcohol in het spel is en heel eerlijk; smaakt dan echt niet lekker meer! πŸ€·β€β™€οΈ
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
5. Ik heb mijn man leren kennen in de kroeg. In een kroeg waar ik al jaaaren kwam... en hij ook. πŸ˜πŸ˜… Toch hadden we elkaar eigenlijk nog nooit gezien. We hadden zelfs dezelfde vrienden en kennissen! Apart toch?!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Zo, ik ben benieuwd of je deze 5 dingen al van me wist? Of was het een complete verrassing? πŸ˜…
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
En omdat ik mee blijf doen aan dit spelletje nomineer ik de beste ladybosses; @writeaholic @ingervierhout en @mamasvaneindhoven
  • Oh my, ik bakte weer wat lekkers hoor! 😍πŸ₯°
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Karnemelk... als ik ergens de gruwels van krijg dan is het wel karnemelk. Dus je snapt dat bakken met karnemelk best een stap buiten mijn comfortzone is. Ik twijfelde nog, zal ik even proeven of ik karnemelk nu wel zo lust.... nee toch maar niet gedurfd πŸ˜…πŸ€­.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Maar goed, deze tulband met karnemelk is dus echt wel een aanrader. Ook als je echt geen karnemelk lust πŸ˜‚.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
De link naar het recept staat in mn bio!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#tulband #tulbandcake #cake #cake #karnemelk #cakemetkarnemelk #karnemelkcake #bakken #lovetobake #hhb #heelhollandbakt #bakkenmaar #glazuur #glaze #limoen #lichtenluchtig #luchtig #foodie #recept #lekkerrecept #foodfotografie #foodblogger #foodquotesnl
  • Vorige week mocht ik genieten van een overheerlijke lunch bij @sugopizza in Eindhoven. Ze hebben 20 verschillende 🀀 smaken, probeer daar maar eens uit te kiezen! Mijn absolute favoriet (ik heb er 12 geproefd) was die met champignons en brie, of misschien toch die met pesto... πŸ₯°β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Ze serveren pizza al taglio; rechthoekige pizza, die vervolgens in stukken wordt geknipt. En even serieus; dit eet ook veel makkelijker dan de ronde variant!β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Ik schreef een review en je leest er meer over op mijn website, inclusief meer dan genoeg foto's uiteraard!β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#pizza #sugopizza #sugo #sugoeindhoven #pizzaaltaglio #knippen #pizzalover #pizzaforlunch #lunch #lunchen #eindhoven #eindhovencity #eindhovenhotspot #hotspot #lekkerlunch #champignons #brie #tomaat #heerlijkelunch #overheerlijk #foodie #review #opuitnodiging #foodblogger. #foodfotografie #foodquotesnl