Ga je op vakantie met de camper door Californië dan is vaak San Francisco je startpunt, zo ook bij ons. We zijn alweer een tijdje terug van onze geweldige reis, maar vandaag begint het eindelijk; het verslag van onze camperreis door Californië. In dit artikel beginnen we bij het begin: San Francisco. In de artikelen hierna vertel ik graag wat meer over de andere steden/parken, onze camper en waar we verbleven met uiteraard tips voor campgrounds en restaurantjes onderweg.

Simone met SUITSUIT koffer

Neem een praktische en lichtgewicht koffer mee! Niet alleen is dat onwijs handig in de stad, maar ook in de camper. Ik heb een geweldig fijne koffer van SUITSUIT gekregen waar mijn man tijdens onze reis meerdere malen jaloers op was. Deze koffer is namelijk echt super licht (dus meer kilo’s om mee te nemen), rolt lekker mee én heeft standaard al een fijne indeling! Ik heb gekozen voor de tussenmaat qua koffer. Voor de reis was ik ervan overtuigd dat deze groot genoeg moest zijn en ja, al mijn spullen pasten er met gemak in en ik begon de reis met zelfs nog wat ruimte over. Op het moment dat we bijna terugvlogen naar Nederland en we onze koffers weer gingen inpakken kwam ik toch wel wat ruimte tekort. Of zou ik gewoon net iets teveel souvenirtjes gekocht hebben?

Onderweg naar San Francisco; ik kies er standaard voor om een glaasje tomatensap in het vliegtuig te drinken. Heel typisch, want thuis drink ik dit echt nooit! Dat doe ik altijd alleen maar in het vliegtuig… water, tomatensap of thee is waar ik dan alleen maar zin in heb. We vlogen met KLM naar San Francisco en dat is ons ook erg goed bevallen. Het eten viel ons reuze mee en omdat we een upgrade geboekt hadden, hadden we ook meer dan genoeg (been)ruimte.

Ons hotel in San Francisco

Al in het vliegtuig kregen we de tip om vooral geen taxi aan te houden op straat maar een Uber te regelen, dit schijnt namelijk flink wat te chelen qua prijs. Dus bij aankomst in San Francisco is het allereerste wat ik doe de Uber app downloaden. We bestellen een taxi via de app (supermakkelijk!) en binnen 10 minuten staat deze voor onze neus. Deze brengt ons naar ons eerste adres in Amerika; Cornell Hotel de France.

cornell hotel de france san francisco

Ik koos voor dit hotel omdat het goed beoordeeld werd door reizigers. Het hotel was qua locatie ook helemaal top! De inrichting was kitsch, maar ach dat kan ik wel waarderen. Het enige minpuntje was dat onze kamer echt ongelofelijk warm was. Centrale verwarming in een hotel is gewoon niet handig… wij hebben dan ook standaard met het raam open geslapen.
Omdat het nog maar een paar weken tot kerst was, was natuurlijk alles en iedereen al in de kerstsferen. In de “lobby” van het hotel (is niet echt een lobby te noemen, eerder de huiskamer) stond dan ook een kerstboom.

cornell hotel de france san francisco

Het ontbijt was in de kelder van het hotel en géén buffet. Je kon kiezen uit eieren (omelet/roerei/spiegelei) met toast of pannenkoeken/wentelteefjes. Dit veranderde per dag, ik had dus de ene dag pannenkoeken en de andere dag wentelteefjes, die beide met maple syrup geserveerd werden. En dat was het… nu ben ik niet echt een ontbijter maar ik ben wel fan van vers fruit. Ondanks dat je maar kunt kiezen uit 2 dingen heeft het ontbijt ons wel gesmaakt.

De eerste dag in San Francisco

We aten de eerste dag dat we er waren een heerlijke lunch bij Tap45. We kozen beide voor een ceasar salad, het was een beetje een rare tijd om te eten (half 4) maar dat krijg je met reizen. De drankjes bij Tap45 zijn huisgemaakt, Hamdi koos voor een huisgemaakte cola en ik ging voor lemon/lime. Overigens was dat écht een overheerlijk lekker drankje!

Vervolgens was het tijd om wat te winkelen! We hadden thuis al een aantal winkels uitgezocht waar we graag heen wilden.

Scala's San Francisco

Die avond aten we een heerlijke Italiaanse maaltijd bij Scala’s, een restaurant dat om de hoek van ons hotel lag. Ideaal dus voor de eerste dag! Ik at er een overheerlijke salade met green goddess dressing en huisgemaakte ravioli. De inrichting is klassiek en er staat een echte steenoven, uiteraard moest de man daarom wel pizza eten 😉 .

De tweede dag in San Francisco

Dit is eigenlijk de enige volle dag die we in de stad hebben. We besluiten te voet naar Fishermen’s Wharf te gaan, dit lijkt op de kaart best mee te vallen qua afstand en dat is het natuurlijk niet. Je verkijkt je er al snel in maar toch vinden we het heerlijk! Met wandelen ontdek je toch het meeste en zie je ook veel meer.

San Francisco
San Francisco

Fishermen’s Wharf is van oudsher een oude zeelieden buurt. Nu is het echter echt een toeristische trekpleister en de meningen die we er van te voren over hoorden zijn dan ook erg verdeeld. Toch vonden wij het leuk om er rond te lopen! Uiteraard doken we verschillende souvenirwinkeltjes in.

Een aanrader is Boudin Sourdough, ze hebben een koffietentje echt middenin de wharf, maar er staat ook een complete winkel met glazen ruit waarmee je zo in de keuken kunt kijken. Ze maken hier de lekkerste desembroden en andere lekkernijen. Wij strijken neer bij het koffietentje en ik laat me verleiden tot een gingerbread cookie.

Boudin San Francisco

We horen van een afstand al de zeeleeuwen tekeer gaan en als we er een kijkje gaan nemen snappen we wel dat we ze hoorden. Het zijn er zeker meer dan 50 die allemaal om het beste plekje aan het strijden zijn in het zonnetje.

Fishermens wharf

Vervolgens gaan we lunchen bij Applebee’s en besluiten we fietsen te huren om naar én over the golden gate bridge te fietsen. Zoals je op de foto’s kunt zien hebben wij echt ongelofelijk geluk gehad met het weer; een strak blauwe lucht en een zonnetje! Het is een flink eind fietsen, zeker een uur voordat je bij de brug bent, met enkele flinke heuvels waar ik het niet voor elkaar kreeg om die fietsend te doen. Wel een mooi stuk om te fietsen, vergeet ook zeker niet tussendoor regelmatig van het uitzicht te genieten.

Golden gate bridge

Toch voelt het dan onwerkelijk om dan opeens over de Golden Gate Bridge te fietsen… wij hebben geluk, want het is redelijk rustig. Ook weer een voordeel van in het laagseizoen reizen! Er zijn genoeg mensen op de brug, maar niet zoveel dat wij niet op ons gemakje kunnen fietsen en af en toe stoppen voor een foto.

Golden gate bridge

Als je eenmaal de brug over hebt gefietst moet je weer een stuk fietsen voor je bij een stadje (dorpje?) aankomt; Sausalito. Bij het eerste bakkerij/cafétje stoppen we om wat te drinken en een gigantische huisgemaakte muffin te eten. Vervolgens nog een stukje door waar we met de ferry terug naar Fishermen’s Wharf  gaan.

Sausalito

Met de veerboot ben je ongeveer een 20 minuten onderweg en kom je langs Alcatraz. Wij brachten hier geen bezoekje aan omdat we vonden dat we daar niet genoeg tijd voor hadden (wat ook niet zo was). Wel hadden we een geweldig mooie zonsondergang om van te genieten op de boot.

golden gate sundown

Eenmaal terug leveren we onze fietsen in en al dat fietsen maakt hongerig! We nemen de antieke tram terug naar het centrum en gaan eten bij Pinecrest Diner. Deze hadden we al eerder gezien en op internet las ik dat het er altijd druk is met locals. Goed om te gaan eten dus! We bemachtigen het laatste plekje en eten er een heerlijke burger.

Daarna terug naar het hotel en slapen, morgen gaan we de camper ophalen!!

San Francisco