Deze lasagne met groentelaagjes zit, zoals de naam al doet vermoeden, boordevol groenten! Een overheerlijke, goedvullende maaltijd die voor mij echt op en top comfort food is.

Wat maakt lasagne tot comfort food? Is het het laagje bubbelende en knapperige kaas? Of wellicht het warme en hartige? Geen idee… maar voor mij is lasagne echt zo’n gerecht waarmee ik me thuis voel. Waar ik altijd blij van word.

Een lasagne maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Vroeger gebruikte ik hiervoor altijd een pakje, want dat was makkelijker om een sausje te maken. Boy i was wrong! Eigenlijk is een saus maken voor de lasagne easy peasy, je hebt er maar enkele ingrediënten voor nodig. Overigens zie je me een lasagne met bechamelsaus nooit maken, ik vind dat gewoon niet lekker. Die bechamelsaus dan…

In onderstaand recept gebruik ik dus veel groenten. Ook zit er gehakt in, maar heb je zin in een dagje zonder vlees dan kun je deze met alle gemak gewoon weglaten, of eventueel vervangen door vega-gehakt.

Oh en geen zin in de lasagnevellen? Geen probleem, je kunt deze gewoon weglaten in het recept. Eventueel kun je er ook voor kiezen om een extra courgette toe te voegen voor het laagjes effect.

Lasagne met groentelaagjes

Met onderstaand recept maak je lasagne voor 4 personen, lekker met een frisse groene salade erbij.

Ingrediënten
– 1 courgette
– 1 aubergine
– 300 g rundergehakt
– 2 teentjes knoflook
– 1 grote ui
– 500 g tomato frito
– 1 tl rozemarijn
– 1 tl tijm
– 1 tl oregano
– 1 prei
– 2 paprika’s
– 250 g champignons
– 6 lasagnevellen
– 2 bollen mozzarella
– geraspte kaas

 

Bereiding
Maak de courgette en aubergine schoon, snijd de uiteindes eraf en schaaf in de lengte in dunne plakken.

Verhit een grillpan op middelhoog vuur en grill hierin de courgette en aubergine.
Bestrooi tijdens het grillen met een snufje zout.

Verhit een pan met wat (olijf)olie en bak hierin het gehakt rul.

Snipper ondertussen de knoflook en ui. Voeg deze toe aan het gehakt en bak ongeveer 4 minuten mee.
Voeg vervolgens de tomato frito, rozemarijn, tijm, oregano en een flinke snuf peper en zout toe. Voeg een klein scheutje water toe en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.

Maak de prei schoon en snijd deze in dunne halve ringen.
Maak de paprika’s schoon en snijd in dunne reepjes.

Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan en bak hierin de prei en paprika 5 minuten op middelhoog vuur.
Breng op smaak met een snuf zout en peper.

Maak de champignons schoon en snijd in plakken.

Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan en bak hierin de champignons enkele minuten op middelhoog vuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet een rechthoekige bakvorm in met wat olijfolie. Mijn vorm is ongeveer 26×20.

Snijd alvast de mozzarella bollen in plakken.

Bouw de lasagne als volgt op:

  • gehakt mengsel
  • prei mengsel
  • lasagnevellen
  • mozzarella
  • champignons
  • gehaktmengsel
  • courgette (alles)
  • prei mengsel
  • gehakt mengsel
  • aubergine (alles)
  • champignons
  • gehakt mengsel
  • lasagnevellen
  • gehaktmengsel
  • mozzarella en geraspte kaas

 

Bak de lasagne 30 minuten in het midden van de oven.

Laat even afkoelen buiten de oven voordat je de lasagne serveert.