Informatief Inspiratie

Een recept schrijven, hoe doe je dat?

Recept schrijven

Tags:   

Het is een vraag die mij onwijs vaak gesteld wordt; je eigen recept schrijven, hoe doe je dat? Hoe bedenk je die en welke stappen zet je? In dit artikel vertel ik je wat meer over het schrijven van eigen recepten en ik geef je meteen 11 tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Bedenk jij alle recepten zelf Simone? Waar haal je al die inspiratie vandaan? Hoe weet je nu of smaken perfect bij elkaar kloppen? Hoelang ben je bezig met het schrijven van recepten? Zomaar even een greepje uit de vragen die ik met grote regelmaat krijg over het schrijven/bedenken van recepten, oftewel de receptontwikkeling.

Het ding met receptontwikkeling is dat het voor mij een tweede natuur is. Het gaat me makkelijk af en ik bedenk zo een hele rits aan lekkere recepten voor een opdrachtgever of mijn eigen website.

Het begin en de basis is, natuurlijk, dat je wel kunt koken. Dus als je alleen weet hoe je een blik soep moet opwarmen of elke dag noodles eet en verder niks lust… dan is receptontwikkeling wellicht niet helemaal voor je weggelegd.

Lunch

Door ervaring in de keuken en met koken leer je bepaalde technieken, je weet hoe producten smaken en je ontwikkeld daarbij je eigen smaak. Iedereen heeft zo z’n voorkeuren en die leer je alleen te kennen door te maken en te proeven.

Zo ben ik zelf geen fan van schaal- en schelpdieren, dat weet ik omdat ik ze wel (bijna) allemaal gegeten heb. En zelfs eerder dit jaar at ik een oester… terwijl ik eigenlijk al zeker wist van te voren dat ik die echt niet ging lusten. Maar groepsdruk zorgde ervoor dat ik hem tóch proefde…
Wil je lachen? Check het hier.

Terug naar het ontwikkelen van recepten; doordat ik wel veel heb geproefd weet ik dus hoe alles smaakt. In mijn hoofd kan ik daar dus goede combinaties mee maken, wat smaakt lekker bij elkaar en wat is geen goede combi? Uiteraard gaat er hier en daar (sporadisch) nog wel iets mis, maar dat onthoud je dan weer voor de volgende keer.

Recept schrijven tips

11 Tips voor het schrijven van recepten

Ik kan je uiteraard niet écht een kijkje in mijn hoofd geven, maar ik heb wel een aantal tips voor je waarmee je aan de slag kunt gaan.

Tip 1: Koken

De eerste stap is toch echt koken, maar dan wel koken zonder receptontwikkeling. Doe ervaring op in de keuken, maak lekkere maaltijden en experimenteer. Maak fouten en onthoud waar het mis ging zodat je het de volgende keer in 1 keer goed doet.

Tip 2: Proeven

Proeven, proeven, proeven. Proef zoveel mogelijk van alle ingrediënten. Eet rauw wat je ook rauw kunt eten, proef het verschil tussen verschillende ingrediënten en leer de structuren kennen. Is iets bitter als je het langer kookt? Is iets juist lekker als het alleen maar geblancheerd wordt? Smaakt het nóg lekkerder als je het in de oven roostert? Dat soort dingen.

recept schrijven

Tip 3: Inspiratie

Doe inspiratie op op zoveel mogelijk verschillende plekken. Restaurants, tv, tijdschriften, kookboeken en internet. Niet om te kopiëren, maar om er van te leren! Sommige combinaties zijn niet voor niks klassiek, sommige combinaties hebben ook een reden dat ze nooit gemaakt worden.

Door veel inspiratie op te doen krijg je ook veel ideeën! Begin eens met het geven van je eigen twist aan een bestaand recept.

Tip 4: Thema

Bedenk binnen welk thema je recept moet passen. Dat kan uiteraard vanalles zijn zoals; kerst, Pasen, feestelijk of wellicht een makkelijke maaltijd.

Tip 5: Tijdstip

Tijdstip en thema gaat eigenlijk wel hand in hand. Voor welk tijdstip is het recept? Is het ontbijt, lunch, diner of wellicht een snack of tussendoortje?

Tip 6: Dieet

Is er een dieet waarmee je rekening moet of wilt houden? Dan moet je hier op voorhand al rekening mee houden voordat je aan het recept begint.

Tip 7: De basis

Wat wil je dat de basis is van je recept? Ik ga vaak uit van een bepaalde soort groente, vlees of kaas. Dat is het uitgangspunt en vanuit daar kun je verder gaan bouwen.

Groentenmand

Tip 8: Vul de basis aan

Als je je basis hebt kun je gaan bedenken welke ingrediënten je er verder graag nog in zou gaan gebruiken. Welke groenten, vlees, kaas etc past er perfect bij en complimenteert de basis? Probeer voor de basis en de aanvulling ook altijd rekening te houden met het seizoen en kleur.

Wil je daar meer over lezen? Lees dan dit artikel over het belang van kiezen voor seizoen en kleur in je voeding.

Tip 9: Smaakmakers

De smaakmakers, die maken elk recept weer compleet anders. Wordt het met bijvoorbeeld kaneel, steranijs, kerrie of ras el hanout? Probeer te bedenken welke smaakmakers goed bij het thema passen waarbinnen je wilt gaan koken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de smaakmakers passen bij de ingrediënten (terug naar stap 1 en 2).

Tip 10: De combinatie

Klopt de combinatie van alle ingrediënten samen? Heb je zoet, zout, bitter, zuur, umami; allemaal of een bepaalde combinatie? Het is namelijk echt onwijs belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen alle smaken. Dát maakt je gerecht echt helemaal top.

recept schrijven

Tip 11: Schrijven

Het allerlaatste: schrijf je recept op! Want al je wilt dat andere mensen het ook kunnen maken dan is dat toch wel essentieel.

Persoonlijk kies ik er altijd voor om voordat ik ga koken het recept in grote lijnen op te schrijven samen met de ingrediëntenlijst. De ingrediënten hebben dan vaak nog niet allemaal een hoeveelheid, maar zo weet ik wel al met welke smaken ik wil gaan werken.
Vervolgens ga ik koken en heb ik altijd het recept erbij. Tijdens het koken kan ik dan aanpassen/opschrijven wat ik precies gebruik en hoeveel.

En nu, aan de slag met het recept schrijven!

Zo, ik heb je in dit artikel een flink aantal tips gegeven over recept schrijven. Nu weet je waar je op moet letten en waarmee je rekening moet houden. Maar het belangrijkste is toch wel echt; heb er plezier in! Koken en bakken moet je met plezier en liefde doen, want zonder liefde/plezier als ingrediënt wordt het maar een saaie bedoeling!

 

recept schrijven

    11 reacties

  • Isa 14 november 2018 Beantwoord

    Wat een fijne post! Ik moet zeggen dat ik vaak en graag kook, en er wel mijn eigen draai aan geef, maar om dat nu receptenontwikkeling te noemen… maar als ik het zo lees, denk ik – misschien moet ik mijn eigen recepten toch maar eens neerschrijven!

  • Erg handig artikel! Sowieso moet je het zelf eerst gemaakt hebben, anders weet je gewoon niet over wat je bezig bent.

  • Mario 14 november 2018 Beantwoord

    Leuke tips. Ik wil straks beginnen met het maken en plaatsen van Braziliaanse recepten. In de loop der jaren veel lekkere Braziliaanse lekkernijen gegeten en ik vind het leuk om dit ook via mijn site te gaan delen. Bedankt voor je tips en inspiratie

  • Mandy 14 november 2018 Beantwoord

    Super leuke en informatieve blog! Ik hou heel erg van schrijven en ontdekken, maar zelf recepten maken en bedenken spreekt me dan weer niet zo erg aan. Vindt wel dat je veel goede tips in je blog hebt!

  • Tamara 14 november 2018 Beantwoord

    Leuk om zo te lezen, ik verzon vroeger weleens gerechten waarvan er een aantal erg lekker bleken te zijn maar ben dat altijd vergeten op te schrijven

    • Simone 14 november 2018 Beantwoord

      Oh wat zonde! Maar dat kun je nu natuurlijk nog steeds doen 🙂

  • Dhini 14 november 2018 Beantwoord

    Wat handig blogpost! Zeker als je je favorieten recepten wilt delen.

  • Kristina 14 november 2018 Beantwoord

    wel superhandige blogpost. doe je goed hoor. je schrijft erg vlot. ik ben fan x

  • ingrid 14 november 2018 Beantwoord

    wat leuk om te lezen. er komt nog heel wat bij kijken

  • Yousra Yasmine 14 november 2018 Beantwoord

    Wat een goed artikel! Ik wol binnenkort ook een artikel delen op mijn blog dus dit artikel komt zeker van pas!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • De laatste tijd heb ik steeds meer gesprekken over het bewaken van je grenzen als je vanuit je passie onderneemt. Hoe zorg je ervoor dat je op tijd rust pakt, waar liggen die grenzen en hoe/waartegen zeg je dan nee? Want juist als ondernemer is dit onwijs belangrijk.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gesprekken die vaak voortkomen uit mijn ervaring met mijn burn-out of mensen die ook ondernemen vanuit hun passie. Want als alles leuk is, hoe zorg je dan voor de juiste balans?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Geloof me, dat is soms echt lastig! 🤷‍♀️ Soms herken ik ook mijn eigen grens niet goed genoeg. Maar gelukkig komt dat steeds minder vaak voor. Ik geef mijn 4 beste tips in het artikel dat nu online staan. 1 van die tips is: Zoek een hobby! 😅🙌 Maar echt!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het artikel staat online, volg de link in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben benieuwd hoe jij zorgt voor de balans? Laat hieronder vooral je reactie/tips achter! Kunnen we er allemaal wat mee 🥰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📸: @byjamiedeleeuw
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#passie #ondernemenvanuitjepassie #ondernemen #ondernemer #ontwikkeling #zzper #eigenbaas #grenzen #grenzenbewaken #grenzenherkennen #neeisookeenantwoord #ondernemendevrouwen #eigenbedrijf #ondernemerschap #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #ondernemerschap #vrijheid #bewustwording #inzicht #zakenmeisje #ambities #samenwerking #foodie #fotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
  • Weet jij al wat je deze Pasen voor lekkers op tafel gaat zetten? 🐰⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mocht je nu nog twijfelen of nog op zoek zijn naar wat lekkers; dit 👆 is een deel van al het lekkers dat ik samen met @anjasfoodblog maakte speciaal voor Pasen. Al deze lekkere recepten staan nu op onze websites. 🙌❤️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, mocht je nu nog geen idee hebben voor de brunch/lunch... dan maak je gewoon alle recepten! Anja deelt meteen een handig artikel met daarin tips voor het voorbereiden van zoveel lekkers.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik zal zo alle recepten delen in m’n stories met swipe-up link, oh inclusief een highlight t/m Pasen zodat je alles op 1 plek hebt. Lekker handig toch?! 🙏🤩⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pasen #pasen2019 #eerstepaasdag #tweedepaasdag #paasbrunch #brunch #paaslunch #lunch #paasontbijt #ontbijt #donuts #donutlover #marbledglaze #glaze #glazuur #lunchen #brunchen #paasshoot #fotografie #foodfotografie #f52grams #easter #receptontwikkeling #tartelettes #salade #plaattaart #blink #foodie #foodquotesnl
  • Wist jij dat maar 1 op de 10 Nederlanders regelmatig aubergine eet?! Ik was echt verbaasd hoor toen ik dat hoorde... het is toch een groente die tegenwoordig echt overal verkrijgbaar is! 😳🤯🍆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dus, vandaag een lekker receptje met aubergine om eens mee aan de slag te gaan. Een vegetarisch gevulde portobello met aubergine en feta. De smaken gaan perfect samen en zo is het een mooi gerechtje voor de lunch of brunch voor komende pasen. 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nu ben ik benieuwd... eet jij regelmatig aubergine?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ergens denk ik namelijk dat mijn lezers/volgers gewoon met regelmaat deze groente op tafel zetten. Laten we die statistieken eens even veranderen!! 😅⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staan online, volg de link in m'n bio naar de website.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aubergine #aubergines #eggplant #vegetarisch #vegetarian #feta #portobello #lunch #brunch #recept #receptidee #lekkerrecept #lekkereten #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #boordevolsmaak #samenwerking #groenten #wewv #watetenwevandaag #foodie #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodquotesnl
  • Weet je wat ik nou echt onwijs tof vind? Fotograferen! En dan het liefste eten! 🥰🤤 Het maakt me overigens dan niet uit of het mijn eigen recepten zijn, die van een ander of gerechten in een restaurant.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Over dat laatste, daar krijg ik met grote regelmaat vragen over van horeca eigenaren én medewerkers. Ze willen vooral graag weten hoe ze er ook zelf mee aan de slag kunnen gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat ik daar nou een antwoord op hebben! 😅🙋‍♀️
Ik schreef er een inspiratie artikel over met de 4 dingen die je écht nodig hebt om er ook zelf mee aan de slag te gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uiteraard kun je ook mij boeken om de fotografie te verzorgen, of ik geef je een inspiratie sessie in combinatie met een fotografie workshop; alles is mogelijk! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het artikel (food fotografie voor instagram) staat in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fotografie #fotograaf #fotografe #foodfotografie #canon #canonfotografie #etenfotografie #food #eten #restaurant #horeca #horecasupport #inspiratie #inspireren #foodie #inhartennieren #zzper #ondernemer #eigenbaas #ondernemendevrouwen #eindhoven #ondernemersineindhoven #coach #fotografiecoach #workshop #inspiratiesessie #onlinegroei #foodquotesnl
  • Dit is dus de perfecte zaterdagavond he; joggingbroek, Netflix, Aperol spritz en deze tafel vol hapjes! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zie je die mooie olijfhouten plank met mijn logo daar in het midden?! 😍 die kreeg ik gisteren tijdens de foodbloggerslunch! Georganiseerd door @heerlijkehappen en die geweldige plank en 2 blauwe kommetjes zijn van @bowlsanddishes . Die plank dus he, daar ben ik een beetje verliefd op 🥰. Die was dan ook meteen het uitgangspunt van deze tafel vol lekkers.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, ik ben benieuwd of we alles opkrijgen... wat is dat toch he? Dat je altijd bang bent dat je te weinig hebt 😅🙈. Herkenbaar?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#bowlsanddishes #borrel #borrelen #borrelplank #zaterdagborrel #netflixandchill #aperolspritz #spritz #vegetarischesnacks #gazpacho #pide #simit #hummus #garnalen #zoveellekkers #getinmybelly #smullen #smakelijketen #gezelligheid #wewv #watetenwevandaag #foodie #foodquotesnl
  • Had je al in de gaten dat er bij @anjasfoodblog al 3 overheerlijke paasrecepten online zijn gekomen?! Die ook op die geweldige paas-brunch-tafel stonden?!🐰🙌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Waaronder dus deze GE-WEL-DI-GE donuts! 😍❤️ toen ik deze deelde in m’n stories vroegen jullie massaal om het recept. Snap ik wel hoor... ze zijn ook zo mooi 🥰🤩 én onwijs lekker!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dusse, snel via @anjasfoodblog naar haar website! Go Go Go!! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#donuts #glazuur #geglazuurdedonuts #galaxy #galaxyglazuur #glazed #galaxyglaze #zoet #lekkernij #zoetrecept #donut #ovendonuts #heelhollandbakt #hhb #paasrecept #snack #koffietijd #paasbrunch #f52grams #thefeedfeed #foodfotografie #fotografie #marbled #gemarmerd #recept #foodie #foodquotesnl
  • Klaar voor meer lekkere paasinspiratie?! Of ja... de recepten zijn natuurlijk ook perfect voor of na pasen 😅.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar goed, deze vegan champignon paté wil je echt een keer maken! Overheerlijk op brood, toast, cracker of wellicht komkommerschijfje. ❤️ Gewoon lekker op alles dus!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mocht je nu nog twijfelen, niet doen. Deze is echt heel erg lekker, ook als je niet persé vegan of vegetarisch eet. Doe je dat wel (of iemand van je vrienden/familie) dan is dit al helemaal een aanrader! Wat kan ik nog meer zeggen dan: maken dit recept! 😉🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staat online, volg de link naar de website in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#champignon #pate #champignonpate #walnoten #vegan #veganpate #vegetarisch #vegetarischepate #smeersel #paleo #paleofood #paleorecept #paleonl #recept #inspiratie #pasen #paasrecept #ontbijt #lunch #brunch #snack #lekkerrecept #lekkereten #foodblogger #receptontwikkeling #foodfotografie #foodie #foodquotesnl
  • Jaaa mensen, weten jullie nog dat ik geïnterviewd werd?! 🎥 Voor een videoserie over zzp’ers: EenmansZaken voor @deondernemer.nl .
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ja? Nee? Nou ja, wat je antwoord ook is: het eerste deel staat nu online!! 🙌🙏❤️ zo superleuk om aan mee gewerkt te hebben en mezelf terug te zien op video. Dit is de eerste van 7 en alle andere afleveringen komen nu elke dinsdag online! Tof!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Overigens vond ik het echt helemaal niet raar of vreemd om mezelf terug te zien in de video. Wellicht omdat ik zoveel tegen jullie praat hier op insta? 🙋🏼‍♀️ Het is gewoon écht zoals ik ben.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uiteraard deel ik de directe link naar de video in m’n bio. Geef het vooral een 👍 op YouTube, ook tof voor de makers!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, als je gekeken hebt; laat mij dan vooral even weten wat je er van vindt! Vind ik ook leuk 🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
• Op de goals list voor 2019: meer interviews en meer video!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📸: @byjamiedeleeuw ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#zzp #zzper #ondernemer #deondernemer #interview #video #videoserie #eenmanszaak #eenmanszaken #trots #eersteinterview #opvideo #eigenbaas #myownboss #yougogirldingen #ondernemendevrouwen #eigenbedrijf #goals #koffie #eerstekopjekoffie #eindhoven #sissyboydaily #foodie #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodquotesnl