Een geroosterde hele bloemkool in een kruidig jasje, klinkt heerlijk toch?! Voor dit gerecht rooster je de bloemkool in zijn geheel. Het is een gezond, voedzaam en verrassend (vegetarisch) hoofd- of bijgerecht. Om uitdroging te voorkomen en een lekker kruidige smaak toe te voegen, maak je een kruidig jasje waarmee je de bloemkool insmeert voordat hij de oven in gaat.

Bloemkool zit vol vezels en voedingsstoffen en is laag in calorieën, dus dit gerecht past ook nog eens bij een gezonde levensstijl.

Geroosterde bloemkool

Dit recept is super makkelijk vegan te maken door de yoghurt te vervangen met plantaardige yoghurt.

Volg mij (Natascha) op Instagram @taschaskeuken voor meer vega maaltijd inspiratie!

Geroosterde hele bloemkool in kruidig jasje

Een gezond, voedzaam en verrassend (vegetarisch) hoofd- of bijgerecht.
Voorbereiding5 minuten
Bereiding1 uur
Totale tijd1 uur 5 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 0.5 citroen, uitgeperst
  • 5 el ras el hanout hummus
  • 1 handje walnoten

Optioneel

  • peterselie gehakte, ter decoratie

Voor het kruidige jasje

  • 4 el yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl kurkuma
  • 0.25 tl chilipoeder
  • 0.5 tl komijn
  • 1 snuf peper en zout

Voor het sausje

  • 2 el yoghurt
  • 1 el harissa

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius.
  • Verwijder het bladgroen en trim de steel van de bloemkool. Vervolgens leg je de bloemkool op een bakplaat (in een ovenschaal kan ook).
  • Meng de ingrediënten voor het kruidige jasje door elkaar en smeer de bloemkool daarmee in. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak voor 50 minuten of tot hij gaar is. Dit is afhankelijk van het formaat. Je kunt het testen door er even met een mesje in te prikken, wanneer het zacht is geworden is het gaar.
  • Rooster wat walnoten in een kleine koekenpan en laat afkoelen.
  • Daarna verdun je de hummus iets met het sap van een halve citroen.
    Vervolgens roer je voor het sausje de yoghurt en harissa samen in een kommetje. Roer niet te veel, dan geeft het een beetje een gemarmerd effect.   
  • Zodra je de bloemkool uit de oven hebt gehaald kun je de ras el hanout hummus eroverheen gieten. Daarop giet je het yoghurt/harissa sausje. Garneer vervolgens met de walnoten en peterselie.

Dit recept is gemaakt door Natascha van @taschaskeuken.

Pin deze geroosterde bloemkool!

Heb je de smaak te pakken en wil je meer koken met bloemkool? Kijk dan vervolgens even naar Simone’s artikel 15x lekker en gezond: Bloemkool!