Carrotcake, al een aantal jaren is het een echte hype. Vandaag deel ik dan eindelijk het overheerlijke recept dat mijn hart heeft gestolen!
Ik maakte deze carrotcake nog niet zo heel lang geleden. Daarvan deelde ik een aantal stories op mijn Instagram en ik kreeg zoveel reacties met de vraag of ik alsje-alsje-alsjeblieft het recept wilde delen. Nou, bij deze dus! Ik dacht, laat ik het recept maar snel uitwerken voor jullie. Dat was nog niet zo makkelijk… de cake was namelijk in de avond helemaal klaar en toen was het al te donker om mooie foto’s te kunnen maken. Dat betekende dus dat ik maar een klein stukje kon proeven. Want tja… een halve opgegeten cake is nou eenmaal niet zo mooi op de foto.
Toen ik de cake uit de oven haalde twijfelde ik eerlijk gezegd nog of hij wel écht lekker zou zijn. Hij leek wat droog en dat is nou precies wat een carrotcake niet hoort te zijn! Maar eenmaal met doorsnijden en het besmeren met de roomkaas frosting bleek al snel dat deze cake perfect was. Die eerste hap? Alsof een engeltje over m’n tong pieste. Mijn man moest er om lachen, heeft me al lang niet meer zo zien genieten van een stukje cake denk ik 🙂 .
Er zijn een paar restaurants waarvan ik weet dat ze echt goede carrotcake maken, helaas kan ik er ook zo een aantal opnoemen die je beter niet kunt eten. Het komt stiekem toch wel erg precies. Sommige dingen zijn natuurlijk ook persoonlijke smaak… zo had ik een tijdje terug carrotcake waarin rozijnen verwerkt zaten. Nee dat klopt voor mij toch niet.
De allerlekkerste at ik denk ik vorig jaar in Amerika, in Boulder City bij Southwest Diner. We namen na de lunch een stuk mee om ’s avonds in de camper van te snoepen met een kop thee. Deze was echt zo lekker dat ik het jammer vond dat we maar zo’n klein stukje hadden. Dat stukje was uiteraard helemaal niet klein…. maar zo lekker! En deze komt toch verrassend dicht in de buurt!
“Normaal” wordt een carrotcake vaak met walnoten gedecoreerd, maar ik vind pecannoten eigenlijk veel lekkerder. Kies vooral jouw eigen favoriet!
Met onderstaand recept maak je een cake voor ongeveer 10 personen. Ik maak gebruik van een bakblik, met losse bodem, van 20 centimeter.
Carrotcake
Ingrediënten
Carrotcake
- 185 g lichte basterdsuiker
- 4 eieren maat L
- 160 ml zonnebloemolie
- 220 g zelrijzend bakmeel
- 15 g bakpoeder
- 7 g kaneel
- 7 g koek- en speculaaskruiden
- 250 g wortelrasp
Roomkaas frosting
- 300 g roomkaas naturel
- 300 g poedersuiker
Decoratie
- 1 hand noten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (hetelucht). Vet een bakblik van 2o cm doorsnede in met wat boter.
- Mix met de hand in een kom basterdsuiker, eieren en zonnebloemolie door elkaar.
- Zeef zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder erboven en voeg de kaneel en koek- en speculaaskruiden toe. Schep door de natte ingrediënten tot je een egaal beslag zonder klontjes hebt.
- Snijd de wortelrasp nog iets fijner en voeg toe aan het beslag. Schep er doorheen.
- Giet het beslag in de bakvorm. Bak de carrotcake in 70-90 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. (Doe de test met de satéprikker; er mogen wat kruimeltjes aan blijven zitten, maar geen nat beslag)
- Laat de cake compleet afkoelen op een rooster.
- Meng in een kom de roomkaas en poedersuiker door elkaar.
- Snijd de cake doormidden en verdeel daar een deel van de roomkaas frosting over. Leg de andere helft er weer op en verdeel ook over de bovenkant de roomkaas frosting.
- Hak de noten klein en garneer hier de carrotcake mee.
- Zet de carrotcake in de koelkast tot je er van gaat eten (dan wordt de roomkaas frosting ook weer iets harder).
ik eet supergraag carrotcake. Heb het receptje bijgehouden zodat ik het ook eens zelf kan maken.
Oh ik ben ook al lang op zoek naar een goed receptje! Deze ga ik zeker proberen, ziet er zo lekker uit op de foto!
Ik HOU van carrotcake. Maar om 1 of andere reden bak ik die alleen in de herfst. Dat hoort gewoon bij de herfst. Love it!
Ik moet dat toch eens proberen. Ik schrik altijd een beetje terug bij het idee van een taart van wortels…
Ik was gisteren bij de Hema, en ik zag het op de menukaart staan! Nog nooit geprobeerd , dankje voor het recept!
Dit klinkt heerlijk! Ik heb hem gepind om deze taart zelf ooit te gaan maken =)
Oh wat goddddelijk. Ik hou er onwijs van, ben alleen zelf niet zo van het bakken haha
Wat een heerlijk recept! Die ga ik zeker uit proberen!
Liefs,
Yousra Yasmine
Kan je geloven dat ik dit nog nooit gegeten heb? Zonde hé? Ziet er alvast super lekker uit!
Hoe lang van te voren kun je deze het beste maken? Ik vier zondag mijn verjaardag en wil hem voor dan graag hebben.
Liefs, Uschi
Dan zou ik hem zaterdag maken! Dan is hij het allerlekkerste 🙂
Ziet er heerlijk uit, ik hou van carrot cake 😉 Ik wil dit recept gaan maken maar zou het graag uitprinten….ik zie deze optie nergens. Kunt u mij een tip geven hoe ik dit mee naar de keuken kan nemen zonder eerst te hoeven schrijven?
Hi Bianca,
Je zou het kunnen kopiëren en plakken in bijvoorbeeld word, of een screenshot maken en deze printen.
Er zit inderdaad geen standaard printfunctie op m’n website. Iets om over na te denken 🙂
Gr, Simone
Dat ziet er heerlijk uit! Welke roomkaas heb je gebruikt?
Gr,
Aysen
Hoi Simone ..Zou ik ook kokosolie kunnen gebruiken ipv zonnebloemolie ?
Groetjes Christa
Ik denk dat het wel kan. Het zou wel iets kunnen veranderen aan de smaak en uitkomst
Welke roomkaas heb je gebruikt?
Hi Karin,
Ik gebruikte het huismerk van de AH.
Gr, Simone
Hoi! Is deze taart goed in te vriezen? Bv. De cake 2 weken van tevoren maken en dan de dag van gebruik laten ontdooien en na ontdooien de frosting erop? Is dat te doen?
Hi Jennifer,
Ja dat kan zeker! Wel even goed inpakken en inderdaad pas naderhand de frosting erop (dan blijft die het lekkerste).
Heeeeeeerlijke worteltaart! Ik maakte hem al enkele keren. Deze middag weer opnieuw <3
Wat goed om te horen!!