Kun je afwegen, afmeten en roeren, dan kun jij in een handomdraai dit supersnelle vezelrijke brood zonder gist op tafel zetten. Wie houdt er nou niet van de geur van vers brood in het weekend?
Ik heb niet altijd evenveel zin en tijd om uren te kneden, laten rijzen en wachten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een makkelijk recept voor brood zonder gist. Dit sodabrood heeft geen gist nodig, het rijst doordat de baking soda en karnemelk op elkaar reageren. Wil jij zonder al te veel moeite je tanden in een verse boterham met een heerlijk krokante korst kunnen zetten, maak dan dit supersnelle en makkelijke brood.
En als ik zeg makkelijk en snel, dan bedoel ik ook echt makkelijk en snel. Je hebt echt geen vergevorderde broodbak skills en engelengeduld nodig om vers brood op tafel te zetten! Na het afwegen en afmeten hoef je slechts de ingrediënten door te roeren totdat de ingrediënten net gecombineerd zijn. Je moet zelfs uitkijken dat je het niet te lang kneedt. Ik durf het bijna geen recept te noemen!
Nadat je dit basisrecept onder de knie hebt, kun je gaan variëren. Voor een hartige variant voeg je bijvoorbeeld wat geraspte parmezaanse kaas en in reepjes gesneden zongedroogde tomaten toe. Ga je liever voor zoet, voeg dan wat suiker, kaneel en rozijnen toe. Andere succesvolle varianten kun je vinden op mijn Instagram @taschaskeuken.
Brood zonder gist; makkelijk en snel!
Ingrediënten
- 350 g volkorenmeel
- 150 g witte bloem + 1 el extra voor het bestuiven
- 50 g havervlokken
- 50 g lijnzaad
- 1 tl baking soda
- 1 tl zout
- 450 ml karnemelk
- 1 ei losgeklopt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Combineer volkorenmeel, witte bloem, havervlokken, lijnzaad, baking soda en zout in een grote mengkom.
- Klop de karnemelk en het ei door elkaar en giet het mengsel bij de droge ingrediënten.
- Meng totdat de ingrediënten net gecombineerd zijn. Vorm er vervolgens een bol van.
- Leg de deegbal op een met bloem bestoven bakplaat en kerf er daarna met een scherp mes een kruis in. Bestuif vervolgens de bovenkant van het deeg licht met wat bloem.
- Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven in 45 tot 55 minuten goudbruin en gaar. Het brood moet hol klinken wanneer je op de onderkant klopt.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
Notities
Laat het brood afkoelen op een rooster. Combineer met een lichte soep zoals deze Champignonboullion en je hebt een heerlijke lunch of avondmaaltijd.
Dit overheerlijke receptje is gemaakt door Natascha van @taschaskeuken.
Sodabrood, je ziet het vaak voorbijkomen, maar ik heb het nog nooit gemaakt! Daar moet ik nu toch maar eens iets mee gaan doen. Ben heel benieuwd naar de smaak.
Echt easy peasy. Goed gelukt en smaakt is goed
Hartelijk bedankt voor dit heerlijke brood recept. Ik ben fan. Nu zoek ik naar tips om een eigen zuurdesem te maken dit is na heel veel pogingen nog niet gelukt.
ljkt me heel makkelijk en snel te maken zonder al te veel moeite 🙂
Geweldig en heel easy, lekker misschien iets meer zout de volgende keer.
Met zo’n beschrijving durfde ik dit brood wel te maken! Het is goed gelukt. En het brood is lekker! Dankjewel.
Kan je de karnemelk vervangen met een plantaardige melk? Ik ben namelijk intolerant voor melk-eiwitten en gist :/
Je zou het kunnen proberen Iris. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee.
@iris Ik zou zegge dat het niet mogelijk is, omdat karnemelk zuurder is dan plantaardige melk. En de kans aanwezig is dat zuren de benodigde reactie voor het “rijzen” mogelijk maken.
Dat kan, moet je wel wat citroensap toevoegen omdat de bakingsoda een zuur nodig heeft.
Bij gebrek aan gist gegoogled hoe ik zonder gist een speltbrood kon bakken. Ik kwam dit recept tegen. Heb alleen volkorenspeltmeel gebruikt ipv de bloem/meel volgens het recept. Wat een topper dit recept.
Bij mij bleef het deeg lang erg vochtig en vloeibaar. Ik voegde dan ook extra bloem toe (ongeveer 50g). Nu zit het brood in de oven. Zou het goedkomen?
Waarschijnlijk overkneed deeg? Zie volgende link:
https://broodsmakelijk.nl/overkneden
Overkneed deeg verliest zijn elasticiteit, wordt het plakkerig & vochtig. Het is niet meer te redden. Zie bovenstaande link.
Moet de deeg rusten( rijzen) of niet???
nee hoor
Kan dit deeg ook in mijn bakblikken?
Ja dat kun je zeker proberen!
Kan ik dit brood ook in mijn XXL Philips airfryer bakken. Ik kan ‘m nl. op 180 gradenC zetten.