Vandaag een heerlijk basisrecept voor schuimpjes, want deze knapperige snoepjes lust (bijna) iedereen wel! Schuimpjes of meringue, het komt helemaal op hetzelfde neer; knapperig en zoet schuim.

Schuimpjes zijn heerlijk om zo van te snoepen, of om te gebruiken als decoratie van taart/cupcakes. Of wat denk je van een heerlijke schuimtaart of pavlova? Echt, je kunt er alle kanten mee uit!
Ik geef je graag het basisrecept, met maar 3 ingrediënten die ik eigenlijk standaard in huis heb. Handig! En maak het eens extra leuk door de toevoeging van wat kleur.

Als ik aan het koken ben kan ik er echt een troep van maken… ik ben namelijk nogal van het knoeien. Ik krijg het ook standaard voor elkaar om dingen over de rand van de pan te gooien.. Als ik foto’s ga maken is dat met regelmaat niet anders. Een bakje omstoten, knoeien met de tomatensaus en meer van dat soort dingen. Of wat denk je van gewoon de hele bak schuim te laten vallen en dat je hele muur onder zit?
Wat was ik blij dat ik op die muur afwasbare verf van Histor heb zitten! (Het is van de nieuwe Histor – Clean lijn)

Afwasbare verf

Ik vond het even spannend, want je vraagt je dan toch altijd af hoe afwasbaar het nu echt is. Ik deed het gewoon af met een vochtig doekje, na het opdrogen; niks! Mijn muur is gewoon weer helemaal zoals hij was… zo fijn!! Hoef ik tenminste niet aan mijn man uit te leggen hoe ik dat nou weer voor elkaar kreeg 😉

Schuimpjes - meringue

Ik geef je een klein receptje. Als je kleine schuimpjes maakt, zoals ik deed, dan maak je bijna een bakplaat vol.

Zeker weten dat alles goed vetvrij is? Wrijf dan je garde en kom in met wat citroensap.

Ingrediënten
– 1 eiwit
– 30 g suiker
– 30 g poedersuiker

 

Bereiding

Klop het eiwit licht en luchtig met je handmixer of keukenmachine.
Ik doe dit ongeveer 5 minuten. Tot het eiwit echt helemaal stijf is en je garde strepen trekt.

Voeg de suiker toe en klop weer goed door tot het eiwit glanst.
Het eiwit moet ik de kom blijven zitten als je deze ondersteboven houdt.

Spatel voorzichtig (met de hand) de poedersuiker er doorheen.

Verwarm je oven voor op 100 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.

Schep het schuim in een spuitzak.
(nu kun je eventueel de zak eerst binnenste buiten keren en er strepen op trekken met een kleurstof, draai de zak voorzichtig terug en vul voorzichtig)

Spuit kleine hoopjes op de bakplaat tot al het schuim op is.

Bak de schuimpjes 60-65 minuten in de voorverwarmde oven.
(proef na 60 minuten even of ze gaar zijn zoals jij ze het lekkerst vindt)

De baktijd is afhankelijk van hoe groot je schuimpjes zijn.

 


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Histor. Uiteraard zijn alle meningen/ervaringen in dit artikel mijn eigen en eerlijke mening.