De bitterbal, een echte Nederlandse specialiteit. Vraag het aan de toeristen en ze weten (bijna) allemaal dat je in Nederland zeker een keer bitterballen, kroketten en de stroopwafel moet proberen. De bitterbal wordt meestal gedipt in een lekker sausje, maar waarin dipt Nederland nu zijn bitterbal het liefst? Ik ging op onderzoek uit!

Meestal wordt de bitterbal/kroket gebakken in de frituur. Maar Van Dobben komt met iets nieuws; namelijk de ovenbitterballen en ovencroquetten!! Smullen dus zo uit je oven. Ideaal voor als je geen frituur in huis hebt én toch lekker wil genieten van deze Nederlandse specialiteit.

bitterballen oven
Niks mis met een lekkere bitterbal uit de frituur zo op zijn tijd, maar zelf heb ik geen frituur in huis. Hoe fijn is het dus dat ook daarvoor een goede oplossing is?! Wij mochten deze ovenbitterballen en croquetten testen en ik kan je vertellen; een lekker knapperig laagje met een warme en rijke vulling zoals je gewend bent.
Ze kunnen beide zowel in de oven als airfryer klaargemaakt worden en zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

Toen ik ze klaar had gemaakt stond ik te kijken naar de sausjes en ik kon niet kiezen… want ik hou wel van een beetje afwisseling. En toen bedacht ik me, laat ik eens een poll houden onder mijn instagramvolgers om te kijken waarin Nederland de bitterbal het liefste dipt!

 bitterballen

Hierboven zie je de uitslag (en waar ik zelf op heb gestemd), de mayonaise en mosterd gaat redelijk gelijk op. De curry wint het overduidelijk van de ketchup. En bij de vraag of mensen in een ander sausje dippen kreeg ik ook veel reacties, namelijk;

  • een mix tussen mayonaise en mosterd (deze kwam heel vaak binnen)
  • truffelmayonaise
  • een kerriedipje
  • een mix tussen mayonaise en curry
  • schaslicksaus
  • barbecuesaus

De uitslag? Ik denk dat dan de mosterd toch echt de winnaar is!

Nu ben ik benieuwd, is mosterd ook jouw ultieme favoriet? Of wellicht nog een hele andere optie die nog niet genoemd is?

bitterballen oven


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Van Dobben. Uiteraard zijn alle meningen/ervaringen in dit artikel mijn eigen en eerlijke mening.