Intermittent fasting schrijft niet voor wat je eet, maar wanneer je eet. Zo eet je alleen op bepaalde tijden van de dag. De periode waarin je niet eet is hierbij altijd groter dan de periode waarin je wel eet.

Aan intermittent fasting zitten verschillende gezondheidsvoordelen verbonden, zoals;

    • Het is goed mogelijk om af te vallen.
    • Er worden meer groeihormoon door het lichaam aangemaakt.
    • De insulinegevoeligheid wordt beter.

 

Intermittent fasting is op verschillende manieren in de praktijk te brengen. Soms wordt er een hele dag niet gegeten, maar de meest gangbare methode van intermittent fasting is het ontbijt overslaan. Door middel van een schema kun je jouw week indelen; op sommige momenten mag je eten en op andere momenten niet.

Kies in de tijden dat je wel eet voor gezond eten; eet met de seizoenen mee en zorg zo voor een grote variatie aan vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast is het altijd belangrijk om genoeg te blijven drinken, hou je water op peil! In dit artikel enkele goede (en lekkere) tips om genoeg te drinken.

intermittent fasting

Intermittent fasting gaat behoorlijk in tegen de gevestigde kennis die er rondom voeding bestaat. Wanneer iemand voor het eerst over intermittent fasting hoort, roept dat meestal veel weerstand op. In dit artikel kijken we een aantal beweringen na:

  • ´ontbijt voor het bevorderen van de stofwisseling´
  • ´eet om geen spiermassa te verliezen´
  • ´eet vijf tot zes keer per dag´

 

Ontbijt voor het bevorderen van de stofwisseling

Het ontbijt zou de belangrijkste maaltijd van de dag zijn. Het zou de stofwisseling op gang helpen. Het Voedingscentrum noemt het ontbijt zelfs een onmisbaar begin van de dag. Zoals je begrijpt spelen fabrikanten hier volop op in. In dit artikel gaat dieetexpert Oscar Helm hier op in en zoekt hij uit of er bewijs is voor deze ´ontbijt-claims´.

intermittent fasting

Eet om geen spiermassa te verliezen

Om geen spiermassa te verliezen zou het noodzakelijk zijn om niet te stoppen met eten. Met name bodybuilders zweren hierbij en nemen de gehele dag voeding tot zich. Iedere paar uur willen bodybuilders iets eten, om op deze manier te voorkomen dat er spiermassa verloren wordt. Dit is onzin, ons lichaam heeft genoeg aan de opgebouwde reserves en kan gemakkelijk een aantal uur zonder.

Zijn er geen reserves en is er geen vet dat verbrand kan worden? Dan hebben de bodybuilders er inderdaad gelijk in dat het lichaam op een gegeven moment op spiermassa overstapt. Hier gaan echter best wat fases aan vooraf. Intermittent fasting levert in de praktijk dan ook juist voordelen voor bodybuilders op, aangezien het lichaam daardoor meer groeihormoon aanmaakt en dit een voordeel voor het aanmaken van spiermassa is.

Eet vijf tot zes keer per dag

Door steeds te blijven eten, zou de stofwisseling van het lichaam niet vertraagd worden. Veel diëtisten adviseren dan ook om gedurende de dag meerdere tussendoortjes en kleinere maaltijden te eten. Hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden, deze bewering is volgens dieetexpert Oscar Helm nergens op gebaseerd.

 

 


Bron: happyhealthy.nl/intermittent-fasting

 

– Advertorial –