Het kon ook niet anders: ik schrijf een gastblog over risotto. Mijn naam is Beau, ik ben de chefkok van mijn studentenhuis en mijn signature dish is zonder twijfel risotto. Zo’n lekker smeuïge, met heel veel kaas… Zó lekker, áltijd zin in. Ik krijg vaak de vraag hoe ik dat doe zonder ‘m aan te branden of juist veel te gaar te koken. Vandaag leg ik je precies uit hoe je de lekkerste risotto maakt en ook geef ik je wat variatietips. Goed, aan de slag!
Ik ga uit van mijn meest standaard recept voor risotto. Dit heb je nodig voor twee personen:
– een koffiekopje risottorijst
– 1 teentje knoflook
– 1 kleine witte ui
– 1 glas witte wijn
– 300 ml bouillon (naar keuze)
– Parmezaanse kaas
– olijfolie
Naar mijn ervaring is de soort risottorijst die je gebruikt niet erg belangrijk. Natuurlijk kun je bij speciaalzaken échte Italiaanse kopen maar ook die van de supermarkt zijn prima. Laten we eerlijk zijn: goedkoop is een heel groot pluspunt.
Bereiding van de lekkerste risotto
Verwarm een grote pan met wat olijfolie op middelhoog vuur.
Maak in een maatbeker ongeveer een halve liter bouillon.
Ik ga zelf altijd voor kippenbouillon omdat die erg neutraal is maar voor groentebouillon als ik vegetarisch kook. Waarschijnlijk heb je niet alle bouillon nodig.
Meet in een koffiekopje de hoeveelheid risottorijst af.
Vergeet niet dat de rijst nog heel erg uitzet, maak dus niet teveel! Met twee gemiddelde eters zou ik voor één kopje gaan.
Pers het teentje knoflook en snipper de witte ui, gooi alles in de pan en fruit dit aan.
Gooi daarna de risottorijst erbij en roer goed zodat alle korrels rijst bedekt zijn met een laagje olie.
De olie zorgt ervoor dat de rijst het vocht straks goed opneemt zonder dat de rijst de lekkere structuur verliest.
Blus de rijst af met een glas witte wijn en blijf goed roeren.
Als je liever geen wijn gebruikt, kun je deze stap overslaan.
Als alle wijn in de rijst is getrokken, giet je er een scheut bouillon bij. Ongeveer 100 ml. Ook nu blijf je goed roeren en zorg je dat de risotto rustig blijft borrelen.
Herhaal de vorige stap: zodra al het vocht is opgenomen, giet je er nogmaals 100 ml bij.
Blijf dit doen totdat de rijstkorrels goed zacht zijn, maar nog wel een bite hebben. Het moet geen pap worden! Ondertussen moet je dus goed blijven proeven.
Als de rijstkorrels gaar zijn, haal je de pan van het vuur.
Roer een klein handje Parmezaanse kaas door de risotto en eventueel wat peper.
De belangrijkste tips: zet het vuur niet te hoog, giet de bouillon er in kleine stapjes bij en blijf goed roeren. Zo mislukt je risotto nooit meer!
Om van risotto een volwaardige maaltijd te maken, kun je variëren met verschillende ingrediënten. Wat groenten betreft kun je bijvoorbeeld champignons, erwten of boontjes toevoegen. Ook zeevruchten smaken er heel goed bij. Laat dan wel de kaas achterwege (of gebruik niet teveel) want dat kan nogal vreemd zijn samen.
Een aantal toprecepten:
Klassieke risotto met rucola, een botersausje en stukjes pistache
http://www.keukenmeid.com/risotto-pistache-en-roombotersausje/
Super romige tomatenrisotto met burrata en basilicum
http://www.keukenmeid.com/tomatenrisotto-met-burrata-en-basilicum/
Frisse citroenrisotto met mozzarella en basilicum
http://www.keukenmeid.com/citroenrisotto-met-mozzarella-en-basilicum/
Knalroze risotto met bietjes en feta
http://www.keukenmeid.com/risotto-met-bietjes-feta-en-veldsla/#more-4427