Informatief Inspiratie

5 Do’s en don’ts van food fotografie

food fotografie

Tags:  

Wil jij weten hoe je de mooiste foto’s maakt van je eten? In dit artikel geef ik je 5 do’s en don’ts van food fotografie om meteen mee aan de slag te gaan. Uiteraard geef ik je ook de beste (en slechtste) voorbeelden.

Ik zeg er meteen even bij; deze tips voor het fotograferen van eten zijn als je dit thuis gaat doen. In een restaurant heb je namelijk vaak geen invloed op verschillende punten.

food fotografie

De 5 do’s van food fotografie

Laten we beginnen met de do’s, dus de dingen die je het beste wél kunt doen om tot het mooiste resultaat te komen. Want uiteindelijk is dat wat we willen toch? Mooie foto’s van het eten waardoor je publiek (of vrienden/familie/jijzelf) meteen watertandend naar zijn/haar scherm zit te kijken. Foto’s waardoor je zin hebt om het te proeven.

Do 1; Zorg voor het beste licht

Je hebt een heerlijk gerecht op een mooi opgemaakt bord. Maar als je niet het juiste licht hebt zie je hier eigenlijk vrij weinig van. Fel zonlicht of donkere schaduw; dat wil je eigenlijk beide niet.

Kies als het mogelijk is voor een grote raampartij, waar je vlakbij kunt gaan staan. Kijk eens goed om je heen om de meest mooie plek uit te kiezen.

Do 2; Kies de beste hoek

Probeer verschillende hoeken en kies dan de hoek waarbij jouw gerecht het beste uitkomt. De 3 meest voorkomende hoeken voor eten zijn:

 • bovenaf; zoals een flatlay.
 • schuin van voren; alsof je aan tafel zit en zo aan kunt vallen.
 • recht van voren; dit is bijvoorbeeld bij hoge taarten erg mooi.

Deze foto’s maakte ik voor een opdracht van PRINCESS en laten verschillende hoeken zien;

food fotografie

Do 3; Kies de juiste achtergrond

Dit punt is eigenlijk net zo belangrijk als het gerecht zelf; de achtergrond. Deze kan je gerecht echt maken of breken. Ga dus op zoek naar de juiste achtergrond, waar matcht deze het mooiste met je gerecht?

Wil je een drukke of juist rustige achtergrond? Ga je voor een effen of houtlook? Licht of donker? De mogelijkheden zijn ontelbaar. Uiteindelijk heb je ook vaak je eigen favorieten. Door bijvoorbeeld altijd met dezelfde achtergronden te fotograferen creëer je een herkenbare stijl.

Op onderstaande foto’s zie je goed wat een donkere/lichte achtergrond voor verschil maakt. Welke van de twee zou jij kiezen? Ik koos uiteindelijk voor de witte achtergrond omdat het een licht en zomers gerecht is.

food fotografie

Do 4; Ga voor de mooiste sfeer

Ga goed voor jezelf na welke sfeer het beste bij je gerecht past en het gevoel dat je ermee wilt uitdragen. Dat kan warm, koel, licht, herfst, winter, zomer etc/etc zijn.

Als je typische kerstgerechten fotografeert is het wellicht een beetje vreemd als deze een echt zomers gevoel uitstralen door gebruik van onder- en achtergronden, licht en styling.

Do 5; Nabewerking van je foto

Kies ervoor om je foto na te bewerken. Daarmee kun je je foto nóg meer laten spreken en haal je de goede punten alleen maar omhoog.

Persoonlijk gebruik ik altijd Adobe Lightroom. Uiteraard zijn er zoveel meer (gratis) programma’s en apps om je foto mee na te bewerken. Ga op zoek naar je persoonlijke favoriet.

Hieronder zie je het verschil tussen een foto niet/wel bewerken. Deze foto bewerkte ik in Adobe Lightroom.

food fotografie

De 5 don’ts van food fotografie

Er zijn dingen die je gewoon beter niet kunt doen bij food fotografie. Uiteraard zijn er wel altijd uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen: niet doen! De uitzonderingen op de regels? Die geef ik je graag bij elke don’t apart.

Uiteraard is het ook goed (en stiekem ook wel leuk) om juist voorbeelden van food foto’s te laten zien die echt helemaal mislukt zijn! En eerlijk gezegd; dit zijn mijn eigen foto’s. Ja, dat durf ik zomaar… dit zijn namelijk foto’s van jaaaaaren geleden en ik durf wel te zeggen dat ik nu 100x beter ben in het maken van mooie foto’s.

food fotografie

Don’t 1; De flitser

Ben je geen ervaren fotograaf en heb je niet de juiste studioapparatuur? Blijf dan ver uit de buurt van de flitser!
De flitser die je standaard op je camera hebt zitten geeft namelijk echt geen mooi licht en altijd veel te harde schaduwen. Die schaduwen zorgen er vaak voor dat het er wat onsmakelijk uit gaat zien.

Uitzondering: als je studioapparatuur hebt en veel ervaring.

Don’t 2; Filters van een app

De filters van bijvoorbeeld Instagram, ze zorgen er eigenlijk nooit voor dat je eten er echt smakelijker uit gaat zien. Hiermee doel ik dus echt op de filters zoals bijvoorbeeld Clarendon, Amaro etc.

Met het bewerken kun je nog wel eens je foto wat ophalen qua belichting, contrast etc. Maar als je je foto al goed bewerkt hebt met een nabewerkingsprogramma (zoals Adobe Lightroom) dan heb je dit dus niet meer nodig.

Uitzondering: Die kan ik eigenlijk niet echt bedenken. Tenzij je alles in een bepaalde sfeer wil hebben op je Instagram.. maar dan nog, wellicht is het dan tijd om daar vanaf te stappen?

Deze taart heeft een filter van instagram, waardoor de kwaliteit van de foto ook drastisch omlaag gaat. Naast het gebruik van de filter is deze foto ook niet zo spannend. 
Deze foto postte ik in 2014 op instagram.

Don’t 3; Dichtbij of veraf

Een foto van super dichtbij of veraf is eigenlijk bij eten nooit echt mooi. Bij beide geldt dat je dan eigenlijk helemaal niet meer ziet wat het gerecht nu eigenlijk is. Daarbij, echt heel erg dichtbij wordt een gerecht er (meestal) ook niet echt smakelijker van.

Uitzondering: Als je een gerecht hebt met veel fijne details en componenten kan ik me voorstellen dat je dit ook wilt laten zien met een foto. Maar zorg dan altijd dat je ook een foto hebt waar het gehele gerecht op staat.
Veraf werkt eigenlijk nooit echt als het over 1 gerecht gaat. Wel als je bijvoorbeeld een hele tafel vol met gerechten gaat fotograferen. Maar ook dan zorg je ervoor dat je dichtbij genoeg bent om de gerechten nog te herkennen.

Dit is dus een voorbeeld van te dichtbij. Krijg je geen trek van toch?
Deze foto postte ik in 2014 op Instagram.

Don’t 4; Té licht/donker

Zorg dat je foto’s niet zo licht of donker zijn dat bepaalde details wegvallen. In beide gevallen valt structuur weg en daardoor dus een flink stuk beleving van de kijker. Harde lichten of schaduwen in een gerecht maken het ook gewoon echt niet smakelijker.

Uitzondering: als het past bij een sfeer die je neer wilt zetten. Maar ook dan is het nog oppassen geblazen! Probeer dan juist te spelen met de omgeving; zorg dat je gerecht er nog duidelijk op staat.

Don’t 5; More is more

‘Less is more’ of ‘more is more’? Het is echt een persoonlijke keus, maar je foto goed stylen is een kunst! Want als je er teveel omheen “bouwt” neemt dat alles weg van wat juist de held van de foto moet zijn; het gerecht. Als je hier nog niet zo gedreven in bent begin je het beste met bijvoorbeeld linnen servetten, kruiden, houten planken en af en toe een glaasje.

Uitzondering: oefenen, oefenen, oefenen! Oefening baart kunst. Zorg voor de juiste props en maak daarmee je foto tot een geweldig mooi plaatje.

Wat overigens wel een heel mooi voorbeeld is van “overstylen” is deze foto;

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door • Holly Jade • (@thelittleblogofvegan) op

Het is uiteraard geen overstylen op het moment dat het zo mooi gedaan is als hier. De held van deze foto blijft overduidelijk en alle props complimenteren alleen maar. Over je food foto’s stylen kan ik overigens nog uren doorpraten, dus dat wordt materiaal voor een volgend inspiratie artikel!

De do’s en don’ts van food fotografie: doe er je voordeel mee!

Nu je alles zo gelezen en bekeken hebt weet je de 5 beste en de 5 slechtste dingen om te doen qua food fotografie. Uiteraard zijn er nog veel meer tips en tricks om rekening mee te houden maar dit is toch wel de basis. Heb je nu nog vragen of mis je iets in het lijstje? Laat hieronder dan een reactie achter!

Daarnaast wil je aanmoedigen om veel te oefenen! En denk je nu, ‘pfieuww dit is toch echt niks voor mij!’ , dan kun je natuurlijk altijd iemand inhuren voor food fotografie.

 

food fotografie

 

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ik kon niet kiezen welke van deze 2 foto's ik het mooiste vind... de pink mojito of de spritz. Wat is jouw favoriet?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er staat vandaag een heel fijn artikel online! 📸 Namelijk over food styling voor drankjes. Ik geef je een aantal voorbeeld inclusief uiteraard mijn beste tips zodat je zelf aan de slag kunt gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het is alweer een flinke tijd geleden dat ik over fotografie en receptontwikkeling heb geschreven... maar ik ga m’n uiterste best doen daar verandering in te brengen! Mocht je nog vragen/ideeën hebben; let me know! Mag over vanalles zijn 🙋🏼‍♀️ dan ga ik er mee aan de slag.
.
.
Volg de link in m’n bio om naar het artikel te gaan. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#drankje #drankjes #pinkmojito #mojito #aperol #aperolspritz #vrijmibo #borrel #borrelen #alcoholvrij #foodfotografie #feedfeed #fotografie #styling #foodstyling #zzp #zzper #eigenbaas #ditdoeikalswerk #elkedageenfeestje #foodie #inspiratie #artikel #inspiratieartikel #foodquotesnl
 • Start before you're ready!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Weet je, ik geloof hier heilig in. Van uitstel komt afstel, de koe bij de horens vatten; gewoon doorpakken en ervoor gaan. Je kunt dingen uit blijven stellen... wachten tot het perfect is. Maar wanneer is iets perfect? Als ik iets geleerd heb dan is het wel dat goed ook goed genoeg is.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zo deelde ik afgelopen weekend mijn eerste receptenvideo. Perfect? Verre van! Want ik had geen rekening gehouden met het weer 🌤⛅️☁️waardoor het opeens onwijs donker werd. Maar ik heb hem wel online gezet. Daar kreeg ik zoveel leuke reacties op dat ik nu wél weet dat jullie meer filmpjes willen zien! Dus vanaf nu worden ze gewoon bij elk filmpje wat beter.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh en deze gezellige foto is vorig jaar in Amsterdam gemaakt. Door @eefsfood of @anniepannie_nl , ik weet het even niet meer. Wat ik wél weet is dat dat de allereerste keer was dat ik deze leukers in het echt zag. ❤️🥰 Love my foodiefriends!!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#start #startbeforeyoureready #justdoit #doit #gaervoor #knallen #gaanmetdiebanaan #volleangstvooruit #zzp #zzper #ondernemer #ondernemen #eigenbaas #gewoondoen #niettwijfelen #volgjepassie #foodie #bohotiffin #lunchbox #lunchenzonderboterham #receptonwikkeling #foodfotografie #allemaalleuks #foodquotesnl
 • 🥰 Is het al vrijdagmiddag?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Want deze borrelplank wil je hoor! Voor de afwisseling is deze namelijk gevuld met zowel hartig als zoet. Én als spreekwoordelijke kers op de taart: ook nog eens helemaal plantaardig! 🤯 Wat? Ja: vegan!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Had je niet verwacht he?! 👋 Move over bitterballen, worst en kaas; dit is een borrelplank 2.0. Weer eens wat anders om op tafel te zetten!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg de link in m'n bio om te zien wat voor lekkers ik allemaal op deze borrelplank leg. Enne, wanneer maak jij hem?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#borrelen #borrelplank #borrel #vrijmibo #feest #feestje #hapjes #snacks #lekkereten #lekkersnoepen #gezelligheid #koekjes #aardbeien #fruit #rauwkost #spreads #toastjes #feesteten #plantaardig #vegetarisch #vegan #veganfood #whatveganseat #healthy #healthyfood #gezondeten #allesdraaitomdebalans #foodie #samenwerking #foodquotesnl
 • - WINACTIE -
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yumm, daar is 'ie dan hoor! 🙌 De aller-aller-allerlekkerste tomatensalsa voor bij je chips! Vorige week bezocht ik samen met Linse de fabriek van @boederijchips en maakten we er deze lekkere dip. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In mijn stories deel ik het filmpje (de allereerste die ik ooit maakte van een recept, dus 🙈 go-easy-on-me) hoe ik deze lekkere dip maak. Binnenkort komt uiteraard ook nog het recept online. Maar voor nu wil ik jullie deze lekkere winactie niet onthouden!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wil jij ook zo'n lekker chipspakket winnen? Geef deze foto een like en reageer met emoticons om aan te geven hoeveel jij van chips houdt. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mijn reactie zou zijn: 🥰😁🥳🤤👏🥔🍽
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#chips #boerderijchips #borrel #borrelplank #dip #chipsndip #lekkerdippen #tomatensalsa #tomaten #pepertje #basilicum #lekkerfris #weereenswatanders #kadootje #winnen #win #winactie #snack #tussendoortje #netflixandchill #snoepen #vrijmibo #borrelen #foodie #foodfotografie #foodquotesnl
 • Met deze gevulde appels zet je eens wat anders op tafel! 🍎Maar 6 ingrediënten, waarvan ik er 5 standaard in huid heb, zijn nodig om er mee aan de slag te gaan.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Romige kaneelvulling, nootjes en appel; het lijkt eigenlijk gewoon op een nieuwe versie van de appeltaart. Lekker gegrild; op de bakplaat, barbecue of in de grillpan voor nét dat beetje extra.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, ook overheerlijk als ontbijt! 😍 Mocht je zin hebben in iets lekkers dit weekend. Of tag hieronder gewoon even iemand die dit wel voor je mag maken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staat online, volg de link in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#appel #appeltaart #gegrildeappel #kaneel #kaneelvulling #romig #pistache #pistachenootjes #lekkersnoepen #ontbijt #nagerecht #snack #grillen #bakplaat #bbq #lekkerrecept #lekkereten #feedthefeed #feedfeed #smullen #ditiszolekker #eetsmakelijk #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodie #foodquotesnl
 • Mag ik even een 🙌 🥰 ❤️ voor jullie?!!!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik vind het namelijk echt GE-WEL-DIG dat zoveel berichtjes krijg van jullie door mijn stories. Natuurlijk, ik ben graag open over vanalles en nog wat en daar heb ik totaal geen problemen mee. We zijn allemaal hetzelfde toch?!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zo gingen de gesprekken de afgelopen tijd over staand plassen, mannen/vrouwen/kinderen die een mening hebben 😉 , dode vissen in de tuin en vanalles daar tussenin. Love it!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ok, daar wilde ik je even voor bedanken! Ik vind die interactie namelijk echt het toffe van Instagram.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fijne woensdag!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, deze happy foto is gemaakt bij @umamibyhan_restaurants tijdens de foodbloggerstour door Eindhoven die ik in mei organiseerde.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#thanks #thankyou #dankjewel #geweldig #dankbaar #loveit #liefde #gesprekken #persoonlijk #foodie #umami #umamibyhan #foodievibesonliny #eindhoven #eindhovencity #eindhovenfood #eindhoven_city #eindje #mocktail #ijsthee #foodblogger #foodbloggerstour #foodie #foodquotesnl
 • Ok, ik weet niet hoe het met jou zit... Maar ik ben echt groot fan van nacho's. 🤤 Het liefste met veel zoute chips, veel kaas en eigenlijk gewoon echt alles erop en eraan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Om het dan toch nog een beetje gezond te houden (af en toe 😅), vind ik deze variant van gegrilde courgettes een goed alternatief. De Sriracha-mayo maakt dit gerecht helemaal af en geeft net wat extra kick.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ideetje voor de lunch? Ik vind van wel namelijk 🥰.
Het recept staat online, volg de link in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#courgette #gegrildecourgette #grillen #nacho #nachos #sriracha #srirachamayo #lunch #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #snack #diner #vrijmibo #lekkereten #lekkerrecept #allesdraaitomdebalans #foodie #vegetarisch #zondervlees #wwproof #foodquotesnl
 • Er staat weer een overheerlijk recept online! Eentje zonder vlees, maar met aubergine 🍆 in de hoofdrol. Deze auberginestoof wil je echt een keer maken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Aubergine kan namelijk echt een goede vleesvervanger zijn door de structuur en zijn mogelijkheid om smaken op te nemen. Een lekker, vegetarisch en plantaardig recept. Dusse, ja: aanradertje hoor!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben trouwens wel benieuwd: eet jij vaak vegetarisch (of wellicht vegan)? Ik merk namelijk dat wij tegenwoordig steeds vaker een maaltijd eten zonder vlees.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aubergine #auberginestoof #stoof #stoven #autocook #slowcooker #diner #rijst #plantaardig #vegan #vegetarisch #zondervlees #komkommersalsa #lekkereten #lekkerrecept #koken #recept #wewv #watetenwevandaag #maaltijd #gezondemaaltijd #receptontwikkeling #feedfeed #foodie #foodquotes