Informatief Inspiratie

Food styling; de 5 belangrijkste tips

food styling

Tags:    

Om je eten smakelijk op de foto te zetten is food styling een belangrijk onderdeel. Oftewel; het stylen van je foto. In dit artikel geef ik je 5 tips om direct mee aan de slag te gaan.

Je kunt er voor kiezen om alleen, en echt alleen, je eten op de foto te zetten. Dus bijvoorbeeld alleen die taart of een kommetje soep. Maar heb je daarbij al eens aan je achtergrond/ondergrond gedacht? Ook dát hoort bij de styling van je foto.

Stylen kun je zo uitgebreid of zo minimalistisch doen als je zelf wilt. Ik heb zelf heel lang een minimalistische stijl gehad met maar een beetje aankleding om het gerecht heen. De laatste tijd ben ik dat wat meer aan het uitbreiden. Je kunt op die manier een verhaal vertellen met je foto én deze wordt soms ook gewoon net iets mooier en spannender om naar te kijken.

Carrotcake

In andere gevallen kies ik wel nog voor minimale styling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan deze carrotcake; die is van zichzelf gewoon al sexy en heeft weinig extra’s nodig. Het is dus echt afhankelijk van wat je op de foto zet én hoe je dit gaat doen.
Als ik had gekozen om de carrotcake niet aan te snijden had ik er waarschijnlijk wel meer aankleding bij gebruikt.

Tip 1: Uitstraling

De belangrijkste tip; bedenk van tevoren wat je wilt dat jouw foto uitstraalt. Zoek eventueel voorbeelden op Pinterest van plaatjes die je helemaal geweldig vindt en ga daarmee aan de slag. Uiteraard heb ik zelf ook een Pinterest bord waar ik mijn foto’s post die ik geweldig mooi vind. Benieuwd? Bekijk hem hier!

Waarom vind je juist die foto zo mooi? Door de kleuren, aankleding, props of een mix van allemaal? Probeer zelf een soortgelijke uitstraling na te maken met de middelen die je hebt.

Door van te voren goed na te denken over wat je wilt met je foto, is het op het moment dat het zover is veel makkelijker. Je hebt dan al een plaatje in je hoofd om mee aan de slag te gaan. Zelf doe ik dit vaak voordat ik ga koken of terwijl ik sta te koken, ik probeer te visualiseren hoe ik wil dat de foto eruit komt te zien.

Pinterest

Tip 2: Onder- en achtergronden

Je onder- en/of achtergrond pas je aan op de uitstraling die je foto gaat hebben. Kies voor licht, donker of wellicht juist kleurrijk.

Zoals je in dit artikel (bij punt 3) kunt zien kan het ook zo zijn dat je na het maken van de foto van gedachten veranderd. Ik begon met een donkere ondergrond die ik uiteindelijk toch veranderde naar een lichte achtergrond. Beide foto’s vind ik mooi, maar soms past het één qua uitstraling net iets beter bij je gerecht. Ben dus niet bang om soms alles te veranderen.

Kijk eens rond in huis, heb je wellicht een mooie tafel, vloer of kast die je hiervoor kunt gebruiken? Uiteraard kun je ook onder- en achtergronden kopen, denk aan hout, steigerhout, bakplaten, behang, tegels of speciale foto backdrops die je online koopt. Ik zal binnenkort een uitgebreid artikel schrijven over de onder- en achtergronden die ik gebruik, daar krijg ik namelijk altijd veel vragen over.

Ben niet bang om soms alles te veranderen!

food styling

Tip 3: Props

Oftewel, wat leg je er nog bij? Hiermee kleed je de foto verder aan, want het komt eigenlijk bijna nooit voor dat er geen props gebruikt worden.

Denk bijvoorbeeld aan een houten plank, servet, bestek, glazen, peper- en zoutvaatje, bakplaten of pannen. Meestal heb je zelf al wat in huis, maar hoe meer foto’s je gaat maken hoe meer props je zult gaan verzamelen. Zo heb ik een bak vol bestek, een halve kast vol servetten en doekjes, veel servies (en dan van het meeste maar 1 of 2), veel kommetjes en verschillende ondergronden. Uiteraard alles in verschillende kleuren en vormen.

Al deze props kun je kopen in elke winkel waar ze servies hebben, maar de kringloop winkel heeft vaak ook geweldige schatten. Of wat denk je van een rommelmarkt?

 

Tip 4: Ingrediënten

Met ingrediënten kun je een perfect verhaal vertellen. Kruiden en specerijen staan mooi op de achtergrond, dat partje citroen komt uit een hele citroen die het goed doet op de foto en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Strooi eens wat kerriepoeder (als dat een ingrediënt van je gerecht is) of andere specerijen over je ondergrond, wedden dat dat een mooi effect geeft?! Sesamzaadjes, pijnboompitten die “per ongeluk” naast je bord zijn gevallen zien er ook altijd mooi uit. 

Pas hier wel altijd mee op, zorg dat het niet een overvloed is aan hoopjes pitjes etc. Probeer ze ook echt nonchalant te laten vallen, dat ziet er vaak zoveel mooier uit.

 food fotografie

Tip 5: Kijkrichting / welke hoek?

Als je gaat stylen houd dan ook rekening met de kijkrichting, oftwel de hoek waarin de foto wordt gemaakt. De 3 meest voorkomende hoeken voor eten zijn:

 • bovenaf; zoals een flatlay.
 • schuin van voren; alsof je aan tafel zit en zo aan kunt vallen.
 • recht van voren; dit is bijvoorbeeld bij hoge taarten erg mooi.

Eigenlijk ga je ook echt anders stylen voor verschillende hoeken. Wil je op je foto een hoge fles of karaf? Dat ziet er op een flatlay waarschijnlijk niet mooi uit, terwijl dit het juist bij een foto recht van voren wel heel erg goed doet. Allemaal dingen om rekening mee te houden dus!

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om dingen wat te verplaatsen als je gaat fotograferen uit meerdere hoeken. Zo maak ik voor opdrachtgevers foto’s uit verschillende hoeken, dus dan moet ik af en toe wel wat aanpassen zodat de foto er mooi uit ziet.

 

En nu; aan de slag!

Zo, nu heb ik je mijn 5 belangrijkste tips voor food styling gegeven. Als het goed is weet je nu ook hoe je zelf aan de slag kunt gaan en waar je mee “moet” beginnen. Natuurlijk werkt iedereen anders, maar met deze 5 tips maak je een vliegende start. Wil je nog meer lezen over food fotografie, dan vind je wellicht dit artikelen over de 5 do’s & don’ts van food fotografie ook interessant.

Heb je nu na het lezen nog vragen of andere tips? |Laat hieronder dan vooral een reactie achter of stuur me een mailtje!

 

food styling

 

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mag ik hier voor altijd blijven?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zoals jullie wellicht al gezien hebben; we zijn in Toscane, specifiek in Bucine. En ohhh ❤️🥰 ik hou zo van Italië! Het klimaat, eten, de passie van de mensen... love it!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En dan het verblijf in deze luxe tent van @villatent 🙌❤️ hier kan ik wel aan wennen! Mijn eerste kopje koffie smaakt zoveel lekkerder zo in het zonnetje.
De tent is trouwens echt van alle gemakken voorzien; fijne bedden, keuken, Nespresso machine (heel belangrijk), badkamer, verschillende zitjes, BBQ én hangmat. Dit wil je toch?!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#villatent #tent #glampen #glamping #camperen #luxe #vakantie #travel #genieten #zomer #vakantietip #vakantiehuis #vakantiegevoel #travelphotography #travelgram #travelling #italie #italia #toscane #toscany #samenwerking #foodie #foodieopreis #foodquotesnl
 • Naast koffie- en chipslover ben ik ook echt een soeplover ❤️. Als lunch, diner of tussendoortje en elk seizoen; je maakt mij er oprecht altijd blij mee.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vandaag staat er weer een overheerlijk soeprecept online! Deze geroosterde paprika-tomatensoep wordt gemaakt met cherry tomaatjes en zit boordevol heerlijk smaken. 🧀 en de kaas maakt het helemaal af. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dusse, aan de kook zou ik zeggen! De directe link naar het recept staat in m’n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🙋🏼‍♀️🙋‍♂️ als je ook een echte soeplover bent!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#soep #tomatensoep #paprika #cherrytomaatjes #lunch #diner #voorgerecht #kaas #kaasmeisje #wwproof #wwnl #soeplover #soup #paleopluskaas #kaasmaaktalleslekker #lekkerrecept #lekkereten #gezondeten #groenten #foodie #foodquotesnl
 • Mijn happy place is zeker in de keuken. Het ontwikkelen van recepten, wat lekkers koken en/of bakken en dat dan vervolgens fotograferen. ❤️ Ik word er elke dag weer blij van!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gelukkig en dankbaar dat ik dus daarvan mijn werk heb kunnen maken. Met het ontwikkelen van recepten voor mijn eigen websites én voor websites/kookboeken van opdrachtgevers hoop ik jullie elke dag te inspireren. 🙌 Overheerlijke recepten zonder ellenlange ingrediëntenlijsten maar wel altijd boordevol smaak.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En die dagen dat je geen zin hebt om in de keuken te staan? 🙋‍♀️ Ja die heb ik uiteraard ook wel!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Voor die dagen heb ik iets tofs voor jullie! Deel jouw mooiste moment in de keuken met #mijnkeukenmoment en #superkeukens op jouw Instagram en maak kans op een ‘kok aan huis’. Tot en met 14 juli maak je elke week kans op deze geweldige prijs, een diner op restaurantniveau bij je thuis (aangeboden door @superkeukens). Zelfs de afwas wordt gedaan!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Die afwas… dat vind ik stiekem wel het nadeel van al dat koken en bakken hoor 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
** Meedoen aan deze actie? Volg Superkeukens op Instagram en/of Facebook en deel je foto met de hashtags, tag een vriend/vriendin of doe mee via het formulier op hun website. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#keuken #kitchen #koken #happyplace #gelukkig #myhappyplace #dreamjob #droombaan #inspiratie #inspireren #foodie #foodieinhartennieren #allesdraaitometen #eten #zzp #eigenbaas #freelance #foodblogge #receptontwikkeling #foodfotografie #winnen #winactie #samenwerking #foodquotesnl
 • Goedemorgen! Ik ben team #lunchenzonderboterham maar eigenlijk ook team #ontbijtenzonderboterham .
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pannenkoeken, yoghurt met cruesli en fruit, een omelet met groenten of gewoon een bordje met vanalles; 😍❤️ YUM!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wat is jouw favoriete ontbijt?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#ontbijt #ontbijten #ontbijtje #breakfast #startvandedag #zondag #zondagsontbijtje #yoghurt #kokosyoghurt #granola #pangranola #frambozen #raspberries #paleo #gezondeten #lekkereten #zonderbrood #foodfotografie #fotografie #foodstyling #inopdrachtgemaakt #ondernemer #zzper #eigenbaas #recept #receptontwikkeling #foodie #foodquotesnl
 • Dat je in Eindhoven steeds meer hotspots vindt is geen geheim. Maar waar moet je nu precies heen voor al dat lekkers? Waar hebben ze de lekkerste burgers, gebakjes, salades of biefstuk?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik help je graag! Deze professionele eter gaat graag op onderzoek uit 😅. Vandaag staat mijn review online van mijn lunch bij @emma_eindhoven . Overigens, als je bij EMMA bent kun je gewoon niet anders dan afsluiten met zo'n geweldig mooi gebakje van @pinkiepatisserie 😍🤤.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het artikel staat in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#restaurant #emma #emmaeindhoven #pinkie #pinkipatisserie #eindhoven #eindhoven_city #ehv #eindje #hotspot #Eindhovenfood #lekkereten #lunch #lunchen #burger #gebak #taartje #zoet #patisserie #proffesioneeleter #ontdekking #ontdekkingstocht #foodie #foodquotesnl
 • Yay, happy birthday to me 🎉🎉🎉!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vannacht om 12 uur een lekker chocoladetaartje, gin tonic én een hele mooie bos bloemen van @ohnonotyouagain_ 🥰❤️🙌. Life is good! (Mocht je dat niet aflezen van dit ultieme vrolijke gezicht). ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#happybirthday #happybirthdaytome #happyface #verjaardag #chocoladetaartje #gintonic #foodie #foodquotesnl
 • Ik heb voor jullie hét antwoord op al jullie gebeden. 🙏 Namelijk deze pannenkoeken met skyr.
❤️🥞 geloof me, deze wil je maken. Elke dag. Als ontbijt, als lunch en ja eigenlijk ook gewoon als diner toch.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik leerde dit lekkere recept van dé pannenkoeken koningin @foodlovelifebeing en ik geef je bij het recept 2 tips om ze extra mooi te maken! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg vooral de link in m’n bio. 
You’ll thank me later.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pannenkoeken #pancakes #skyr #ontbijt #lunch #kanaltijd #lekkerrecept #lekkereten #ontbijten #lunchen #aardbeien #wwnl #wwproof #lekkerengezond #pannenkoekenplant #foodie #foodquotesnl
 • Aan alle statistieken te zien weet ik dat we een heerlijk weekend hebben. Het was gisteren (en vandaag waarschijnlijk weer) verrassend rustig op m’n website (...echo...o...o). Dus ik denk dat het merendeel van de mensen lekker offline aan het genieten is ☀️🙌. Eigenlijk juist heel erg goed!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Offline is waar ik oplaad, waar ik mijn energie vandaan krijg. Hoe leuk ik Social media ook vind: het kost me energie. Ja ik geniet onwijs van alle gesprekken die ik online heb en vriendschappen die ik rijker ben door Instagram... maar offline, is toch het aller-aller-allerfijnste ❤️🙌. Dus een goede mix tussen online en offline is voor mij heel erg belangrijk. 
Wat ik wel nog even wil zeggen: er staan een aantal overheerlijke ijsrecepten op m’n site. Zoals dit 🥭 mango-ijs met maar 3 ingrediënten! Lekker én gezond. (Ik deel de directe link in m’n bio).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik zou je aanraden: nu even online om het recept te bezoeken en te maken. Vanmiddag offline er van genieten. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Alles draait om de balans.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#online #offline #genieten #leven #onlinegenieten #offlinegenieten #leefjeleven #genietvanalles #ijs #mango #mangoijs #paleo #paleofood #healthy #gezondeten #gezondleven #fruit #bosbessen #blueberries #hetdraaitomdebalans #icecream #lekkerrecept #wewv #foodie #foodquotesnl