Iedereen kent de extra triggers van producenten; “nu, 10% minder vet” en ga zo nog maar even door. Mensen worden bijna bang gemaakt om vet te eten en maken vaak de keuze om minder of zo min mogelijk vetten te eten. Maar wat zijn gezonde vetten? Welke wil je wél met regelmaat toevoegen aan je eetpatroon?
De functie van vet
Vetten zijn een belangrijke vorm van energie en leveren verschillende belangrijke vitamines. Vetten worden vaak zoveel mogelijk gemeden maar zonder vet is er geen leven mogelijk. Om een paar belangrijke functies van vetten op te noemen:
- het houdt je lichaamstemperatuur op peil
- dient als energiereserve
- zorgt voor gezonde bloedvaten
- zorgt voor een goede verhouding tussen slecht en goed cholesterol
- noodzakelijk bij de aanmaak van vitamine D
Omdat je lichaam zelf geen vetten kan aanmaken, zal je er dus moeten zorgen dat je deze binnenkrijgt door middel van voeding.
Vetten zijn nodig in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Belangrijk is om te kiezen voor de vetten die ook daadwerkelijk een positieve bijdrage leveren aan jouw gezondheid.
Gezonde vetten
Maar wat zijn nu precies die gezonde vetten? Hoe maak je hierin de juiste keuze? Want niet alle onverzadigde vetten zijn gezond en niet alle verzadigde vetten zijn ongezond. Met deze stelling maak ik het je nu wellicht even moeilijk. Daarom vind je hieronder een lijstje van goede keuzes.
Vis
Vis is misschien wel de heilige graal onder de gezonde vetten. Eet het liefst 2 keer per week vis en daarvan minimaal 1 keer een vette vis. Gezonde keuzes voor vette vis zijn; makreel, zalm, haring en sardines. Vind je vis niet zo lekker? Kies dan voor visolie supplementen.
Noten/zaden
Noten zijn een algemeen bekende vorm van gezonde vetten. De beste keuzes zijn; walnoten, amandelen en macadamia noten. Maar vergeet ook de zaden niet zoals zonnebloempitten, lijnzaad en pompoenpitten. Eet dus regelmatig een handje noten/zaden, of voeg ze toe aan je ontbijt/smoothie/vruchten/salade. Het fijne aan noten/zaden/pitten is dat deze makkelijk toe te voegen zijn aan meerdere eetmomentjes van de dag.
Zorg wel dat je zoveel mogelijk kiest voor ongebrande en ongezouten noten.
Avocado
De avocado is by-far de vrucht met de meeste gezonde vetten. Een avocado zit namelijk voordevol gezonde omega-3 vetten. Avocado mag je zeker een halve tot een hele per dag eten. Eet hem zo, als beleg, door de salade of door de smoothie.
Olie en boter
Voor het bakken en braden zijn er verschillende soorten goede vetten verkrijgbaar, zoals; olijfolie , kokosolie, roomboter en ghee. Het beste is om altijd te kiezen voor deze vetten, laat de margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadboter alstublieft achterwege.
Dierlijke producten
Dierlijke producten kun je ook eten zonder schuldgevoel. Belangrijk hierin is dan wel dat je kiest voor de producten die van dieren afkomen die grasgevoerd zijn. Doordat deze dieren grasgevoerd zijn bevat het omega-3 en linolzuur dat sterke kanker remmende eigenschappen heeft.
Het is zeker goed voor je om regelmatig vlees, eieren, room of andere melkproducten te eten.
Dus, probeer regelmatig bovenstaande vetten aan je eetpatroon toe te voegen! Zoals met alles geldt wel altijd; met mate. Ga niet meteen 3 avocado’s per dag eten, een halve kilo noten of liters kokosolie 😉
Een goede balans is in alles belangrijk, vind jij dit af en toe een uitdaging? Wellicht wil je intermittent fasting dan eens proberen.
Dat van die vetten ben ik het toch niet helemaal mee eens. Mijn man heeft een paar jaar geleden een hartinfarct gehad. Bij de gesprekken over voeding, kwam naar voren. Geen roomboter, maar margarine. Kokosolie is uit den boze. Jammer dat dit niet vermeld wordt.
Er zijn helaas over roomboter/vetten alles daar omheen zoveel verschillende onderzoeken die vanalles bewijzen dat het lastig is om hierin een waarheid te kiezen.
Daarom zeg ik ook; alles met mate. En uiteraard áltijd doen wat voor jou het beste is.
Google is hierin ook heel erg wisselend: https://www.google.nl/search?q=roomboter+gezond+of+ongezond&ie=&oe=