Je hoort mensen steeds vaker zeggen dat ze clean eten. Eerlijk is eerlijk, ik eet zoveel mogelijk clean maar noem het eigenlijk niet zo. Ik leg je graag uit wat clean eten is en wellicht dat jij erachter komt dat je ook zo eet of wellicht wel wil gaan eten? Daarnaast 10 tips om toe te passen in jouw voedingspatroon.

Clean eten is geen dieet, ik noem het meer een levensstijl. Een levensstijl die gebaseerd is op echt en eerlijk eten. Een levensstijl die zelfs onwijs makkelijk te volgen is.

Wat is clean eten?

Clean eten, even heel simpel vertaald: schoon eten. Maar zoals je wel kunt verwachten heeft het niks met schoon (of vies) te maken. Maar juist alles met echt eten, zo min mogelijk bewerkt en eten met zoveel mogelijk voedingsstoffen.
Maar ook voeding dat gegroeid/gevoed is met de gezondheid van dieren en de natuur hoort bij clean eten.

Ik begon een aantal jaar geleden met het volgen van de paleo levensstijl, ook deze is helemaal gebaseerd op clean eten. Ondertussen zijn er enkele dingen die ik wel weer heb toegevoegd aan mijn eetpatroon zoals (volkoren) brood/crackers en zuivel. Dit vind ik persoonlijk gewoon té lekker om te laten staan en past wat mij betreft perfect binnen mijn gezonde levensstijl. Sowieso draait alles om de balans (daarover in een later artikel nog meer) en die balans moet je voor jezelf zien te vinden.

Eigenlijk is clean eten onwijs makkelijk… maar ik geef je graag 10 tips waarmee jij direct aan de slag kunt gaan.

clean eten

1. Eet meer groenten en fruit

Ja zo makkelijk is het; eet meer groenten en fruit. Het liefste groente en fruit dat in het seizoen is en kies hierin ook voor verschillende kleuren. Waarom? Dat lees je in dit artikel ‘kies voor kleur en seizoen’.

Zoals we allemaal wel weten zitten groenten en fruit boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Deze zijn allemaal erg belangrijk om je lichaam zo gezond mogelijk te houden.
Zo zorg ik er zelf voor dat ik elke dag minimaal 350 gram groenten eet.

2. Zo min mogelijk bewerkte voeding

Dit stukje begon ik eerst met vermijd, wat ik toch maar veranderde naar zo min mogelijk. Het is namelijk gewoon simpelweg écht lastig om helemaal geen bewerkte voeding meer te eten. Daarbij is de een de ander niet, dus die vergelijking gaat hierbij ook niet helemaal op. En eerlijk is eerlijk; ik eet ook af en toe bewerkte voeding, maar probeer hier wel een bewuste keuze in te maken.

3. Lees de etiketten

Ok, als je echt alleen maar kiest voor clean eten dan zou dit al eigenlijk niet nodig moeten zijn. Maar zoals hierboven gezegd, het is bijna onvermijdelijk.

Bijvoorbeeld: Koop je wel eens groenten in blik/glas zoals bijvoorbeeld bonen, erwtjes of worteltjes? Check dan altijd de verpakking of er geen suiker aan is toegevoegd. Het ene merk is namelijk het andere niet en aan sommige is daadwerkelijk suiker toegevoegd (niet nodig in mijn ogen).

4. Zo min mogelijk suikers

Duidelijk toch, suikers zijn nou eenmaal niet goed voor je lichaam. Het is niet voor niks dat je er verslaafd aan raakt.
Probeer deze dan ook zo min mogelijk te eten. Ik zeg weer bewust zo min mogelijk, want ik kan ook echt wel genieten van een koekje of stukje taart op z’n tijd 🙂 .

Eigenlijk bedoel ik hier ook echt alle suikers. Dus ook de honing en maple syrup. Want of je lichaam nu het verschil merkt tussen honing en witte suiker?

5. Drink niet teveel alcohol

Onderzoek toont aan dat een glaasje wijn goed kan zijn voor je hart. Maar laten we eerlijk zijn, naast de antioxidanten in wijn, bevat alcohol helemaal geen voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam.

Persoonlijk kan ik ook echt genieten van een glaasje wijn, bier of een goede gin tonic. Maar ik drink dan ook niet elke dag, probeer hierin te gaan voor een gezonde balans.

Groentenmand

6. Vervang voedingsmiddelen door groente

Deze hoort eigenlijk bij tip 1, want op deze manier zorg je er namelijk voor dat je meer groenten toevoegt aan je dagelijkse voedingspatroon.
Vervang je rijst bijvoorbeeld eens door bloemkool- of broccolirijst en bijvoorbeeld je pasta door zoodles (spaghetti van courgette). Maar denk ook aan je puree vervangen door zoete aardappel, pastinaak, bloemkool of een mix van deze.

7. Drink water

Ook deze is nogal voor de hand liggend. Water is het gezondste en natuurlijkste drankje dat er bestaat. Zorg dus dat het meeste van wat je drinkt ook daadwerkelijk water is.
Uiteraard kun je het af en toe afwisselen met koffie en/of thee, probeer deze dan wel altijd zonder melk en suiker te drinken.

Vind je gewoon water saai? Geef het dan eens een smaakje met fruit, kruiden en groenten! Kijk hier voor inspiratie.
Of wat denk je van je eigen huisgemaakte spa rood, ook een gezonde keuze!

SodaStream

8. Zorg voor gezonde snacks

Snacks zijn vaak een no-go, al helemaal de voorverpakte uit de supermarkt. Hier zitten vaak onnodig veel suikers, zout en andere middelen in die niet veel goeds voor je lichaam doen.

Zorg dus dat je altijd een voorraadje gezonde snacks in huis hebt en als je de deur uit gaat neem dan wat mee. Gezonde snacks zijn noten (ongebrand en ongezout), groenten en fruit. Uiteraard kun je zelf ook gezondere repen en snacks maken om mee te nemen.
Er liggen zeker ook wel kant-en-klare gezondere snacks in de supermarkt, af en toe is iets anders dan de welbekende appel of banaan ook wel eens lekker toch?

9. Biologisch en scharrelvlees

Als je er voor kiest om vlees/vis te eten, wat wij dus wel doen, kies dan zoveel mogelijk voor biologisch en/of scharrelvlees. Zo bestellen wij vaak rundvlees online, van koeien die bijvoorbeeld alleen antibiotica krijgen als het nodig is. Veel dieren (zonder keurmerk) in de grote fabriekstallen krijgen standaard antibiotica etc toegediend, zodat ze maar niet ziek worden. Ik heb dat het liefst zo weinig mogelijk in mijn vlees, vooral niet als het preventief gegeven wordt.

Om over de plofkip nog maar niet te spreken…

10. Zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten

Geraffineerde oftewel bewerkte koolhydraten, die wil je eigenlijk zo min mogelijk eten. Deze zijn namelijk flink bewerkt voordat ze zo op je bord kunnen verschijnen. Er worden verschillende methodes gebruikt om meestal de vezelrijke delen te verwijderen. Geraffineerde koolhydraten zijn; wit brood, witte rijst, koekjes, suiker etc.

 


 

Hopelijk heb je iets aan de 10 tips die ik je gegeven heb! Mocht je nog een aanvulling hebben, laat dan vooral hieronder een reactie achter.