Pasgeleden vroeg iemand wat mijn signature dish was… ‘geen idee eigenlijk’ was mijn antwoord. Nu ik er wat langer over na heb gedacht denk ik dat dat stoofpotjes zijn. Ik maak het met grote regelmaat en eerlijk gezegd is het altijd lekker! Dit stoofvlees met erwtjes is mijn laatste succesnummer.

Stoofvlees hoort voor mij niet persé bij koude of regenachtige dagen. Zelfs in de zomer geniet ik van stoofvlees, alleen maak ik het dan iets minder zwaar. Met stoofvlees kun je namelijk echt zoveel kanten op! Maak het op koudere dagen met donker bier of een volle rode wijn. In de zomer werkt een cider ook perfect.

Daarnaast kun je per seizoen ook afwisselen met de groenten. Kies voor winterse groenten zoals pastinaak en winterpeen of wat meer zomers met bijvoorbeeld courgette. Of erwtjes zoals ik in dit recept doe, ik vind het een heerlijke toevoeging! Erwtjes zijn wat zoetig en ze zorgen voor een fijn extra kleurtje.
Als het aan mijn man ligt dan maak ik alleen klassiek stoofvlees. Maar ja, ik ben de kok toch? Mag hij mooi om die erwtjes heen eten 😉

Runderstoof met erwtjes

Met onderstaand recept maak je genoeg voor 3-4 personen, afhankelijk van wat je erbij serveert.

Ingrediënten
– 500 g riblappen
– 2 klontjes boter
– 1 grote ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 winterwortel
– 250 g champignons
– 1 flesje donker bier
– 500 ml runderbouillon
– 1,5 tl zwolsche stoof (specerijenmengsel)
– 2 laurierblaadjes
– 200 g erwtjes (diepvries)

– verse peterselie

 

Bereiding

Maak de ui en knoflook schoon en snipper deze.
Schil de wortel en snijd in stukken.
Maak de champignons schoon en snijd doormidden.

Snijd de runderlappen in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm.

Stel de autocook in op ‘stew’ en ‘long’ en start het programma.

Smelt een de boter in de pan.
Voeg de runderblokjes toe met een flinke snuf zout en peper. Bak rondom bruin.

Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de zwolsche stoof specerijen toe en bak nog eens 2 minuten.

Voeg de wortel en champignons toe en bak 4 minuten.

Beëindig handmatig het programma (2 seconden lang het akkoord vinkje indrukken).
Stel de tijd in op 2,5 uur.

Voeg bokbier, bouillon en laurierblaadjes toe en sluit het deksel.
Het programma wordt nu automatisch hervat.

Voeg ongeveer 30 minuten voor het einde de bevroren erwten toe en roer door.

Als het signaal klinkt is het stoofvlees klaar.
Je kunt eventueel de saus nog binden als deze wat waterig is.

 

SLOWCOOKER (Geen autocook)

Bak eventueel het vlees aan in de pan zoals hierboven beschreven.
(het kan ook direct in de slowcooker).

Doe alles in de slowcooker en kook 6 uur op low of 4 uur op high.

 

OP HET VUUR

Gebruik een pan met dikke bodem.

Volg alle stappen zoals hierboven, maar laat het minimaal 4-5 uur op laag vuur stoven.

 

Nog enkele lekkere stoofrecepten op FoodQuotes:

Runderstoof met wortel, pastinaak en krieltjes

Zomers stoofpotje met cider

Stoofpotje met venkel en rund

Stoofpot met bier