Na het maken van deze heerlijke knapperige kaas-basilicum crackers weet ik bijna zeker dat je ze niet snel meer in de winkel zal willen kopen!

Ik (Natascha) maak al regelmatig brood (kijk op mijn Instagram @taschaskeuken voor broodrecepten in de omschrijvingen). Maar ik had nog nooit zelf crackers gemaakt. Daar is nu verandering in gekomen, want het is super easy en lekker!

Daarnaast zijn deze crackers ook veel gezonder dan het gemiddelde aanbod in de winkel. Ze zijn vezelrijk en zitten bomvol zaden. Super lekker met bijvoorbeeld wat hummus met zongedroogde tomaat.

Wanneer je deze kaas-basilicum crackers hebt gemaakt, kun je los met andere combinaties zoals bijvoorbeeld tijm-geitenkaas. Je kunt eindeloos variëren met pitten, zaden, kruiden en andere soorten kaas. Zolang de verhouding van natte en droge ingrediënten maar gelijk blijft. 

kaas-basilicum crackers


Ingrediënten
– 2 eieren
– 50 g havermout
– 50 g volkorenmeel
– 70 g amandelmeel
– 80 g zaden naar keuze (ik gebruikte een combinatie van gebroken lijnzaad, pompoenpitten en zwart en gewoon sesamzaad)
– 60 g fijn geraspte belegen kaas
– 1 el olijfolie
– 1 el gedroogde basilicum
– Zout en peper (klein snufje naar smaak)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Doe de havermout, volkorenmeel, amandelmeel, gedroogde basilicum, geraspte kaas, zout, peper, lijnzaad en andere zaden bij elkaar in een mengkom.

Klop vervolgens de eieren en olijfolie los is een klein schaaltje.

Voeg daarna het losgeklopte ei mengsel toe aan de droge ingrediënten in de mengkom. Met schone handen kun je het vervolgens goed doorkneden en mengen.

Nu vorm je het mengsel tot een deegbal zodra alles goed gecombineerd is.

Hierna rol je de deegbal uit tussen twee stukken bakpapier. Rol het super dun en gelijkmatig uit, ongeveer 2 millimeter. Verwijder de bovenste laag bakpapier en snijd de crackers in de gewenste vorm.

Bak de kaas-basilicum crackers daarna gedurende 20-25 minuten of tot gaar en goudbruin af in de voorverwarmde oven.

Check na 15 minuten even of de crackers mooi gelijkmatig aan het garen zijn en draai ze voor de laatste minuten desnoods nog even om wanneer nodig.

Zijn ze gaar? Dan laat je de crackers vervolgens op een rekje afkoelen. 

Zodra ze afgekoeld zijn bewaar je de crackers in een luchtdicht doosje.

kaas-basilicum crackers

Dit recept is gemaakt door Natascha van @taschaskeuken.

Zin in meer hartige baksels? Probeer de broodsticks van speltmeel van Simone eens!