Informatief Inspiratie

5 Do’s en don’ts van food fotografie

food fotografie

Tags:  

Wil jij weten hoe je de mooiste foto’s maakt van je eten? In dit artikel geef ik je 5 do’s en don’ts van food fotografie om meteen mee aan de slag te gaan. Uiteraard geef ik je ook de beste (en slechtste) voorbeelden.

Ik zeg er meteen even bij; deze tips voor het fotograferen van eten zijn als je dit thuis gaat doen. In een restaurant heb je namelijk vaak geen invloed op verschillende punten.

food fotografie

De 5 do’s van food fotografie

Laten we beginnen met de do’s, dus de dingen die je het beste wél kunt doen om tot het mooiste resultaat te komen. Want uiteindelijk is dat wat we willen toch? Mooie foto’s van het eten waardoor je publiek (of vrienden/familie/jijzelf) meteen watertandend naar zijn/haar scherm zit te kijken. Foto’s waardoor je zin hebt om het te proeven.

Do 1; Zorg voor het beste licht

Je hebt een heerlijk gerecht op een mooi opgemaakt bord. Maar als je niet het juiste licht hebt zie je hier eigenlijk vrij weinig van. Fel zonlicht of donkere schaduw; dat wil je eigenlijk beide niet.

Kies als het mogelijk is voor een grote raampartij, waar je vlakbij kunt gaan staan. Kijk eens goed om je heen om de meest mooie plek uit te kiezen.

Do 2; Kies de beste hoek

Probeer verschillende hoeken en kies dan de hoek waarbij jouw gerecht het beste uitkomt. De 3 meest voorkomende hoeken voor eten zijn:

 • bovenaf; zoals een flatlay.
 • schuin van voren; alsof je aan tafel zit en zo aan kunt vallen.
 • recht van voren; dit is bijvoorbeeld bij hoge taarten erg mooi.

Deze foto’s maakte ik voor een opdracht van PRINCESS en laten verschillende hoeken zien;

food fotografie

Do 3; Kies de juiste achtergrond

Dit punt is eigenlijk net zo belangrijk als het gerecht zelf; de achtergrond. Deze kan je gerecht echt maken of breken. Ga dus op zoek naar de juiste achtergrond, waar matcht deze het mooiste met je gerecht?

Wil je een drukke of juist rustige achtergrond? Ga je voor een effen of houtlook? Licht of donker? De mogelijkheden zijn ontelbaar. Uiteindelijk heb je ook vaak je eigen favorieten. Door bijvoorbeeld altijd met dezelfde achtergronden te fotograferen creëer je een herkenbare stijl.

Op onderstaande foto’s zie je goed wat een donkere/lichte achtergrond voor verschil maakt. Welke van de twee zou jij kiezen? Ik koos uiteindelijk voor de witte achtergrond omdat het een licht en zomers gerecht is.

food fotografie

Do 4; Ga voor de mooiste sfeer

Ga goed voor jezelf na welke sfeer het beste bij je gerecht past en het gevoel dat je ermee wilt uitdragen. Dat kan warm, koel, licht, herfst, winter, zomer etc/etc zijn.

Als je typische kerstgerechten fotografeert is het wellicht een beetje vreemd als deze een echt zomers gevoel uitstralen door gebruik van onder- en achtergronden, licht en styling.

Do 5; Nabewerking van je foto

Kies ervoor om je foto na te bewerken. Daarmee kun je je foto nóg meer laten spreken en haal je de goede punten alleen maar omhoog.

Persoonlijk gebruik ik altijd Adobe Lightroom. Uiteraard zijn er zoveel meer (gratis) programma’s en apps om je foto mee na te bewerken. Ga op zoek naar je persoonlijke favoriet.

Hieronder zie je het verschil tussen een foto niet/wel bewerken. Deze foto bewerkte ik in Adobe Lightroom.

food fotografie

De 5 don’ts van food fotografie

Er zijn dingen die je gewoon beter niet kunt doen bij food fotografie. Uiteraard zijn er wel altijd uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen: niet doen! De uitzonderingen op de regels? Die geef ik je graag bij elke don’t apart.

Uiteraard is het ook goed (en stiekem ook wel leuk) om juist voorbeelden van food foto’s te laten zien die echt helemaal mislukt zijn! En eerlijk gezegd; dit zijn mijn eigen foto’s. Ja, dat durf ik zomaar… dit zijn namelijk foto’s van jaaaaaren geleden en ik durf wel te zeggen dat ik nu 100x beter ben in het maken van mooie foto’s.

food fotografie

Don’t 1; De flitser

Ben je geen ervaren fotograaf en heb je niet de juiste studioapparatuur? Blijf dan ver uit de buurt van de flitser!
De flitser die je standaard op je camera hebt zitten geeft namelijk echt geen mooi licht en altijd veel te harde schaduwen. Die schaduwen zorgen er vaak voor dat het er wat onsmakelijk uit gaat zien.

Uitzondering: als je studioapparatuur hebt en veel ervaring.

Don’t 2; Filters van een app

De filters van bijvoorbeeld Instagram, ze zorgen er eigenlijk nooit voor dat je eten er echt smakelijker uit gaat zien. Hiermee doel ik dus echt op de filters zoals bijvoorbeeld Clarendon, Amaro etc.

Met het bewerken kun je nog wel eens je foto wat ophalen qua belichting, contrast etc. Maar als je je foto al goed bewerkt hebt met een nabewerkingsprogramma (zoals Adobe Lightroom) dan heb je dit dus niet meer nodig.

Uitzondering: Die kan ik eigenlijk niet echt bedenken. Tenzij je alles in een bepaalde sfeer wil hebben op je Instagram.. maar dan nog, wellicht is het dan tijd om daar vanaf te stappen?

Deze taart heeft een filter van instagram, waardoor de kwaliteit van de foto ook drastisch omlaag gaat. Naast het gebruik van de filter is deze foto ook niet zo spannend. 
Deze foto postte ik in 2014 op instagram.

Don’t 3; Dichtbij of veraf

Een foto van super dichtbij of veraf is eigenlijk bij eten nooit echt mooi. Bij beide geldt dat je dan eigenlijk helemaal niet meer ziet wat het gerecht nu eigenlijk is. Daarbij, echt heel erg dichtbij wordt een gerecht er (meestal) ook niet echt smakelijker van.

Uitzondering: Als je een gerecht hebt met veel fijne details en componenten kan ik me voorstellen dat je dit ook wilt laten zien met een foto. Maar zorg dan altijd dat je ook een foto hebt waar het gehele gerecht op staat.
Veraf werkt eigenlijk nooit echt als het over 1 gerecht gaat. Wel als je bijvoorbeeld een hele tafel vol met gerechten gaat fotograferen. Maar ook dan zorg je ervoor dat je dichtbij genoeg bent om de gerechten nog te herkennen.

Dit is dus een voorbeeld van te dichtbij. Krijg je geen trek van toch?
Deze foto postte ik in 2014 op Instagram.

Don’t 4; Té licht/donker

Zorg dat je foto’s niet zo licht of donker zijn dat bepaalde details wegvallen. In beide gevallen valt structuur weg en daardoor dus een flink stuk beleving van de kijker. Harde lichten of schaduwen in een gerecht maken het ook gewoon echt niet smakelijker.

Uitzondering: als het past bij een sfeer die je neer wilt zetten. Maar ook dan is het nog oppassen geblazen! Probeer dan juist te spelen met de omgeving; zorg dat je gerecht er nog duidelijk op staat.

Don’t 5; More is more

‘Less is more’ of ‘more is more’? Het is echt een persoonlijke keus, maar je foto goed stylen is een kunst! Want als je er teveel omheen “bouwt” neemt dat alles weg van wat juist de held van de foto moet zijn; het gerecht. Als je hier nog niet zo gedreven in bent begin je het beste met bijvoorbeeld linnen servetten, kruiden, houten planken en af en toe een glaasje.

Uitzondering: oefenen, oefenen, oefenen! Oefening baart kunst. Zorg voor de juiste props en maak daarmee je foto tot een geweldig mooi plaatje.

Wat overigens wel een heel mooi voorbeeld is van “overstylen” is deze foto;

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door • Holly Jade • (@thelittleblogofvegan) op

Het is uiteraard geen overstylen op het moment dat het zo mooi gedaan is als hier. De held van deze foto blijft overduidelijk en alle props complimenteren alleen maar. Over je food foto’s stylen kan ik overigens nog uren doorpraten, dus dat wordt materiaal voor een volgend inspiratie artikel!

De do’s en don’ts van food fotografie: doe er je voordeel mee!

Nu je alles zo gelezen en bekeken hebt weet je de 5 beste en de 5 slechtste dingen om te doen qua food fotografie. Uiteraard zijn er nog veel meer tips en tricks om rekening mee te houden maar dit is toch wel de basis. Heb je nu nog vragen of mis je iets in het lijstje? Laat hieronder dan een reactie achter!

Daarnaast wil je aanmoedigen om veel te oefenen! En denk je nu, ‘pfieuww dit is toch echt niks voor mij!’ , dan kun je natuurlijk altijd iemand inhuren voor food fotografie.

 

food fotografie

 

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Weet je wat het is? Ik ❤️ eten, ik ben gewoon echt een foodie.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het ding is alleen dat de balans de laatste tijd wat ver te zoeken is. Er zijn weer wat extra kilo's (bijna 10) aangekomen van al dat lekkere eten en eerlijk is eerlijk; ik ben echt wel blij met mezelf, maar ik mag wel weer wat gezonder leven. Ik merk namelijk dat ik echt wel weer veel ongezond eet; hallo snoep, chips & koekjes 🤤😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Daarom vind ik het nu tijd om weer de balans terug te vinden. Even terug naar de basis! Maar wel gewoon écht genieten, want ik ben en blijf toch een foodie he.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik sla de handen ineen met @ww_nederland en ga de 21 daagse 'WW, het nieuwe Weight Watchers' challenge aan samen met mijn man. Ik ben echt heel erg benieuwd hoe we dit gaan ervaren!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, het fijne is dat ik me niet perse dingen hoef te ontzeggen! 🥰 Dus zo'n lekker stukje taart kan heus nog wel op z'n tijd. Zoals ik altijd al zeg: het draait om de balans.
Maar die balans moet ik weer even terug vinden! 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
'Op naar jouw zomerfiguur met WW - het nieuwe Weight Watchers' (alhoewel ik denk dat je dat zomerfiguur altijd al hebt) ❤️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#foodie #balans #hetdraaitomdebalans #wwnl #opnaarjouwzomerfiguur #summerconfidence #summerhereicome #terugnaardebasis #gezondeten #gezondleven #bodypositivity #loveyourself #gewichtsverlies #samenwerking #taart #chocoladetaart #sodejus #lekkereten #zomerfiguur #letsgo #letdothis #vollekrachtvooruit #zondervallengeenopstaan #persoonlijk #persoonlijkeupdate #foodquotesnl
 • 🙋🏼‍♀️🙋‍♂️ als jij een sushi lover bent!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heel eerlijk? Nee... ik ben niet echt een grote sushi lover. Lekker is het zeker, maar ik kan me zo tientallen maaltijden bedenken die ik lekkerder vind 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Alhoewel, deze 🥒 komkommersushi vond ik dus echt heerlijk! Ik maakte dit recept voor een opdracht en het recept staat bij hun online. Die wil je maken hoor 😍❤️!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Check vooral even www.keto.nl als je dit lekkere recept wil maken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#komkommer #komkommersushi #sushi #sushilover #sushiporn #keto #ketofood #koolhydraatarm #avocado #avocadolover #lunch #lunchenzonderboterbam #vega #vegetarisch #vegan #opdracht #myfoodwork #receptontwikkeling #recept #watetenwevandaag #lekkereten #fotografie #foodfotografie #foodie #feedfeed #foodquotesnl
 • ‘Brb, even de keuken in m’n kantoor poetsen’ zei ik nooit met heel veel plezier 😅. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het is trouwens wat hoor dat kantoor... waar ik nu huur is antikraak en pasgeleden is het beheer overgenomen door een andere verhuurmaatschappij. We hebben 2-3 maanden zonder beheer gezeten... ik kan je vertellen 😬😱 dat was niet tof! Alleen al omdat de toiletten niet meer gepoetst werden (waarom zijn sommige mensen toch zo’n viezeriken?!).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Precies op dat moment kwam er een mooie ruimte vrij in een ander kantoorpand. Waar ik dus een keuken kan laten plaatsen (€€€) maar he, dan is het wel helemaal wat ík wil! Kookstudio FoodQuotes zit in m’n hoofd. De keuken is uitgezocht, maar nu blijkt dat er nieuwe groepen/meterkast geplaatst moeten worden en ik wacht nu (al) een week op de offerte 🥴🧐.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En toen eergisteren... zag ik opeens een huis via een advertentie en daar viel ik voor. 😍 ik zag ons er al klussen, wonen én een kantoorruimte aan huis bouwen. Guess what? Het huis is al onder bod en we zijn nét te laat. 😭
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar dit maakt alles weer lastig he... want wat wil ik nou?! 1. Nog 7 maanden in het kantoor waar ik nu zit.
2. Een kookstudio openen in het nieuwe kantoorpand.
3. Weer vanuit huis gaan werken zodat ik extra kan sparen mochten we weer zo’n geweldige woning tegenkomen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh 😓🥴 het leed dat ondernemen heet! Dit soort keuzes zijn zo lastig!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar goed... ondertussen werk ik lekker door. Poets ik met een glimlach m’n keuken, of tenminste; als het met de steammop van @blackanddeckernederland is. Want dan gaat het lekker snel én wordt alles geweldig goed schoon!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kantoor #kantoorpand #keuken #werkplek #ondernemer #ondernemen #zzp #zzper #zzplife #eigenbaas #eindbaas #ondernemendevrouwen #ondernemerschap #zakenvrouw #eigenbedrijf #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #fotografe #foodie #steammop #lifeisforliving #steam #BLACKANDDECKER #samenwerking #keuzes #keuzestress #foodie #foodquotesnl
 • Oehh mensen, ik heb 2 nieuwe dingen voor jullie! 🎉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De eerste is natuurlijk (duh) dit overheerlijke recept voor aubergine tempura. Geloof me, die wil je écht een keer maken! 😍 zo lekker en makkelijk. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Verder zien vanaf nu alle recepten er anders uit op m’n website! Ze zijn nu inclusief bereidingstijd, aantal porties én je kunt ze nu gemakkelijk printen. Hoe tof is dat?!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat me even weten wat je er van vindt!? Verbetering of niet?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uiteraard wil ik alle vorige recepten omzetten. Maarre... dat zijn er 500 😬🙈 dus dat wordt een project voor de langere termijn. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een zomerbaantje; laat het me weten! 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aubergine #aubergines #eggplant #tempura #oosters #sojasaus #sushi #panko #bijgerecht #snack #nori #zeewier #lekkerdippen #recept #lekkereten #lekkerengezond #groente #foodblog #wawv #watetenwevandaag #foodie #foodfotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
 • Ok, ik heb ook een hele goede tip voor morgen! Namelijk deze 👆 Amerikaanse pannenkoeken. Eigenlijk gewoon een tip voor elke dag, maar op zondag nog net iets lekkerder!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lekker om te maken voor Moederdag, maar ook gewoon voor jezelf of je vriend/vriendin. ❤️ Je hebt niet echt een excuus nodig toch?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik maakte deze na onze vakantie in Amerika en ik kan je vertellen; precies zoals ze daar zijn! Er gaat bijna geen suiker in maar wel karnemelk en dat is wat ze anders dan onze standaard pannenkoek maakt. 🙌 ontzettend lekker!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik deel de directe link in m’n bio!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pannenkoeken #pancakes #amerikaans #amerikaansepannenkoeken #american #americanpancakes #pancakesunday #weekend #ontbijt #gezondontbijt #ontbijtje #therealdeal #frambozen #fruit #chocolatechip #decoratie #ihop #dennys #lekkereten #genieten #smullen #wewv #foodie #foodfotografie #sprinkles #foodquotesnl
 • Even een throwback naar Zanzibar, want ohh 🥰 wat was dat een heerlijke vakantie!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben bezig met het plannen van onze volgende vakantie, wel wat korter.. maar daarom niet minder leuk; we gaan in juni een lang weekend naar Toscane. En ik heb er zoveel zin in!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gewoon even helemaal niks en genieten. Genieten van lekker eten, de omgeving én we gaan glampen! Super benieuwd naar! We verblijven in Toscane, vlakbij Sienna in een luxe @villatent 🙌 ⛺️.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hopelijk hebben we heerlijk weer en kan ik die fijne zomerjurken weer uit de kast halen!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik schreef een artikel over onze voorbereidingen en die staat nu online. Inclusief tips van mede-bloggers. Heb jij nog Toscane-tips voor me?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#vakantie #vacation #throwback #throwbackthursday #zanzibar #toscane #italy #opvakantie #genieten #uitrusten #glampen #glamping #villatent #samenwerking #vakantiefoto #zomers #bloemenjurk #inspiratie #tips #toscanetips #tuscany #holiday #foodie #foodieopreis #foodquotesnl
 • Het @bluecollarhoteleindhoven en ik zijn gewoon echt een match made in heaven ❤️. Samen met de leukste collega’s werk ik er een aantal uur per week en daarnaast maak ik foto’s van al het lekkere eten! Verder kom je overal in het hotel mijn foto’s tegen en dat is zo tof! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zoals deze tafel vol heerlijke borrelhapjes.
Doe mij de nacho’s en bitterballen maar! 😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heb jij een horecazaak (of werk je er) en op zoek naar een fotograaf van al dat lekkere eten? 🙋🏼‍♀️ I’m your woman!
Stuur me een mail of DM en dan plannen we een (bel)afspraak om te kijken of we een match zijn.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#tapas #borrel #borrelhapjes #bitterballen #chickenwings #nachos #garnalen #snacks #flatlay #tafelvollekkers #lekkereten #borrelen #horeca #horecasupport #fotograaf #fotografie #foodfotograaf #foodie #foodieforlife #zzp #eigenbaas #eindhoven #bluecollarhoteleindhoven #foodquotesnl
 • Pizza als lunch? Don't mind if I do!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jullie zagen het van de week al, ik kreeg een pakket met de nieuwste pizza van @Magionipizza ; de Skinny Salami. Deze moest ik meteen even testen en echt waar: dit is mijn nieuwe favoriet 😍. De bodem bevat pompoen, is lekker dun én super krokant. Love it!!!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, wie wordt er een beetje zenuwachtig van hoe ik deze pizza gesneden heb? 😅🍕⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#magionipizza #pizza #pizzaforlife #thepizzalife #pizzalover #salamipizza #salami #skinnysalami #groentenbodem #verstoptegroenten #pompoen #foodpost #samenwerking #lunchenzonderboterham #lunch #pilea #pilealovers #pannenkoekenplant #groeninhuis #foodie #foodquotesnl