Gezondheid Groenten Recepten Zoet

Pompoenbrownies & food for thought

Pompoenbrownies

Tags:     

De herfst begint langzaamaan echt en daarom krijgen we weer zin in kaarsjes, dekentjes en ‘comfy food’ zoals deze pompoenbrownies. Chocolade vind ik zo’n warme smaak die echt past bij de kouder wordende dagen (okay, who am I kidding, chocolade kan altijd). Hoe dan ook, deze brownie wordt gemaakt op basis van pompoen en die zijn natuurlijk nu weer volop te koop!

Het recept is zowel glutenvrij als plantaardig (en dus lactosevrij). Ook gebruikte ik enkel dadels om het beslag te zoeten. Misschien denk je nu: waarom doe je zo moeilijk?! Tja, omdat mijn lichaam daar om vraagt. En daarom deel ik onder het recept ook drie tips om gezond(er) eten en/of eten met intoleranties leuker te maken. Ook op mijn Instagram kanaal @blond_en_gezond komt dit thema, naast recepten en verhalen over je mindset, regelmatig voorbij!

Als basis gebruikte ik dus pompoen. Het is hierbij erg belangrijk dat je geen flespompoen gebruikt, maar een oranje of groene ronde pompoen (geloof me maar, het recept is drie keer getest). De dadels zijn ook te vervangen voor een andere soort gedroogd fruit. Net wat je in de kast hebt!

Pompoenbrownies

Wat heb je nodig? (9 grote stukken of 16 kleine stukjes)

– 600 gram pompoen (rauw) (Hokkaido, Kabocha of oranje pompoen)
– 100 gr amandelmeel
– 50 gr kikkererwtenmeel
– 40 gr dadels (circa 5 stuks)
–  40-50 gr cacaopoeder
– 1 zakje bakpoeder
– ½ el vanillepoeder (optioneel)
– ¼ tl zout
– 1-2 handjes noten naar keuze (optioneel)

 

Optioneel: ganache/topping (per stuk)

– ½ el (soja)yoghurt
– ½ el cacaopoeder
– 1 handje fruit en noten naar keuze

 

Bereiding
Was de pompoen en snijd in stukken. Kook in 15-25 minuten gaar.

Wel ondertussen de dadels in lauwwarm water.
Weeg alle ingrediënten, op de noten na, af en doe in een blender (of in een kom, als je een staafmixer wilt gebruiken).

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Giet de pompoen goed af en voeg bij de rest van de ingrediënten. Blend/mix totdat er een glad deeg ontstaat.
Wanneer je noten gebruikt, meng die dan nu door het beslag. Giet het geheel in een met bakpapier beklede vorm (circa 20×20 cm).

Bak de brownie in 25-30 minuten gaar. De brownie is gaar als een satéprikker er bijna schoon uit komt. Door het kikkererwtenmeel zal de brownie pas stevig worden als deze is afgekoeld.

Laat de brownie minimaal 4 uur koelen voordat je deze in 9 grote of 16 kleine stukjes snijdt.

Garneer eventueel met de ‘ganache’ (meng hiervoor de (soja)yoghurt met de cacao) en top af met het fruit en de noten.

 

Pompoenbrownies

3 tips voor leuker leven en eten met een lastig lichaam

Zoals ik al zei, op Instagram deel ik veel foto’s van eten. Daaronder altijd een stukje inspiratie of een verhaal over het leven van iemand die zoekt naar gezondheid. Omdat ik dat ook hier wilde delen, gaf ik deze blog de titel ‘food for thought’. Ondanks dat ik er nog lang niet ben, wil ik je drie dingen meegeven die mij helpen:

  1. Accepteer dat het anders is dan je zou willen.

Misschien ben je op dit moment ziek, heb je allerlei intoleranties of zit je ‘gewoon’ niet lekker in je vel. Dan is het leven enorm anders dan je zou willen. Misschien weet je zelfs dat het (voorlopig) niet beter zal worden. Wat doe je dan? Bewust heb ik niet geschreven ‘negeer dat het anders is dan je zou willen’. Je hoeft niet nooit meer verdrietig te zijn. Het is juist heel goed je verdriet toe te laten en te ervaren. Als je daarna maar probeert verder te gaan en actief probeert te zoeken naar dingen die jou helpen. Juist door de situatie te accepteren, zal je ruimte vinden om positiever te worden of te blijven!

  1. Ga op zoek naar lekkere en makkelijke alternatieven.

Wees niet bang om flink te experimenteren! Probeer simpele recepten te vinden die je zo uit je mouw schudt en je blij maken. Het is hierbij heel belangrijk om jezelf te laten inspireren (bijvoorbeeld kookboeken, blogs, Facebook, YouTube, Instagram, enzovoorts). Denk daarbij vooral in mogelijkheden; ik raak juist vaak geïnspireerd door recepten die nu niet passen in mijn levensstijl. Maar, ik volg alleen mensen die mij energie geven. Alleen dan kunnen ze je inspireren!

  1. Besef dat het uiteindelijk draait om van jezelf houden.

En van je lichaam. Hoe mooi of lelijk jij het ook vindt. En hoe goed of slecht het functioneert… Uiteindelijk kun je keihard proberen je levensstijl aan te passen, maar zolang je dit niet doet met liefde voor jezelf, zal het resultaat beperkt zijn. Door enorm obsessief met eten bezig te zijn, word je uiteindelijk niet ècht gezond. Jij en je lichaam worden pas echt gelukkig als je jezelf omarmt.

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Goedemorgen! 🐰 zijn jullie een beetje aan het genieten van deze mooie paasdagen. Dubbel geluk toch dat het zo’n mooi weer is?!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gisteren hadden wij een overheerlijke lunch bij m’n moeder @anjasfoodblog en stiefvader (samen met zus, stiefzus, nichtjes en aanhang). We zaten lekker buiten en hebben heerlijk gegeten. 🥰🙌 Daarna hadden we een spontane BBQ met m’n vader en zusje. Ik kan je vertellen; gisterenavond was ik helemaal uitgeteld 😅. (Heeft vast ook iets te maken met die 10 uur werken op zaterdag) ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Even 2 foto’s van dit heerlijke gebakje trouwens! 👆 De eerste is gisteren gemaakt en de tweede tijdens de paasshoot.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Allebei even lekker kan ik je vertellen! Het verschil? De tartelette op de eerste foto is gemaakt in een muffinvorm omdat er niet genoeg bakringen waren. Werkt perfect dus! 🙌 tip dus!! En het recept! Dat vind je op de website van m’n moeder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Op de achtergrond Amy, de altijd vrolijke golden retriever die midden in de zon gaat liggen 😂.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#tartelette #tartelettes #fruit #versfruit #rodebessen #frambozen #aardbeien #bosbessen #slagroom #wittechocolade #lemoncurd #pasen #paasbrunch #paaslunch #brunch #lunch #fotoshoot #goldenretriever #heerlijk #lekkereten #genieten #foodie #foodquotesnl
  • De laatste tijd heb ik steeds meer gesprekken over het bewaken van je grenzen als je vanuit je passie onderneemt. Hoe zorg je ervoor dat je op tijd rust pakt, waar liggen die grenzen en hoe/waartegen zeg je dan nee? Want juist als ondernemer is dit onwijs belangrijk.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gesprekken die vaak voortkomen uit mijn ervaring met mijn burn-out of mensen die ook ondernemen vanuit hun passie. Want als alles leuk is, hoe zorg je dan voor de juiste balans?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Geloof me, dat is soms echt lastig! 🤷‍♀️ Soms herken ik ook mijn eigen grens niet goed genoeg. Maar gelukkig komt dat steeds minder vaak voor. Ik geef mijn 4 beste tips in het artikel dat nu online staan. 1 van die tips is: Zoek een hobby! 😅🙌 Maar echt!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het artikel staat online, volg de link in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben benieuwd hoe jij zorgt voor de balans? Laat hieronder vooral je reactie/tips achter! Kunnen we er allemaal wat mee 🥰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📸: @byjamiedeleeuw
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#passie #ondernemenvanuitjepassie #ondernemen #ondernemer #ontwikkeling #zzper #eigenbaas #grenzen #grenzenbewaken #grenzenherkennen #neeisookeenantwoord #ondernemendevrouwen #eigenbedrijf #ondernemerschap #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #ondernemerschap #vrijheid #bewustwording #inzicht #zakenmeisje #ambities #samenwerking #foodie #fotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
  • Weet jij al wat je deze Pasen voor lekkers op tafel gaat zetten? 🐰⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mocht je nu nog twijfelen of nog op zoek zijn naar wat lekkers; dit 👆 is een deel van al het lekkers dat ik samen met @anjasfoodblog maakte speciaal voor Pasen. Al deze lekkere recepten staan nu op onze websites. 🙌❤️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, mocht je nu nog geen idee hebben voor de brunch/lunch... dan maak je gewoon alle recepten! Anja deelt meteen een handig artikel met daarin tips voor het voorbereiden van zoveel lekkers.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik zal zo alle recepten delen in m’n stories met swipe-up link, oh inclusief een highlight t/m Pasen zodat je alles op 1 plek hebt. Lekker handig toch?! 🙏🤩⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pasen #pasen2019 #eerstepaasdag #tweedepaasdag #paasbrunch #brunch #paaslunch #lunch #paasontbijt #ontbijt #donuts #donutlover #marbledglaze #glaze #glazuur #lunchen #brunchen #paasshoot #fotografie #foodfotografie #f52grams #easter #receptontwikkeling #tartelettes #salade #plaattaart #blink #foodie #foodquotesnl
  • Wist jij dat maar 1 op de 10 Nederlanders regelmatig aubergine eet?! Ik was echt verbaasd hoor toen ik dat hoorde... het is toch een groente die tegenwoordig echt overal verkrijgbaar is! 😳🤯🍆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dus, vandaag een lekker receptje met aubergine om eens mee aan de slag te gaan. Een vegetarisch gevulde portobello met aubergine en feta. De smaken gaan perfect samen en zo is het een mooi gerechtje voor de lunch of brunch voor komende pasen. 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nu ben ik benieuwd... eet jij regelmatig aubergine?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ergens denk ik namelijk dat mijn lezers/volgers gewoon met regelmaat deze groente op tafel zetten. Laten we die statistieken eens even veranderen!! 😅⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staan online, volg de link in m'n bio naar de website.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aubergine #aubergines #eggplant #vegetarisch #vegetarian #feta #portobello #lunch #brunch #recept #receptidee #lekkerrecept #lekkereten #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #boordevolsmaak #samenwerking #groenten #wewv #watetenwevandaag #foodie #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodquotesnl
  • Weet je wat ik nou echt onwijs tof vind? Fotograferen! En dan het liefste eten! 🥰🤤 Het maakt me overigens dan niet uit of het mijn eigen recepten zijn, die van een ander of gerechten in een restaurant.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Over dat laatste, daar krijg ik met grote regelmaat vragen over van horeca eigenaren én medewerkers. Ze willen vooral graag weten hoe ze er ook zelf mee aan de slag kunnen gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat ik daar nou een antwoord op hebben! 😅🙋‍♀️
Ik schreef er een inspiratie artikel over met de 4 dingen die je écht nodig hebt om er ook zelf mee aan de slag te gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uiteraard kun je ook mij boeken om de fotografie te verzorgen, of ik geef je een inspiratie sessie in combinatie met een fotografie workshop; alles is mogelijk! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het artikel (food fotografie voor instagram) staat in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fotografie #fotograaf #fotografe #foodfotografie #canon #canonfotografie #etenfotografie #food #eten #restaurant #horeca #horecasupport #inspiratie #inspireren #foodie #inhartennieren #zzper #ondernemer #eigenbaas #ondernemendevrouwen #eindhoven #ondernemersineindhoven #coach #fotografiecoach #workshop #inspiratiesessie #onlinegroei #foodquotesnl
  • Dit is dus de perfecte zaterdagavond he; joggingbroek, Netflix, Aperol spritz en deze tafel vol hapjes! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zie je die mooie olijfhouten plank met mijn logo daar in het midden?! 😍 die kreeg ik gisteren tijdens de foodbloggerslunch! Georganiseerd door @heerlijkehappen en die geweldige plank en 2 blauwe kommetjes zijn van @bowlsanddishes . Die plank dus he, daar ben ik een beetje verliefd op 🥰. Die was dan ook meteen het uitgangspunt van deze tafel vol lekkers.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, ik ben benieuwd of we alles opkrijgen... wat is dat toch he? Dat je altijd bang bent dat je te weinig hebt 😅🙈. Herkenbaar?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#bowlsanddishes #borrel #borrelen #borrelplank #zaterdagborrel #netflixandchill #aperolspritz #spritz #vegetarischesnacks #gazpacho #pide #simit #hummus #garnalen #zoveellekkers #getinmybelly #smullen #smakelijketen #gezelligheid #wewv #watetenwevandaag #foodie #foodquotesnl
  • Had je al in de gaten dat er bij @anjasfoodblog al 3 overheerlijke paasrecepten online zijn gekomen?! Die ook op die geweldige paas-brunch-tafel stonden?!🐰🙌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Waaronder dus deze GE-WEL-DI-GE donuts! 😍❤️ toen ik deze deelde in m’n stories vroegen jullie massaal om het recept. Snap ik wel hoor... ze zijn ook zo mooi 🥰🤩 én onwijs lekker!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dusse, snel via @anjasfoodblog naar haar website! Go Go Go!! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#donuts #glazuur #geglazuurdedonuts #galaxy #galaxyglazuur #glazed #galaxyglaze #zoet #lekkernij #zoetrecept #donut #ovendonuts #heelhollandbakt #hhb #paasrecept #snack #koffietijd #paasbrunch #f52grams #thefeedfeed #foodfotografie #fotografie #marbled #gemarmerd #recept #foodie #foodquotesnl
  • Klaar voor meer lekkere paasinspiratie?! Of ja... de recepten zijn natuurlijk ook perfect voor of na pasen 😅.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar goed, deze vegan champignon paté wil je echt een keer maken! Overheerlijk op brood, toast, cracker of wellicht komkommerschijfje. ❤️ Gewoon lekker op alles dus!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mocht je nu nog twijfelen, niet doen. Deze is echt heel erg lekker, ook als je niet persé vegan of vegetarisch eet. Doe je dat wel (of iemand van je vrienden/familie) dan is dit al helemaal een aanrader! Wat kan ik nog meer zeggen dan: maken dit recept! 😉🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staat online, volg de link naar de website in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#champignon #pate #champignonpate #walnoten #vegan #veganpate #vegetarisch #vegetarischepate #smeersel #paleo #paleofood #paleorecept #paleonl #recept #inspiratie #pasen #paasrecept #ontbijt #lunch #brunch #snack #lekkerrecept #lekkereten #foodblogger #receptontwikkeling #foodfotografie #foodie #foodquotesnl