Deze heerlijke pompoensoep met wortel en prei is ideaal wanneer je een halve pompoen over hebt nadat je bijvoorbeeld een ovenschotel met herfstgroenten hebt gemaakt. Het weer wordt steeds iets kouder en dan krijg ik onwijs zin in herfstachtige smaken zoals pompoen. In de winter maak ik graag pompoensoep met kokosmelk, zoete aardappel en pittige thaise currypasta, maar voor nu had ik meer zin in een wat minder zware soep.

Ik ben dol op pompoen en deel regelmatig nieuwe varianten op ovenschotels en soepen met pompoen om mijn Instagram @taschaskeuken. Ik probeer steeds vaker vegan te koken, of een vegan alternatief in het recept op te nemen. Dit gerecht is gemaakt met veganistische haver kookroom, een heerlijk romig alternatief voor zuivel. Maar gebruik gerust een zuivelproduct als jij daar zin in hebt!

Dit recept maakt een flinke pan soep. De soep is super goed in te vriezen, voeg in dat geval de (plantaardige) room en pompoenpitten na het ontdooien en opwarmen pas toe. 

Pompoensoep
Pompoensoep

Pompoensoep met wortel en prei

Lekker en vullend!
Voorbereiding15 minuten
Bereiding50 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 0.5 pompoen
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g linzen (ongekookt)
  • 2 bouillonblokjes, groente
  • 1 scheutje kookroom (plantaardige)
  • 50 g pompoenpitten
  • 1 scheutje olijfolie
  • water
  • 1 snuf peper en zout

Instructies

  • Maak de pompoen, prei en winterpeen schoon en snijd in stukjes.
  • Schil en snipper de ui en knoflook en fruit vervolgens een paar minuten aan in wat olijfolie. Je kunt dit gelijk in de soeppan doen.
  • Zodra de knoflook en ui een beetje gekarameliseerd zijn, voeg je de pompoen, prei, winterpeen, linzen en bouillonblokjes toe. Voeg dan water toe tot alle groenten net onder staan. Daarna breng je het aan de kook en laat je gedurende 40 minuten zacht doorkoken.
  • Na 40 minuten haal je de pan een paar minuten van de warmtebron af voordat je het met de staafmixer glad maakt. Doe je dit niet, dan kan het wat opspatten tijdens het pureren.
  • Zodra de soep de gewenste consistentie heeft kun je het opdienen en garneren met wat (plantaardige) kookroom en pompoenpitten. Optioneel kun je wat brood bij de soep serveren. 

Pin deze pompoensoep met wortel en prei!

Dit recept is gemaakt door Natascha van @taschaskeuken.

Pompoen over? Probeer dan eens de salade met pompoen, venkel en geitenkaas van Simone.