Inspiratie Reviews

Tips voor een geslaagde tapasavond

tapasavond

Tags:     

In dit artikel geef ik je verschillende tips voor een geslaagde tapasavond. Want eten brengt mensen samen! Niks is leuker (en lekkerder) dan om met een fijn gezelschap te genieten van verschillende hapjes. Van origine is een tapa de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje, een eetlustopwekkend hapje.

Door Cookinglife werd ik uitgedaagd om een gezellige tafel met lekkere gerechten te maken. Al snel had ik me bedacht dat het een tapasavond moest worden met allemaal verschillende gerechtjes en aangeklede tafel. Uiteraard deel ik graag alle tips en recepten met jullie. Met dit artikel kom je goed voorbereid voor de dag!

Met wie?

Het allereerste belangrijke om te bepalen is voor en met wie je een tapasavondje wil organiseren. Dat kan zijn met je lief, je vriendinnen, familie of misschien een mix van alle eerder genoemde. Zodra je dat duidelijk hebt kun je een datum kiezen die voor iedereen handig uit komt en kan het echte werk beginnen!

tapasavond

Welke recepten?

Een tapasavond draait natuurlijk om heerlijke tapas. Kies voor een fijne mix tussen warm & koud en vlees, vis & vegetarisch Γ©n ga uiteraard voor de gerechtjes die jou het lekkerste lijken! Want de kok bepaald toch?! πŸ˜‰

De vraag is dan ook nog; ga je voor de klassieke Spaanse tapas of geef je er (net zoals ik) je eigen twist aan?

Met de recepten die ik de komende tijd met je ga delen laat ik je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om de gerechtjes voor een tapasavond zelf te maken! Met een goede voorbereiding ben je al halverwege. Mocht je nou niet, net zoals ik, alles zelf willen maken, dan weet ik zeker dat je altijd mensen hebt die je graag hiermee zouden helpen. Het is namelijk super gezellig om samen in de keuken te staan en lekkere hapjes te bereiden. (al dan niet onder het genot van een glaasje Sangria of Cava)

Een aantal recepten die op mijn menu stonden staan ondertussen ook al online:

 

tapasavond

Maak een planning

Je maakt het jezelf zoveel makkelijker door een goede planning te maken. Op die manier weet je namelijk gewoon zeker dat je een relaxte dag hebt waardoor je ook tijdens de tapasavond nog kunt genieten van alle lekkere dingen die je op tafel hebt gezet.

Print de recepten uit, zo kun je die makkelijk gebruiken bij het maken van je boodschappenlijstje, planning en het koken zelf.
Maak een boodschappenlijstje aan de hand van de recepten, zet alle groenten bij elkaar, het vlees bij elkaar etc. Ik raad je aan de boodschappen de dag/avond van te voren al in huis te halen, zo begin je je kookdag namelijk echt relaxt.

Bedenk in welke volgorde je de recepten gaat maken en wat je al voor kunt bereiden (in dit geval bijna alles).

Zo begon ik met het koken van de aardappels voor de tortilla, ondertussen zette ik de soep op. Daarna de champignons zodat die tegelijk met de tortilla in de oven kunnen. Terwijl dit bakt in de oven maak ik de albondigas en maak ik de soep af. De tapenade’s maak jij vrij makkelijk en snel ook tussendoor. Vervolgens zijn de gevulde paprika’s aan de beurt. Terwijl deze afkoelen marineer ik de garnalen en maak ik de carpaccio’s. (deze zet ik in de koelkast zonder dressing tot we gaan eten). Dan maak ik de vulling voor de paprika’s en rol ik ze op.
En dan ben je er al!

Echt waar, het klinkt zo misschien wel wat hectisch (of niet?) maar maak een lijstje voor jezelf met wat je moet doen. Zo kun je het af strepen en weet je zeker dat je niks vergeet.
Oh en ruim tussendoor je aanrecht op! Dat werkt zoveel fijner.

tapasavond

Kies je servies

Probeer van te voren al te bepalen welk servies je gaat gebruiken voor je tapasavond. Ga voor 1 kleur en het liefst ook 1 servies, je hebt namelijk al zoveel verschillende gerechten dat het fijn is om wat eenheid in je servies te hebben. Ik koos voor dit geweldige donkere servies van Cosy & Trendy, de Black Yoru lijn. Toen ik uitgedaagd werd om hier iets moois mee te maken wist ik eigenlijk al snel wat het moest worden. Want door te kiezen voor een donker servies spatten al die gerechtjes echt van het servies af! Eten doe je grotendeels met je ogen en het oog wil ook wat. Dat is helemaal gecoverd met dit geweldige servies.

Ik koos voor lange schalen om de carpaccio op te serveren, mooie schaaltjes voor de tapenades, ovale schaaltjes voor alle gerechtjes en in kleinere bakjes nog wat olijven en de geitenkaasvulling van de gevulde paprika’s die ik over had.

Vergeet ook niet om bordjes neer te zetten waar je van gaat eten! Zo kun je echt je eigen favorieten opscheppen.

tapasavond

Tafeldecoratie

Om dan het feestje helemaal compleet te maken; zorg voor een mooie tafeldecoratie.

Ik koos voor een tafelkleed met sterren, voor mij extra speciaal want ik heb echt nooit een tafelkleed op mijn tafel liggen tenzij het kerst is! Dat maakte het voor mij al meteen feestelijk. Daarnaast heb ik een lange jute lap gebruikt om te draperen over de lengte (en in het midden) van de tafel. Jute kun je per meter kopen bij een stoffen speciaalzaak en is over het algemeen vrij goedkoop.

De middag voor het etentje ging ik naar de bloemist bij mij in de buurt om wat extra decoratie te halen. Ik had eigenlijk nog niet echt een idee wat het moest worden, behalve dan dat het groen moest zijn omdat ik verwachtte dat dat mooi zou combineren met het servies en de jute. Nou dat is geslaagd toch?
Ik vertelde de bloemist wat ik van plan was en ze kwam meteen met de vruchtjes. Daar was ik meteen erg van gecharmeerd, helaas ben ik vergeten te vragen hoe ze beide heten… weet jij het?Β  De gladde vruchtjes verkleuren uiteindelijk nog naar rood, hoe leuk is dat?!

Daarnaast nam ik ook nog takken met groen mee. Kies je ook voor takken met besjes? Zorg dan wel dat je deze niet per ongeluk in je eten laat vallen!


 

Heb jij nog een goede aanvullende tip? Deel deze vooral in een reactie! πŸ™‚

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • De laatste tijd heb ik steeds meer gesprekken over het bewaken van je grenzen als je vanuit je passie onderneemt. Hoe zorg je ervoor dat je op tijd rust pakt, waar liggen die grenzen en hoe/waartegen zeg je dan nee? Want juist als ondernemer is dit onwijs belangrijk.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Gesprekken die vaak voortkomen uit mijn ervaring met mijn burn-out of mensen die ook ondernemen vanuit hun passie. Want als alles leuk is, hoe zorg je dan voor de juiste balans?
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Geloof me, dat is soms echt lastig! πŸ€·β€β™€οΈ Soms herken ik ook mijn eigen grens niet goed genoeg. Maar gelukkig komt dat steeds minder vaak voor. Ik geef mijn 4 beste tips in het artikel dat nu online staan. 1 van die tips is: Zoek een hobby! πŸ˜…πŸ™Œ Maar echt!!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Het artikel staat online, volg de link in m'n bio.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Ik ben benieuwd hoe jij zorgt voor de balans? Laat hieronder vooral je reactie/tips achter! Kunnen we er allemaal wat mee πŸ₯°
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
πŸ“Έ: @byjamiedeleeuw
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#passie #ondernemenvanuitjepassie #ondernemen #ondernemer #ontwikkeling #zzper #eigenbaas #grenzen #grenzenbewaken #grenzenherkennen #neeisookeenantwoord #ondernemendevrouwen #eigenbedrijf #ondernemerschap #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #ondernemerschap #vrijheid #bewustwording #inzicht #zakenmeisje #ambities #samenwerking #foodie #fotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
  • Weet jij al wat je deze Pasen voor lekkers op tafel gaat zetten? πŸ°β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Mocht je nu nog twijfelen of nog op zoek zijn naar wat lekkers; dit πŸ‘† is een deel van al het lekkers dat ik samen met @anjasfoodblog maakte speciaal voor Pasen. Al deze lekkere recepten staan nu op onze websites. πŸ™Œβ€οΈβ €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Enne, mocht je nu nog geen idee hebben voor de brunch/lunch... dan maak je gewoon alle recepten! Anja deelt meteen een handig artikel met daarin tips voor het voorbereiden van zoveel lekkers.β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Ik zal zo alle recepten delen in m’n stories met swipe-up link, oh inclusief een highlight t/m Pasen zodat je alles op 1 plek hebt. Lekker handig toch?! πŸ™πŸ€©β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#pasen #pasen2019 #eerstepaasdag #tweedepaasdag #paasbrunch #brunch #paaslunch #lunch #paasontbijt #ontbijt #donuts #donutlover #marbledglaze #glaze #glazuur #lunchen #brunchen #paasshoot #fotografie #foodfotografie #f52grams #easter #receptontwikkeling #tartelettes #salade #plaattaart #blink #foodie #foodquotesnl
  • Wist jij dat maar 1 op de 10 Nederlanders regelmatig aubergine eet?! Ik was echt verbaasd hoor toen ik dat hoorde... het is toch een groente die tegenwoordig echt overal verkrijgbaar is! πŸ˜³πŸ€―πŸ†β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Dus, vandaag een lekker receptje met aubergine om eens mee aan de slag te gaan. Een vegetarisch gevulde portobello met aubergine en feta. De smaken gaan perfect samen en zo is het een mooi gerechtje voor de lunch of brunch voor komende pasen. πŸ™Œβ €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Nu ben ik benieuwd... eet jij regelmatig aubergine?β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Ergens denk ik namelijk dat mijn lezers/volgers gewoon met regelmaat deze groente op tafel zetten. Laten we die statistieken eens even veranderen!! πŸ˜…β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Het recept staan online, volg de link in m'n bio naar de website.β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#aubergine #aubergines #eggplant #vegetarisch #vegetarian #feta #portobello #lunch #brunch #recept #receptidee #lekkerrecept #lekkereten #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #boordevolsmaak #samenwerking #groenten #wewv #watetenwevandaag #foodie #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodquotesnl
  • Weet je wat ik nou echt onwijs tof vind? Fotograferen! En dan het liefste eten! πŸ₯°πŸ€€ Het maakt me overigens dan niet uit of het mijn eigen recepten zijn, die van een ander of gerechten in een restaurant.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Over dat laatste, daar krijg ik met grote regelmaat vragen over van horeca eigenaren Γ©n medewerkers. Ze willen vooral graag weten hoe ze er ook zelf mee aan de slag kunnen gaan.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Laat ik daar nou een antwoord op hebben! πŸ˜…πŸ™‹β€β™€οΈ
Ik schreef er een inspiratie artikel over met de 4 dingen die je Γ©cht nodig hebt om er ook zelf mee aan de slag te gaan.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Uiteraard kun je ook mij boeken om de fotografie te verzorgen, of ik geef je een inspiratie sessie in combinatie met een fotografie workshop; alles is mogelijk! πŸ™Œ
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
De link naar het artikel (food fotografie voor instagram) staat in m'n bio.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#fotografie #fotograaf #fotografe #foodfotografie #canon #canonfotografie #etenfotografie #food #eten #restaurant #horeca #horecasupport #inspiratie #inspireren #foodie #inhartennieren #zzper #ondernemer #eigenbaas #ondernemendevrouwen #eindhoven #ondernemersineindhoven #coach #fotografiecoach #workshop #inspiratiesessie #onlinegroei #foodquotesnl
  • Dit is dus de perfecte zaterdagavond he; joggingbroek, Netflix, Aperol spritz en deze tafel vol hapjes! πŸ™Œ
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Zie je die mooie olijfhouten plank met mijn logo daar in het midden?! 😍 die kreeg ik gisteren tijdens de foodbloggerslunch! Georganiseerd door @heerlijkehappen en die geweldige plank en 2 blauwe kommetjes zijn van @bowlsanddishes . Die plank dus he, daar ben ik een beetje verliefd op πŸ₯°. Die was dan ook meteen het uitgangspunt van deze tafel vol lekkers.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Enne, ik ben benieuwd of we alles opkrijgen... wat is dat toch he? Dat je altijd bang bent dat je te weinig hebt πŸ˜…πŸ™ˆ. Herkenbaar?
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#bowlsanddishes #borrel #borrelen #borrelplank #zaterdagborrel #netflixandchill #aperolspritz #spritz #vegetarischesnacks #gazpacho #pide #simit #hummus #garnalen #zoveellekkers #getinmybelly #smullen #smakelijketen #gezelligheid #wewv #watetenwevandaag #foodie #foodquotesnl
  • Had je al in de gaten dat er bij @anjasfoodblog al 3 overheerlijke paasrecepten online zijn gekomen?! Die ook op die geweldige paas-brunch-tafel stonden?!πŸ°πŸ™Œ β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Waaronder dus deze GE-WEL-DI-GE donuts! 😍❀️ toen ik deze deelde in m’n stories vroegen jullie massaal om het recept. Snap ik wel hoor... ze zijn ook zo mooi πŸ₯°πŸ€© Γ©n onwijs lekker!!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Dusse, snel via @anjasfoodblog naar haar website! Go Go Go!! β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#donuts #glazuur #geglazuurdedonuts #galaxy #galaxyglazuur #glazed #galaxyglaze #zoet #lekkernij #zoetrecept #donut #ovendonuts #heelhollandbakt #hhb #paasrecept #snack #koffietijd #paasbrunch #f52grams #thefeedfeed #foodfotografie #fotografie #marbled #gemarmerd #recept #foodie #foodquotesnl
  • Klaar voor meer lekkere paasinspiratie?! Of ja... de recepten zijn natuurlijk ook perfect voor of na pasen πŸ˜….β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Maar goed, deze vegan champignon patΓ© wil je echt een keer maken! Overheerlijk op brood, toast, cracker of wellicht komkommerschijfje. ❀️ Gewoon lekker op alles dus!β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Mocht je nu nog twijfelen, niet doen. Deze is echt heel erg lekker, ook als je niet persΓ© vegan of vegetarisch eet. Doe je dat wel (of iemand van je vrienden/familie) dan is dit al helemaal een aanrader! Wat kan ik nog meer zeggen dan: maken dit recept! πŸ˜‰πŸ€€β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Het recept staat online, volg de link naar de website in m'n bio.β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#champignon #pate #champignonpate #walnoten #vegan #veganpate #vegetarisch #vegetarischepate #smeersel #paleo #paleofood #paleorecept #paleonl #recept #inspiratie #pasen #paasrecept #ontbijt #lunch #brunch #snack #lekkerrecept #lekkereten #foodblogger #receptontwikkeling #foodfotografie #foodie #foodquotesnl
  • Jaaa mensen, weten jullie nog dat ik geΓ―nterviewd werd?! πŸŽ₯ Voor een videoserie over zzp’ers: EenmansZaken voor @deondernemer.nl .
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Ja? Nee? Nou ja, wat je antwoord ook is: het eerste deel staat nu online!! πŸ™ŒπŸ™β€οΈ zo superleuk om aan mee gewerkt te hebben en mezelf terug te zien op video. Dit is de eerste van 7 en alle andere afleveringen komen nu elke dinsdag online! Tof!!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Overigens vond ik het echt helemaal niet raar of vreemd om mezelf terug te zien in de video. Wellicht omdat ik zoveel tegen jullie praat hier op insta? πŸ™‹πŸΌβ€β™€οΈ Het is gewoon Γ©cht zoals ik ben.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Uiteraard deel ik de directe link naar de video in m’n bio. Geef het vooral een πŸ‘ op YouTube, ook tof voor de makers!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
Enne, als je gekeken hebt; laat mij dan vooral even weten wat je er van vindt! Vind ik ook leuk πŸ™Œ.
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β€’ Op de goals list voor 2019: meer interviews en meer video!
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
β €β €β €β €β €β €β €β €β €
πŸ“Έ: @byjamiedeleeuw β €β €β €β €β €β €β €β €β €
#zzp #zzper #ondernemer #deondernemer #interview #video #videoserie #eenmanszaak #eenmanszaken #trots #eersteinterview #opvideo #eigenbaas #myownboss #yougogirldingen #ondernemendevrouwen #eigenbedrijf #goals #koffie #eerstekopjekoffie #eindhoven #sissyboydaily #foodie #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodquotesnl