Op mijn blog kom je nog niet zoveel Turkse recepten tegen. Jammer, want de Turkse keuken is echt ongelofelijk lekker! Deze kisir, oftewel Turkse bulgursalade is daar een goed voorbeeld van.

Wellicht weten jullie het al en wellicht ook niet. Mijn man heeft een dubbele nationaliteit; hij is namelijk Nederlands én Turks. Hij heeft dus Turkse roots en daardoor eet ik de lekkerste Turkse gerechten bij (schoon)familie. Kisir is zo’n gerecht dat wij beide ongelofelijk lekker vinden. Maar nog niet eerder had ik me eraan gewaagd om het dan ook zelf te maken. Ik ben namelijk dan toch altijd een beetje bang dat het tegenvalt ofzo… Dat het qua smaak het allemaal nét niet is.
Maar gelukkig; het is gelukt hoor! Schoonmama heeft de bulgursalade ook geproefd en helemaal goedgekeurd.

Deze Turkse bulgursalade is een fris bijgerecht, ideaal bij bijvoorbeeld de bbq. Of maak er een complete Turkse maaltijd van en serveer het met köfte en een groene salade. Het recept voor de köfte staat al een flinke tijd online en nu ik er zo naar kijk bedenk ik me dat ik er binnenkort eens nieuwe foto’s van ga maken! Wij maken ze overigens wel nog steeds volgens dat recept, net zoals veel vrienden en familie van ons.

Kisir - turkse bulgursalade

Met onderstaande ingrediënten maak je een bijgerecht voor 4 personen. Daarbij wordt dit gerecht alleen maar lekkerder als het even heeft kunnen rusten. Dus ben je niet met 4 personen? Gewoon lekker alles maken! Dan heb je de volgende dag wat heerlijks als lunch.

Pimp het als lunch dan eventueel op met wat extra groenten en fetakaas. Heerlijk!

Kisir

Een overheerlijke Turkse bulgursalade
Voorbereiding10 minuten
Bereiding15 minuten
Totale tijd25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 g bulgur
  • 200 g kokend water
  • 1 ui
  • 1.5 el tomatenpuree
  • 1 tl harissa
  • 2 bosuitjes
  • 1 rode paprika
  • 15 g platte peterselie
  • 15 g dille
  • 0.5 citroen

Instructies

  • Doe de bulgur in een kom en voeg het kokend water toe. Dek af zodat de bulgur kan wellen.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit ruim olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui zachtjes aan.
  • Als de ui gaar is voeg je de tomatenpuree en harissa toe met een flinke snuf zout. Roer goed door elkaar.
  • Voeg een scheut water toe zodat je een mooi sausje krijgt. Breng aan de kook en laat eventjes pruttelen.
  • Roer vervolgens het tomatenmengsel door de bulgur, zorg dat het goed gemengd is. Dek de bulgur weer af.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd deze in dunne ringen. Verwijder de steel en zaadlijsten van de paprika en snijd in kleine blokjes.
  • Hak de dille en peterselie fijn. Pers de halve citroen uit.
  • Meng bosuitjes, paprika, dille, peterselie en citroensap door de bulger. Breng op smaak met een flinke snuf zout.

Pin deze Turkse bulgursalade!

kisir