In dit artikel geef ik je verschillende tips voor een geslaagde tapasavond. Want eten brengt mensen samen! Niks is leuker (en lekkerder) dan om met een fijn gezelschap te genieten van verschillende hapjes. Van origine is een tapa de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje, een eetlustopwekkend hapje.
Door Cookinglife werd ik uitgedaagd om een gezellige tafel met lekkere gerechten te maken. Al snel had ik me bedacht dat het een tapasavond moest worden met allemaal verschillende gerechtjes en aangeklede tafel. Uiteraard deel ik graag alle tips en recepten met jullie. Met dit artikel kom je goed voorbereid voor de dag!
Met wie?
Het allereerste belangrijke om te bepalen is voor en met wie je een tapasavondje wil organiseren. Dat kan zijn met je lief, je vriendinnen, familie of misschien een mix van alle eerder genoemde. Zodra je dat duidelijk hebt kun je een datum kiezen die voor iedereen handig uit komt en kan het echte werk beginnen!
Welke recepten?
Een tapasavond draait natuurlijk om heerlijke tapas. Kies voor een fijne mix tussen warm & koud en vlees, vis & vegetarisch én ga uiteraard voor de gerechtjes die jou het lekkerste lijken! Want de kok bepaald toch?! 😉
De vraag is dan ook nog; ga je voor de klassieke Spaanse tapas of geef je er (net zoals ik) je eigen twist aan?
Met de recepten die ik de komende tijd met je ga delen laat ik je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om de gerechtjes voor een tapasavond zelf te maken! Met een goede voorbereiding ben je al halverwege. Mocht je nou niet, net zoals ik, alles zelf willen maken, dan weet ik zeker dat je altijd mensen hebt die je graag hiermee zouden helpen. Het is namelijk super gezellig om samen in de keuken te staan en lekkere hapjes te bereiden. (al dan niet onder het genot van een glaasje Sangria of Cava)
Een aantal recepten die op mijn menu stonden staan ondertussen ook al online:
- Albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)
- Gevulde champignons
- Knoflookgarnalen
- Zwarte olijventapenade
- Tapenade van zongedroogde tomaten
- Carpaccio van rund
- Carpaccio van biet
- Gevulde paprika met geitenkaas
- Tortilla uit de oven
- Doperwtensoep
Maak een planning
Je maakt het jezelf zoveel makkelijker door een goede planning te maken. Op die manier weet je namelijk gewoon zeker dat je een relaxte dag hebt waardoor je ook tijdens de tapasavond nog kunt genieten van alle lekkere dingen die je op tafel hebt gezet.
Print de recepten uit, zo kun je die makkelijk gebruiken bij het maken van je boodschappenlijstje, planning en het koken zelf.
Maak een boodschappenlijstje aan de hand van de recepten, zet alle groenten bij elkaar, het vlees bij elkaar etc. Ik raad je aan de boodschappen de dag/avond van te voren al in huis te halen, zo begin je je kookdag namelijk echt relaxt.
Bedenk in welke volgorde je de recepten gaat maken en wat je al voor kunt bereiden (in dit geval bijna alles).
Zo begon ik met het koken van de aardappels voor de tortilla, ondertussen zette ik de soep op. Daarna de champignons zodat die tegelijk met de tortilla in de oven kunnen. Terwijl dit bakt in de oven maak ik de albondigas en maak ik de soep af. De tapenade’s maak jij vrij makkelijk en snel ook tussendoor. Vervolgens zijn de gevulde paprika’s aan de beurt. Terwijl deze afkoelen marineer ik de garnalen en maak ik de carpaccio’s. (deze zet ik in de koelkast zonder dressing tot we gaan eten). Dan maak ik de vulling voor de paprika’s en rol ik ze op.
En dan ben je er al!
Echt waar, het klinkt zo misschien wel wat hectisch (of niet?) maar maak een lijstje voor jezelf met wat je moet doen. Zo kun je het af strepen en weet je zeker dat je niks vergeet.
Oh en ruim tussendoor je aanrecht op! Dat werkt zoveel fijner.
Kies je servies
Probeer van te voren al te bepalen welk servies je gaat gebruiken voor je tapasavond. Ga voor 1 kleur en het liefst ook 1 servies, je hebt namelijk al zoveel verschillende gerechten dat het fijn is om wat eenheid in je servies te hebben. Ik koos voor dit geweldige donkere servies van Cosy & Trendy, de Black Yoru lijn. Toen ik uitgedaagd werd om hier iets moois mee te maken wist ik eigenlijk al snel wat het moest worden. Want door te kiezen voor een donker servies spatten al die gerechtjes echt van het servies af! Eten doe je grotendeels met je ogen en het oog wil ook wat. Dat is helemaal gecoverd met dit geweldige servies.
Ik koos voor lange schalen om de carpaccio op te serveren, mooie schaaltjes voor de tapenades, ovale schaaltjes voor alle gerechtjes en in kleinere bakjes nog wat olijven en de geitenkaasvulling van de gevulde paprika’s die ik over had.
Vergeet ook niet om bordjes neer te zetten waar je van gaat eten! Zo kun je echt je eigen favorieten opscheppen.
Tafeldecoratie
Om dan het feestje helemaal compleet te maken; zorg voor een mooie tafeldecoratie.
Ik koos voor een tafelkleed met sterren, voor mij extra speciaal want ik heb echt nooit een tafelkleed op mijn tafel liggen tenzij het kerst is! Dat maakte het voor mij al meteen feestelijk. Daarnaast heb ik een lange jute lap gebruikt om te draperen over de lengte (en in het midden) van de tafel. Jute kun je per meter kopen bij een stoffen speciaalzaak en is over het algemeen vrij goedkoop.
De middag voor het etentje ging ik naar de bloemist bij mij in de buurt om wat extra decoratie te halen. Ik had eigenlijk nog niet echt een idee wat het moest worden, behalve dan dat het groen moest zijn omdat ik verwachtte dat dat mooi zou combineren met het servies en de jute. Nou dat is geslaagd toch?
Ik vertelde de bloemist wat ik van plan was en ze kwam meteen met de vruchtjes. Daar was ik meteen erg van gecharmeerd, helaas ben ik vergeten te vragen hoe ze beide heten… weet jij het? De gladde vruchtjes verkleuren uiteindelijk nog naar rood, hoe leuk is dat?!
Daarnaast nam ik ook nog takken met groen mee. Kies je ook voor takken met besjes? Zorg dan wel dat je deze niet per ongeluk in je eten laat vallen!
Heb jij nog een goede aanvullende tip? Deel deze vooral in een reactie! 🙂