Informatief Inspiratie

5 Do’s en don’ts van food fotografie

food fotografie

Tags:  

Wil jij weten hoe je de mooiste foto’s maakt van je eten? In dit artikel geef ik je 5 do’s en don’ts van food fotografie om meteen mee aan de slag te gaan. Uiteraard geef ik je ook de beste (en slechtste) voorbeelden.

Ik zeg er meteen even bij; deze tips voor het fotograferen van eten zijn als je dit thuis gaat doen. In een restaurant heb je namelijk vaak geen invloed op verschillende punten.

food fotografie

De 5 do’s van food fotografie

Laten we beginnen met de do’s, dus de dingen die je het beste wél kunt doen om tot het mooiste resultaat te komen. Want uiteindelijk is dat wat we willen toch? Mooie foto’s van het eten waardoor je publiek (of vrienden/familie/jijzelf) meteen watertandend naar zijn/haar scherm zit te kijken. Foto’s waardoor je zin hebt om het te proeven.

Do 1; Zorg voor het beste licht

Je hebt een heerlijk gerecht op een mooi opgemaakt bord. Maar als je niet het juiste licht hebt zie je hier eigenlijk vrij weinig van. Fel zonlicht of donkere schaduw; dat wil je eigenlijk beide niet.

Kies als het mogelijk is voor een grote raampartij, waar je vlakbij kunt gaan staan. Kijk eens goed om je heen om de meest mooie plek uit te kiezen.

Do 2; Kies de beste hoek

Probeer verschillende hoeken en kies dan de hoek waarbij jouw gerecht het beste uitkomt. De 3 meest voorkomende hoeken voor eten zijn:

 • bovenaf; zoals een flatlay.
 • schuin van voren; alsof je aan tafel zit en zo aan kunt vallen.
 • recht van voren; dit is bijvoorbeeld bij hoge taarten erg mooi.

Deze foto’s maakte ik voor een opdracht van PRINCESS en laten verschillende hoeken zien;

food fotografie

Do 3; Kies de juiste achtergrond

Dit punt is eigenlijk net zo belangrijk als het gerecht zelf; de achtergrond. Deze kan je gerecht echt maken of breken. Ga dus op zoek naar de juiste achtergrond, waar matcht deze het mooiste met je gerecht?

Wil je een drukke of juist rustige achtergrond? Ga je voor een effen of houtlook? Licht of donker? De mogelijkheden zijn ontelbaar. Uiteindelijk heb je ook vaak je eigen favorieten. Door bijvoorbeeld altijd met dezelfde achtergronden te fotograferen creëer je een herkenbare stijl.

Op onderstaande foto’s zie je goed wat een donkere/lichte achtergrond voor verschil maakt. Welke van de twee zou jij kiezen? Ik koos uiteindelijk voor de witte achtergrond omdat het een licht en zomers gerecht is.

food fotografie

Do 4; Ga voor de mooiste sfeer

Ga goed voor jezelf na welke sfeer het beste bij je gerecht past en het gevoel dat je ermee wilt uitdragen. Dat kan warm, koel, licht, herfst, winter, zomer etc/etc zijn.

Als je typische kerstgerechten fotografeert is het wellicht een beetje vreemd als deze een echt zomers gevoel uitstralen door gebruik van onder- en achtergronden, licht en styling.

Do 5; Nabewerking van je foto

Kies ervoor om je foto na te bewerken. Daarmee kun je je foto nóg meer laten spreken en haal je de goede punten alleen maar omhoog.

Persoonlijk gebruik ik altijd Adobe Lightroom. Uiteraard zijn er zoveel meer (gratis) programma’s en apps om je foto mee na te bewerken. Ga op zoek naar je persoonlijke favoriet.

Hieronder zie je het verschil tussen een foto niet/wel bewerken. Deze foto bewerkte ik in Adobe Lightroom.

food fotografie

De 5 don’ts van food fotografie

Er zijn dingen die je gewoon beter niet kunt doen bij food fotografie. Uiteraard zijn er wel altijd uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen: niet doen! De uitzonderingen op de regels? Die geef ik je graag bij elke don’t apart.

Uiteraard is het ook goed (en stiekem ook wel leuk) om juist voorbeelden van food foto’s te laten zien die echt helemaal mislukt zijn! En eerlijk gezegd; dit zijn mijn eigen foto’s. Ja, dat durf ik zomaar… dit zijn namelijk foto’s van jaaaaaren geleden en ik durf wel te zeggen dat ik nu 100x beter ben in het maken van mooie foto’s.

food fotografie

Don’t 1; De flitser

Ben je geen ervaren fotograaf en heb je niet de juiste studioapparatuur? Blijf dan ver uit de buurt van de flitser!
De flitser die je standaard op je camera hebt zitten geeft namelijk echt geen mooi licht en altijd veel te harde schaduwen. Die schaduwen zorgen er vaak voor dat het er wat onsmakelijk uit gaat zien.

Uitzondering: als je studioapparatuur hebt en veel ervaring.

Don’t 2; Filters van een app

De filters van bijvoorbeeld Instagram, ze zorgen er eigenlijk nooit voor dat je eten er echt smakelijker uit gaat zien. Hiermee doel ik dus echt op de filters zoals bijvoorbeeld Clarendon, Amaro etc.

Met het bewerken kun je nog wel eens je foto wat ophalen qua belichting, contrast etc. Maar als je je foto al goed bewerkt hebt met een nabewerkingsprogramma (zoals Adobe Lightroom) dan heb je dit dus niet meer nodig.

Uitzondering: Die kan ik eigenlijk niet echt bedenken. Tenzij je alles in een bepaalde sfeer wil hebben op je Instagram.. maar dan nog, wellicht is het dan tijd om daar vanaf te stappen?

Deze taart heeft een filter van instagram, waardoor de kwaliteit van de foto ook drastisch omlaag gaat. Naast het gebruik van de filter is deze foto ook niet zo spannend. 
Deze foto postte ik in 2014 op instagram.

Don’t 3; Dichtbij of veraf

Een foto van super dichtbij of veraf is eigenlijk bij eten nooit echt mooi. Bij beide geldt dat je dan eigenlijk helemaal niet meer ziet wat het gerecht nu eigenlijk is. Daarbij, echt heel erg dichtbij wordt een gerecht er (meestal) ook niet echt smakelijker van.

Uitzondering: Als je een gerecht hebt met veel fijne details en componenten kan ik me voorstellen dat je dit ook wilt laten zien met een foto. Maar zorg dan altijd dat je ook een foto hebt waar het gehele gerecht op staat.
Veraf werkt eigenlijk nooit echt als het over 1 gerecht gaat. Wel als je bijvoorbeeld een hele tafel vol met gerechten gaat fotograferen. Maar ook dan zorg je ervoor dat je dichtbij genoeg bent om de gerechten nog te herkennen.

Dit is dus een voorbeeld van te dichtbij. Krijg je geen trek van toch?
Deze foto postte ik in 2014 op Instagram.

Don’t 4; Té licht/donker

Zorg dat je foto’s niet zo licht of donker zijn dat bepaalde details wegvallen. In beide gevallen valt structuur weg en daardoor dus een flink stuk beleving van de kijker. Harde lichten of schaduwen in een gerecht maken het ook gewoon echt niet smakelijker.

Uitzondering: als het past bij een sfeer die je neer wilt zetten. Maar ook dan is het nog oppassen geblazen! Probeer dan juist te spelen met de omgeving; zorg dat je gerecht er nog duidelijk op staat.

Don’t 5; More is more

‘Less is more’ of ‘more is more’? Het is echt een persoonlijke keus, maar je foto goed stylen is een kunst! Want als je er teveel omheen “bouwt” neemt dat alles weg van wat juist de held van de foto moet zijn; het gerecht. Als je hier nog niet zo gedreven in bent begin je het beste met bijvoorbeeld linnen servetten, kruiden, houten planken en af en toe een glaasje.

Uitzondering: oefenen, oefenen, oefenen! Oefening baart kunst. Zorg voor de juiste props en maak daarmee je foto tot een geweldig mooi plaatje.

Wat overigens wel een heel mooi voorbeeld is van “overstylen” is deze foto;

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door • Holly Jade • (@thelittleblogofvegan) op

Het is uiteraard geen overstylen op het moment dat het zo mooi gedaan is als hier. De held van deze foto blijft overduidelijk en alle props complimenteren alleen maar. Over je food foto’s stylen kan ik overigens nog uren doorpraten, dus dat wordt materiaal voor een volgend inspiratie artikel!

De do’s en don’ts van food fotografie: doe er je voordeel mee!

Nu je alles zo gelezen en bekeken hebt weet je de 5 beste en de 5 slechtste dingen om te doen qua food fotografie. Uiteraard zijn er nog veel meer tips en tricks om rekening mee te houden maar dit is toch wel de basis. Heb je nu nog vragen of mis je iets in het lijstje? Laat hieronder dan een reactie achter!

Daarnaast wil je aanmoedigen om veel te oefenen! En denk je nu, ‘pfieuww dit is toch echt niks voor mij!’ , dan kun je natuurlijk altijd iemand inhuren voor food fotografie.

 

food fotografie

 

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • En dan loop je in Amsterdam en denk je; waarom ga ik niet wat vaker een dagje in eigen land weg?! 🤔 zoveel mooie steden om nog te ontdekken! Haarlem, Gouda, Delft, Groningen, Maastricht...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat me even in een reactie weten wat jouw favoriete Nederlandse stad is. Waar moet ik écht een keer heen?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Overigens vond ik 8 uur door Amsterdam slenteren voor nu wel weer genoeg. Die drukte trek ik toch echt niet zo lekker hoor. Maar we hebben er van genoten 🙌❤️, lekker zonnig weer, fijn hotel, heerlijk eten én goed gezelschap. Wat wil je nog meer?!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#amsterdam #amsterdamn #canal #amsterdam_streets #canalsofamsterdam #toerist #toeristineigenland #dagjeweg #igersamsterdam #nederland #exploretheworld #genieten #lekkerzonnig #slenteren #dagjeuit #eropuit #foodblogger #foodie #hotspotseeker #travelblogger #lijktmeookleuk #enjoylife #geniet #foodquotesnl
 • Ons ontbijt van vanochtend was heerlijk! ❤️ 🙌 roomboter croissant met jam, vers fruit, salade en ei met groenten. Verse jus, kopje koffie en thee; perfect om de dag te beginnen! 🥐🍳☕️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
We sliepen vannacht in het @qoamsterdam en daar is dus geen ontbijtbuffet, maar je eet a la carte bij @persijnamsterdam . Heerlijk, want zo bestel en eet je waar je op dat moment zin in hebt én het is echt vers. ❤️ it!! Dit wil ik elke ochtend wel. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gisteravond ook echt heerlijk genoten van de uitnodiging om bij Persijn te eten. Zal er snel meer over delen! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#ontbijt #ontbijten #breakfast #ontbijtje #croissant #hotelontbijt #salade #fruit #fruitsalade #gebakkenei #coffee #breakingthefast #persijn #persijnamsterdam #qoamsterdam #qohotel #amsterdam #amsterdamoost #thenetherlands #foodie #nevernoteating #etenisleven #lekkereten #foodquotesnl
 • Deze salade met BBQ pulled chicken en ananassalsa is echt de perfecte mix tussen knapperig, rokerig, zoet en zuur. Hij klopt gewoon tot in de puntjes!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heerlijk als lunch of lichte maaltijd, of tover het om tot een burrito bowl en voeg bonen, mais, kaas en Nacho chips toe. ❤️ ohh ik hou er zo van!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Die ananassalsa 🍍 is echt zooo lekker!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik kocht trouwens weer een nieuw ondergrondje en ik ben fan van deze diepe turquoise kleur. Hij matcht niet met al het eten lekker, maar bij deze salade doet ‘ie het wel goed. 😅😇 en ja, artikel over de onder/achtergronden die ik gebruik komt er echt snel aan! Pinkie promise 🤞.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit lekkere recept staat nu online op m’n website, zie de link in bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#salade #salad #pulledchicken #bbq #barbecue #bbqpulledchicken #ananas #salsa #ananassalsa #burritobowl #lunch #lunchenzonderboterham #paleo #paleofood #healthy #healthyfood #gezond #gezondeten #lekkereten #foodie #ondergrond #achtergrond #fotografie #foodfotografie #foodquotesnl
 • Gisteren was mijn allereerste interview als ondernemer! 🙌 Zo spannend en zo tof!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het is voor een tiendelige videoserie voor @deondernemer.nl en het gaat over zzp’ers en zaken die ons bezighouden. In elke aflevering staat 1 vraag centraal. Dus je lady shined straks in maar liefst 10 video’s! 😬🙌😄.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Naast het interview maakte ik ook nog een lekker receptje die gefilmd werd. Eerste keer dat ik al kokend gefilmd werd, maar oh! Zo leuk!! ❤️🙌 ik wil meer van dit!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De videograaf , @vinkk , maakte deze 2 actiefoto’s en die moet ik hier natuurlijk wel even delen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De precieze publicatiedatum weet ik nog niet, maar het wordt de maand april. Ik ga jullie op de hoogte houden natuurlijk 😉.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#video #videoserie #zzp #zzper #deondernemer #deondernemernl #ondernemer #eigenbaas #interview #ambiteuzevrouwen #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #blogger #eindje #eindhoven #genieten #spannend #yougogirl #yougogirldingen #foodie #foodquotesnl
 • Weet je nog die venkelsalade en dat ik vertelde dat ik meer met venkel wilde gaan koken? 🙋🏼‍♀️ Nou, ik heb er maar meteen werk van gemaakt!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze overheerlijke brovcolisoep met venkel en kurkuma staat nú online. Dus als je nog op zoek bent naar een lekker soepje; deze wil je echt maken. ❤️ onwijs smakelijk!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Overigens is dit echt de perfecte lunch als je het mij vraagt. Soep of salade, de meest lekkere lunchgerechten 🙌, sporadisch eet ik een crackertje... maar eigenlijk is het altijd soep of salade.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#soep #soup #broccoli #broccolisoep #venkel #groenten #groentensoep #lunch #broodlozelunch #lunchenzonderboterham #voorgerecht #romigesoep #magimix #fluweelzacht #paleo #paleofood #koolhydraatarm #foodie #lekkereten #lekkerrecept #foodfotografie #foodquotesnl
 • Het is geen geheim dat ik fan ben van @sodejusehv . Ik ga er graag (heel graag) een biefstuk eten met een heerlijke jus en wat brood erbij. 😍❤️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Extra leuk dus dat ik ze op weg heb geholpen met Instagram! We hebben een ochtend gezeten boordevol tips & tricks om te zorgen dat ze het meeste uit hun insta halen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Én daarnaast hebben we samen gefotografeerd. 📸 Met een tips hoe je je eten nu het meest smaakvol kunt fotograferen. Het fijne is dus dat ze dat vanaf nu allemaal zelf kunnen 🙌.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ze hebben een mooi doel voor hun Instagram gesteld en ik denk dat ze dat gaan halen! Dus bij deze even een extra stok achter de deur om er nu toch écht mee aan de slag te gaan 🙌.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben benieuwd; haal jij al alles uit je Instagram? Mocht je nu denken; ik wil ook zo’n ochtend vol inspiratie voor m’n horecazaak! 🙋🏼‍♀️ je bent bij mij aan het juiste adres!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg de link in m’n bio of stuur me een berichtje.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#sodejus #sodejusdaslekker #daslekker #restaurant #eindhoven #nederland #eindhovenfood #uiteten #biefstuk #beststeakintown #biefstukindejus #jus #hulpvoorhoreca #horecasupport #fotografie #tipsentricks #horeca #beleving #culinair #zzp #zzper #ondernemer #onlineondernemen #eigenbaas #ondernemendevrouwen #ambitieuzevrouwen #foodie #foodfotografie #foodquotesnl
 • " Simone, als je nu even in dat bad gaat liggen met je laptop dan maak ik wat foto's. Weet je wel, alsof je heel casual aan het werk bent. " 😂 Uiteraard doe ik dat dan ook gewoon en heb ik de grootste lol. Heerlijk ook dat Jamie precies dat moment zo goed heeft vastgelegd! ❤️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vorige week had ik weer een fotoshoot met @byjamiedeleeuw en het resultaat is weer geweldig! Uiteraard komen de andere foto's ook snel hier voorbij, maar deze kon ik jullie niet onthouden 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ga straks weer naar het @bluecollarhoteleindhoven , niet voor een fotoshoot maar om een dagje te werken bij de receptie. Eigen baas zijn is echt ge-wel-dig, maar de dagen die ik in het hotel werk daar geniet ik ook echt van. Werken met andere mensen, gasten ontvangen en gezelligheid; ❤️ it!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dus mocht je in de buurt zijn; ik ben er van 3 tot 12 te vinden! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#eindhoven #fotoshoot #casualinbad #casual #inbad #badderen #lekkerbadderen #laptop #capturemoments #blijei #grootstelol #bluecollarhotel #bluecollarhoteleindhoven #burlesquesuite #suite #eindhoven #zzp #zzplife #eigenbaas #thisishowiroll #zodoejedat #lekkerwerken #ondernemendevrouwen #foodie #foodblogger #bloggerlife #foodquotesnl
 • Hoppa! Taart!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zoals jullie gisteren in m’n stories zagen: de taarten zijn af! Genoeg voor 60 man en ik weet gewoon zeker dat ze onwijs lekker gaan zijn. 😍 best wel een beetje trots op hoor.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De chocolade motor 🏍 was een last-minute ideetje en die is gelukkig best tof geworden!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De dripcake is gevuld met aardbeien en heeft een lichte vulling die naar tiramisu smaakt. De rechthoekige is gevuld met chocolade botercreme en rood fruit. 🤤😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zal ik binnenkort het recept delen voor 1 van deze taarten?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#taart #dripcake #cake #chocolade #chocoladedrip #tiramisu #aardbeien #roodfruit #merengue #rodebessen #frambozen #botercreme #motor #chocoladeplak #genieten #koffietijd #hhb #heelhollandbakt #thuisbakker #foodie #foodquotesnl