Deze vegetarische plaattaart met gerookte tofu is zo lekker, dat geen enkele vleesliefhebber er iets aan zal missen! Natuurlijk kun je een vleesvervanger zoals rooktofu niet helemaal vergelijken met spekjes, maar het heeft wel dezelfde lekkere hartige rooksmaak. Je kunt de gerookte tofu eigenlijk overal inzetten waar je anders spekjes voor zou gebruiken.

Door dit soort kleine veranderingen eet je op een makkelijke manier zonder vlees. Ik ben dol op het uitproberen van vleesvervangers en vega(n) recepten en laat deze dan ook regelmatig voorbij komen op mijn Instagram @taschaskeuken.

Deze hartige taart is heerlijk met een frisse groene salade of lekkere kop soep. Ideaal als je een dagje zonder vlees wilt eten!

Plaattaart gerookte tofu

Ingrediënten
– 1 lap vers bladerdeeg (+- 24 x 35 cm)
– 180 gr gerookte tofu reepjes
– 3 el creme fraiche
– 2 el groene pesto
– 3 rode uien
– 2 el olijfolie
– Peper en zout naar smaak

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden C.

Rol de bladerdeeglap uit en leg op een bakpapier. Prik vervolgens in het midden een paar keer in het deeg met een vork.

Dan meng je de creme fraiche, pesto en wat peper in een kommetje en verdeel je het over het bladerdeeg. Laat ongeveer 1 cm tot de randen vrij.

Snijd de rode ui in dunne plakken en leg deze op het pesto mengsel.

Bestrijk vervolgens de vrije randen van het deeg met ongeveer 1 eetlepel olijfolie en bestrooi licht met zout en peper (naar smaak).
Daarna zet je het in de oven en bak je het in het midden van de oven af, ongeveer 20 minuten of tot de plaattaart goudbruin en gaar is.
In de tussentijd bak je de rooktofu reepjes in een eetlepel olijfolie knapperig in een koekenpan.

Zodra de plaattaart uit de oven komt, kun je de knapperige tofu reepjes er overheen strooien.

Dit recept is gemaakt door Natascha van @taschaskeuken.

Plaattaart gerookte tofu

Heb je de smaak te pakken en wil je meer vega bladerdeeg lekkers maken? Probeer dan eens deze heerlijke hartige taart met champignons en ui van Simone.