Vandaag deel ik weer eens een overheerlijk groentegerecht, deze bloemkoolsteak met hummus wil je echt een keer maken!

Bloemkool is zo’n groente die in Nederland veel gegeten wordt. Gekookt, met kaassausje, verwerkt tot bloemkoolrijst en tegenwoordig ook steeds vaker geroosterd. Een paar jaar geleden maakte ik al geroosterde bloemkoolroosjes (klik hier voor mijn oude recept, binnenkort maar eens nieuwe foto’s voor maken), maar deze bloemkoolsteaks zien er al helemaal feestelijk uit! Ik denk dan ook wel dat dit mijn nieuwe favoriete manier van bloemkool eten is.

Overigens is dit ook een perfecte maaltijd voor een avondje zonder vlees. Of wat denk je als er vrienden/familie komen eten die vegetarisch of vegan zijn? Dan zet je hiermee toch echt iets lekkers en wat anders op tafel.

Geroosterde bloemkool met hummus

Kies er voor om de hummus zelf te maken of zelf te kopen. Ik zal heel eerlijk zijn; voor deze foto’s gebruikte ik een kant-en-klare hummus. Eigenlijk is het onwijs makkelijk om zelf te maken, daar heb je ook perfect de tijd voor als de bloemkoolsteak in de oven zit. Dus, doe vooral wat jij het makkelijkste vindt.

Bloemkoolsteak met hummus

Een heerlijk vegan gerecht!
Voorbereiding10 minuten
Bereiding10 minuten
Oventijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

Bloemkoolsteak

 • 1 bloemkool
 • 4 el olijfolie
 • 1 tl baharat
 • 1 snuf zout

Toppings

 • 5 el hummus
 • 0.5 rode ui
 • 1 handvol zwarte olijven
 • 5 takjes peterselie

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius (hetelucht). Zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
 • Snijd voorzichtig de blaadjes van de bloemkool af, de steel wil je heel houden. Die houdt namelijk alles bij elkaar. Snijd vervolgens van 2 kanten (tegenovergesteld) een stukje af en snijd het middelste gedeelte in 4 plakken. Leg de plakken op het bakpapier.
 • Meng de olijfolie en baharat door elkaar in een kommetje. Bestrijk hiermee de bloemkoolsteaks, draai om en bestrijk ook deze zijde. Bestrooi met een snuf zout.
 • Rooster de steaks 10 minuten in het midden van de oven. Draai om en rooster ze nog eens 10 minuten.
 • Maak de rode ui schoon en snijd in dunne reepjes. Hak de peterselie grof.
 • Verdeel de hummus over 2 borden, leg hier 2 bloemkoolsteaks bij. Verdeel er de rode ui, olijven en peterselie over.

Pin deze bloemkoolsteak met hummus!

bloemkoolsteak