Kun je afwegen, afmeten en roeren, dan kun jij in een handomdraai dit supersnelle vezelrijke brood zonder gist op tafel zetten. Wie houdt er nou niet van de geur van vers brood in het weekend?

Ik heb niet altijd evenveel zin en tijd om uren te kneden, laten rijzen en wachten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een makkelijk recept voor brood zonder gist. Dit sodabrood heeft geen gist nodig, het rijst doordat de baking soda en karnemelk op elkaar reageren. Wil jij zonder al te veel moeite je tanden in een verse boterham met een heerlijk krokante korst kunnen zetten, maak dan dit supersnelle en makkelijke brood.

En als ik zeg makkelijk en snel, dan bedoel ik ook echt makkelijk en snel. Je hebt echt geen vergevorderde broodbak skills en engelengeduld nodig om vers brood op tafel te zetten! Na het afwegen en afmeten hoef je slechts de ingrediënten door te roeren totdat de ingrediënten net gecombineerd zijn. Je moet zelfs uitkijken dat je het niet te lang kneedt. Ik durf het bijna geen recept te noemen!

Nadat je dit basisrecept onder de knie hebt, kun je gaan variëren. Voor een hartige variant voeg je bijvoorbeeld wat geraspte parmezaanse kaas en in reepjes gesneden zongedroogde tomaten toe. Ga je liever voor zoet, voeg dan wat suiker, kaneel en rozijnen toe. Andere succesvolle varianten kun je vinden op mijn Instagram @taschaskeuken.

Brood zonder gist

Brood zonder gist; makkelijk en snel!

Overheelijk en makkelijk om te maken!
Voorbereiding15 min
Bereiding55 min
Totale tijd1 uur 10 min
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 350 g volkorenmeel
  • 150 g witte bloem + 1 el extra voor het bestuiven
  • 50 g havervlokken
  • 50 g lijnzaad
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 450 ml karnemelk
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Combineer volkorenmeel, witte bloem, havervlokken, lijnzaad, baking soda en zout in een grote mengkom.
  • Klop de karnemelk en het ei door elkaar en giet het mengsel bij de droge ingrediënten.
  • Meng totdat de ingrediënten net gecombineerd zijn. Vorm er vervolgens een bol van.
  • Leg de deegbal op een met bloem bestoven bakplaat en kerf er daarna met een scherp mes een kruis in. Bestuif vervolgens de bovenkant van het deeg licht met wat bloem.
  • Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven in 45 tot 55 minuten goudbruin en gaar. Het brood moet hol klinken wanneer je op de onderkant klopt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Dit brood bevat geen conserveringsmiddelen en is daarom de eerste dag het lekkerst. Wanneer je brood over hebt, kun je het invriezen en even in de oven “oppiepen”.

Laat het brood afkoelen op een rooster. Combineer met een lichte soep zoals deze Champignonboullion en je hebt een heerlijke lunch of avondmaaltijd.

Dit overheerlijke receptje is gemaakt door Natascha van @taschaskeuken.

Pin dit lekkere brood zonder gist!