Kan je net als ik genieten van een lekkere loempia op z’n tijd, maar heb je niet altijd zin in die vette hap? Dan is deze loempiabowl met tempeh het antwoord! Eerste keer overigens dat ik met tempeh gekookt heb…

Een loempiabowl, what’s in a name? Eigenlijk zijn het gewoon veel van de ingrediënten die normaal ín de loempia zitten, maar dan in een bowl. En eigenlijk ook weer anders dan een standaard loempia. Volg je me nog een beetje? Het is in ieder geval een erg kleurrijke bowl waarmee je zeker weet dat je een goede portie groenten eet.

Loempiabowl met tempeh

Omdat ik er iets meer van wilde maken dan echt alleen maar de groenten voegde ik nog tempeh en pinda’s toe. Pinda’s voor de crunch en tempeh omdat ik een vlees/kipvervanger wilde gebruiken. Tempeh was daarentegen echt helemaal nieuw voor me en ik zie het de laatste tijd overal voorbij komen… tijd om ook eens te maken dus!


En dan het oordeel…tempeh… nah. Nah is eigenlijk echt het enige woord dat ik ervoor heb, ik vind het een beetje een onbeduidend iets. Maar goed, aan alle tempeh-lovers online te zien zijn echt veel mensen het daar niet mee eens! Dus, eet de bowl met tempeh als jij het lekker vindt, of probeer het eens voor het eerst net als ik. Vind je het niet zo lekker? Dan zou je het kunnen vervangen door kip, garnalen of tofu. Of laat het gewoon helemaal weg, dat deed ik met de tweede portie 🙂

Op zoek naar een lekkere paleo maaltijd? Ook dan vervang je de tempeh door bijvoorbeeld kip of garnalen. Een gebakken eitje zou hier ook nog lekker bij smaken! Met onderstaande ingrediënten maak je een maaltijd voor 2 personen. Mits je dus wél alle tempeh eet 😉

Loempiabowl met tempeh

Een heerlijke bowl boordevol groenten
Voorbereiding12 minuten
Bereiding15 minuten
Totale tijd27 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

 • 180 g gemarineerde tempeh (ketjap)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 0.5 tl geraspte gember
 • 4 el sojasaus
 • 1 el honing
 • 250 g spitskool
 • 220 g rode kool
 • 1 grote winterwortel

Garnering

 • 3 el gezouten pinda's
 • 2 lente-uitjes

Instructies

 • Snijd de spitskool en rode kool in dunne reepjes. Maak de winterwortel schoon en rasp deze.
 • Maak de ui schoon en snijd in halve, dunne ringen. Maak de knoflook schoon en snijd deze fijn.
 • Verhit olijfolie in een wok en bak hierin de tempeh bruin.
 • Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee.
 • Voeg de gember, sojasaus en honing toe samen met een snuf peper en zout. Roer door en bak enkele minuten mee tot de ui bijna gaar is.
 • Roer de spitskool en rodekool erdoorheen en bak 5 minuten mee. Voeg de wortel toe en bak nog eens 1 minuut terwijl je blijft roeren.
 • Hak de pinda’s grof en snijd de lente-uitjes in ringen.
 • Verdeel het koolmengsel over 2 kommen en garneer met de pinda’s en lente-ui.

Pin deze loempiabowl met tempeh!

loempiabowl