Informatief Inspiratie

5 Do’s en don’ts van food fotografie

food fotografie

Tags:  

Wil jij weten hoe je de mooiste foto’s maakt van je eten? In dit artikel geef ik je 5 do’s en don’ts van food fotografie om meteen mee aan de slag te gaan. Uiteraard geef ik je ook de beste (en slechtste) voorbeelden.

Ik zeg er meteen even bij; deze tips voor het fotograferen van eten zijn als je dit thuis gaat doen. In een restaurant heb je namelijk vaak geen invloed op verschillende punten.

food fotografie

De 5 do’s van food fotografie

Laten we beginnen met de do’s, dus de dingen die je het beste wél kunt doen om tot het mooiste resultaat te komen. Want uiteindelijk is dat wat we willen toch? Mooie foto’s van het eten waardoor je publiek (of vrienden/familie/jijzelf) meteen watertandend naar zijn/haar scherm zit te kijken. Foto’s waardoor je zin hebt om het te proeven.

Do 1; Zorg voor het beste licht

Je hebt een heerlijk gerecht op een mooi opgemaakt bord. Maar als je niet het juiste licht hebt zie je hier eigenlijk vrij weinig van. Fel zonlicht of donkere schaduw; dat wil je eigenlijk beide niet.

Kies als het mogelijk is voor een grote raampartij, waar je vlakbij kunt gaan staan. Kijk eens goed om je heen om de meest mooie plek uit te kiezen.

Do 2; Kies de beste hoek

Probeer verschillende hoeken en kies dan de hoek waarbij jouw gerecht het beste uitkomt. De 3 meest voorkomende hoeken voor eten zijn:

 • bovenaf; zoals een flatlay.
 • schuin van voren; alsof je aan tafel zit en zo aan kunt vallen.
 • recht van voren; dit is bijvoorbeeld bij hoge taarten erg mooi.

Deze foto’s maakte ik voor een opdracht van PRINCESS en laten verschillende hoeken zien;

food fotografie

Do 3; Kies de juiste achtergrond

Dit punt is eigenlijk net zo belangrijk als het gerecht zelf; de achtergrond. Deze kan je gerecht echt maken of breken. Ga dus op zoek naar de juiste achtergrond, waar matcht deze het mooiste met je gerecht?

Wil je een drukke of juist rustige achtergrond? Ga je voor een effen of houtlook? Licht of donker? De mogelijkheden zijn ontelbaar. Uiteindelijk heb je ook vaak je eigen favorieten. Door bijvoorbeeld altijd met dezelfde achtergronden te fotograferen creëer je een herkenbare stijl.

Op onderstaande foto’s zie je goed wat een donkere/lichte achtergrond voor verschil maakt. Welke van de twee zou jij kiezen? Ik koos uiteindelijk voor de witte achtergrond omdat het een licht en zomers gerecht is.

food fotografie

Do 4; Ga voor de mooiste sfeer

Ga goed voor jezelf na welke sfeer het beste bij je gerecht past en het gevoel dat je ermee wilt uitdragen. Dat kan warm, koel, licht, herfst, winter, zomer etc/etc zijn.

Als je typische kerstgerechten fotografeert is het wellicht een beetje vreemd als deze een echt zomers gevoel uitstralen door gebruik van onder- en achtergronden, licht en styling.

Do 5; Nabewerking van je foto

Kies ervoor om je foto na te bewerken. Daarmee kun je je foto nóg meer laten spreken en haal je de goede punten alleen maar omhoog.

Persoonlijk gebruik ik altijd Adobe Lightroom. Uiteraard zijn er zoveel meer (gratis) programma’s en apps om je foto mee na te bewerken. Ga op zoek naar je persoonlijke favoriet.

Hieronder zie je het verschil tussen een foto niet/wel bewerken. Deze foto bewerkte ik in Adobe Lightroom.

food fotografie

De 5 don’ts van food fotografie

Er zijn dingen die je gewoon beter niet kunt doen bij food fotografie. Uiteraard zijn er wel altijd uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen: niet doen! De uitzonderingen op de regels? Die geef ik je graag bij elke don’t apart.

Uiteraard is het ook goed (en stiekem ook wel leuk) om juist voorbeelden van food foto’s te laten zien die echt helemaal mislukt zijn! En eerlijk gezegd; dit zijn mijn eigen foto’s. Ja, dat durf ik zomaar… dit zijn namelijk foto’s van jaaaaaren geleden en ik durf wel te zeggen dat ik nu 100x beter ben in het maken van mooie foto’s.

food fotografie

Don’t 1; De flitser

Ben je geen ervaren fotograaf en heb je niet de juiste studioapparatuur? Blijf dan ver uit de buurt van de flitser!
De flitser die je standaard op je camera hebt zitten geeft namelijk echt geen mooi licht en altijd veel te harde schaduwen. Die schaduwen zorgen er vaak voor dat het er wat onsmakelijk uit gaat zien.

Uitzondering: als je studioapparatuur hebt en veel ervaring.

Don’t 2; Filters van een app

De filters van bijvoorbeeld Instagram, ze zorgen er eigenlijk nooit voor dat je eten er echt smakelijker uit gaat zien. Hiermee doel ik dus echt op de filters zoals bijvoorbeeld Clarendon, Amaro etc.

Met het bewerken kun je nog wel eens je foto wat ophalen qua belichting, contrast etc. Maar als je je foto al goed bewerkt hebt met een nabewerkingsprogramma (zoals Adobe Lightroom) dan heb je dit dus niet meer nodig.

Uitzondering: Die kan ik eigenlijk niet echt bedenken. Tenzij je alles in een bepaalde sfeer wil hebben op je Instagram.. maar dan nog, wellicht is het dan tijd om daar vanaf te stappen?

Deze taart heeft een filter van instagram, waardoor de kwaliteit van de foto ook drastisch omlaag gaat. Naast het gebruik van de filter is deze foto ook niet zo spannend. 
Deze foto postte ik in 2014 op instagram.

Don’t 3; Dichtbij of veraf

Een foto van super dichtbij of veraf is eigenlijk bij eten nooit echt mooi. Bij beide geldt dat je dan eigenlijk helemaal niet meer ziet wat het gerecht nu eigenlijk is. Daarbij, echt heel erg dichtbij wordt een gerecht er (meestal) ook niet echt smakelijker van.

Uitzondering: Als je een gerecht hebt met veel fijne details en componenten kan ik me voorstellen dat je dit ook wilt laten zien met een foto. Maar zorg dan altijd dat je ook een foto hebt waar het gehele gerecht op staat.
Veraf werkt eigenlijk nooit echt als het over 1 gerecht gaat. Wel als je bijvoorbeeld een hele tafel vol met gerechten gaat fotograferen. Maar ook dan zorg je ervoor dat je dichtbij genoeg bent om de gerechten nog te herkennen.

Dit is dus een voorbeeld van te dichtbij. Krijg je geen trek van toch?
Deze foto postte ik in 2014 op Instagram.

Don’t 4; Té licht/donker

Zorg dat je foto’s niet zo licht of donker zijn dat bepaalde details wegvallen. In beide gevallen valt structuur weg en daardoor dus een flink stuk beleving van de kijker. Harde lichten of schaduwen in een gerecht maken het ook gewoon echt niet smakelijker.

Uitzondering: als het past bij een sfeer die je neer wilt zetten. Maar ook dan is het nog oppassen geblazen! Probeer dan juist te spelen met de omgeving; zorg dat je gerecht er nog duidelijk op staat.

Don’t 5; More is more

‘Less is more’ of ‘more is more’? Het is echt een persoonlijke keus, maar je foto goed stylen is een kunst! Want als je er teveel omheen “bouwt” neemt dat alles weg van wat juist de held van de foto moet zijn; het gerecht. Als je hier nog niet zo gedreven in bent begin je het beste met bijvoorbeeld linnen servetten, kruiden, houten planken en af en toe een glaasje.

Uitzondering: oefenen, oefenen, oefenen! Oefening baart kunst. Zorg voor de juiste props en maak daarmee je foto tot een geweldig mooi plaatje.

Wat overigens wel een heel mooi voorbeeld is van “overstylen” is deze foto;

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door • Holly Jade • (@thelittleblogofvegan) op

Het is uiteraard geen overstylen op het moment dat het zo mooi gedaan is als hier. De held van deze foto blijft overduidelijk en alle props complimenteren alleen maar. Over je food foto’s stylen kan ik overigens nog uren doorpraten, dus dat wordt materiaal voor een volgend inspiratie artikel!

De do’s en don’ts van food fotografie: doe er je voordeel mee!

Nu je alles zo gelezen en bekeken hebt weet je de 5 beste en de 5 slechtste dingen om te doen qua food fotografie. Uiteraard zijn er nog veel meer tips en tricks om rekening mee te houden maar dit is toch wel de basis. Heb je nu nog vragen of mis je iets in het lijstje? Laat hieronder dan een reactie achter!

Daarnaast wil je aanmoedigen om veel te oefenen! En denk je nu, ‘pfieuww dit is toch echt niks voor mij!’ , dan kun je natuurlijk altijd iemand inhuren voor food fotografie.

 

food fotografie

 

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • - Zonder pijn geen groei -⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Al een tijdje twijfel ik over een kantoor. Thuis werken heeft namelijk zo z'n voor- en nadelen. Maar als ik dan een kantoor wil dan moet die wel een keuken hebben, of de mogelijkheid tot het plaatsen van een keuken. En die, lieve mensen, zijn erg schaars.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En nu, nu lijkt het erop dat ik die gevonden heb! En ik vind het zo eng, leuk en zoveel meer tegelijk!! 😬😱😅🤪⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Afgelopen week ben ik gaan kijken en gisteravond heb ik de knoop doorgehakt en het mailtje gestuurd dat ik het graag wil huren. Dat was dus die storie over grootse dingen gisterenavond, waar ik onwijs veel reacties op kreeg. Jullie zijn allemaal zo nieuwsgierig en leven echt mee, zo leuk!! ❤️🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar goed, terug naar de ruimte. Het is groot, héél erg groot, met veel daglicht en een grote keuken met alles erop en eraan.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het is officieel nog niet rond (want, nog niks getekend) maar ik hoop dat dat allemaal goed gaat komen. Zo niet, dan weet ik dus sinds gisteren dat ik toch wel echt een kantoor zou willen. 😅😁⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Eng? Ja zeker!! Maar deze pijn gaat zorgen voor de groei die ik wil! 🙋‍♀️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#groeien #groeipijn #eng #spannend #grootseplannen #lifehappens #groei #dowhatyoudo #makeyourownhappy #happylife #youcantstopme #outofmycomfortzone #comfortzone #ondernemen #ondernemer #zzp #vrijheid #nextstep #volgendestap #zzper #ondernemendevrouwen #bedrijf #passie #volgjepassie #eindhoven #foodie #foodfotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
 • Er staat een artikel over #lunchenzonderboterbam voor je online! 🙋🏼‍♀️ Ik geef je mijn 5 stappen die ik altijd volg voor een heerlijke gevulde lunchbox.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✅ 1 van de stappen/tips is groenten. In mijn lunchbox vind je altijd meer dan 1 soort groente. Minimaal 2 verschillende, maar soms ook nog meer. Standaard zorg ik voor zeker 50% groenten. 🥬🥦🥕🥑⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het artikel staat in m’n bio!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Of sla hem even op, heb je zo meteen wat te lezen tijdens je lunch 😅.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#lunch #lunchen #lunchbox #lunchbots #broodlozelunch #salade #salad #inspiratie #informatie #gezondelunch #lekkerelunch #leesvoer #paleo #paleofood #paleolifestyle #gezondeten #lekkereten #lekkerlunchen #foodie #foodstyling #foodfotografie #fotografie #freelance #myownboss #foodquotesnl
 • Tijd voor een lekkere lunch!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als je nu nog op zoek bent naar een lekker en makkelijk receptje voor de lunch dan kan ik je zeker deze courgette-wortel koekjes met cheddar aanraden 😍. Met een beetje voorbereiding zet je dit heerlijks op tafel.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lunchen zonder boterham (ja daar is ze weer 😅) is het lekkerste wat er is. Vooral als het dan met dit soort lekkere gerechtjes is. Word je blij van toch?!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar het recept staat in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Smakelijk!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#lunchen #lunch #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #koekjes #fritters #courgette #wortel #lunchexpert #paleo #paleofood #paleorecept #gezondeten #gezondleven #lekkereten #healthyfood #recept #receptontwikkeling #foodie #foodblogger #foodfotografie #foodquotesnl
 • "Whatever makes you feel bad, leave it. Whatever makes you smile, keep it."⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Woorden om naar te leven als je het mij vraagt! ❤️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vandaag heb ik (samen met mijn man) een zondag die gevuld is met lekker niks!! Rustig wakker worden, ontbijten en verder zien we wel wat de dag brengt. Niks moet, niksen mag!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, denk even na over de bovenste zin, want dat is wel hoe ik mijn leven leef. Sommige dingen zijn het gewoon niet waard om in je leven te houden. Maar de dingen waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt, die moet je koesteren! 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Geniet! Geniet van je zondag lieve mensen 😘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#sunday #sundayfunday #zondag #zondagdingen #smile #lach #lachenisgezond #koesteren #happy #happyme #inspiration #dailyinspiration #quote #inspirationalquote #geniet #genietvanjeleven #strijps #eindhoven #eindhovencity #eindhoven_ehv #foodie #foodblogger #fotograaf #foodfotografie #receptontwikkeling #zzp #ondernemer #girlboss #foodquotesnl
 • Het regent buiten (dat voorspellen ze tenminste de komende dagen)... maar jij hebt een beker homemade chocolademelk met kaneel en (een flinke scheut) rum. 😁 Er zijn ergere dingen toch?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gewoon een lekker drankje om je mee op te warmen nadat je buiten een frisse neus hebt gehaald. Perfect voor komend weekend als je het mij vraagt! 🙌❤️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Overigens ben ik zelf echt veel te blij met de foto's die ik maakte van dit drankje. Want.. tja... 😍 kijk nou?!! Daar wil je toch een slokje van?!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het recept staat in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#chocolade #chocolademelk #chocolate #chocolatemilk #kaneel #cinnamon #homemade #slagroom #rum #purechocolade #winter #herfst #opwarmen #frisseneus #warmetruien #boswandeling #wandelen #foodie #foodphotography #foodfotografie #fotografie #zzp #receptontwikkeling #foodblogger #theadventurebegins #foodquotesnl
 • Rijstvelloempia’s, ben jij er fan van?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze 👆 foto (en het recept) maakte ik voor een opdrachtgever. Alweer 1,5 jaar geleden zelfs... echt waar; waar blijft de tijd?!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Daarvoor had ik ze nog nooit gegeten, de opdracht was een mooie kans om ze eens te maken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heel eerlijk? 😅🙈 daarna heb ik ze ook nooit meer gegeten. Nee, het is toch niet helemaal mijn ding. Overigens zou ik er zo een lekkere salade van kunnen maken, minus die rijstvellen dan 😂🤫.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dus, rijstvelloempia’s ❤️ of 🤭?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#rijstvellen #rijstvel #rijstvelloempia #rijstvelloempias #loempia #loempias #groenten #vegetables #omelet #ei #koolhydraatarm #healthy #healthyfood #gezondeten #gezondleven #lekkerrecept #lekkereten #nietmijnding #recept #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodie #zzp #foodquotesnl
 • Winactie gesloten! Winactie voor jou! Volg je samen met mij deze cursus?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ken je dat... tijdens het werken kijk je even op social media. Like je een schattige foto van een puppy, klik je door naar een gezellige website met tips, via daar kom je op een handige app die je nog niet kende om uiteindelijk 2 uur later jezelf met een kwast in je handen te vinden terwijl je de nieuwste trendkleur op de muur smeert.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
😂😂 Ok ok, dit is lichtelijk overdreven natuurlijk... maar ik kan wel echt zo gigantisch afgeleid raken dat ik gewoon compleet vergeet waar ik ook alweer mee bezig was. Waardoor ik dus alles maar een beetje doe.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En precies daarom lieve mensen, ga ik de 10daagse #productiviteitonfleek instacursus van @celinecharlotte volgen!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Naast dat deze instagram heldin gewoon heel leuk om te volgen is heeft ze ook écht praktische tips en cursussen waar je echt wat aan hebt. Ik ben fan!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Denk jij nu; 🙋‍♀️🙋‍♂️ wow, ik kan ook wel focus gebruiken! Dan heb ik iets leuks; ik mag namelijk 1 van mijn volgers blij maken met een gratis kaartje voor de cursus!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De cursus is vandaag begonnen, maar je kunt gewoon instromen zonder ook maar iets te missen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe doe je mee?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg @celinecharlotte voor een extra dosis inspiratie!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Geef deze foto een ❤️ en laat in een reactie weten waarom jij mee zou willen doen aan de productiviteitscursus.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vanavond rond 17.30 maak ik de winnaar bekend! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#productiviteit #cursus #instacursus #jebentnooitteoudomteleren #ontwikkelen #afleiding #rozeolifant #celinecharlotte #winactie #winnen #koffie #eerstekopjekoffie #kopjekoffie #coffee #coffeelover #sissyboyeindhoven #eindhoven #wandering #wegdromen #foodie #foodquotesnl
 • Ben je nog op zoek naar iets lekkers voor het ontbijt? Zoek niet verder!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze cacao puffs zijn echt zó lekker 🙌😍. Wat nog fijner is, je kunt ze invriezen en per portie laten ontdooien.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ken je die cacao puffs nog? Die chocolade balletjes voor in je melk (ontbijtgranen)? 😢 Die ik overigens nooit mocht hebben van m’n ouders...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Daar maakte ik alweer 1,5 jaar geleden deze variant op. Zonder graan/tarwe en lactose en gezoet met kokossuiker. Super lekker! ❤️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ook heerlijk om zo van te snoepen uiteraard.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het recept staat in m’n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#ontbijt #breakfast #breakfastclub #ontbijtje #cacao #cacaopuffs #ontbijtgranen #tarwevrij #glutenvrij #lactosevrij #bakken #lovetobake #hhb #heelhollandbakt #lekkerontbijten #paleo #paleofood #paleolifestyle #foodie #lekkerrecept #zondagbakdag #foodquotesnl