Informatief Inspiratie

Een recept schrijven, hoe doe je dat?

Recept schrijven

Tags:   

Het is een vraag die mij onwijs vaak gesteld wordt; je eigen recept schrijven, hoe doe je dat? Hoe bedenk je die en welke stappen zet je? In dit artikel vertel ik je wat meer over het schrijven van eigen recepten en ik geef je meteen 11 tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Bedenk jij alle recepten zelf Simone? Waar haal je al die inspiratie vandaan? Hoe weet je nu of smaken perfect bij elkaar kloppen? Hoelang ben je bezig met het schrijven van recepten? Zomaar even een greepje uit de vragen die ik met grote regelmaat krijg over het schrijven/bedenken van recepten, oftewel de receptontwikkeling.

Het ding met receptontwikkeling is dat het voor mij een tweede natuur is. Het gaat me makkelijk af en ik bedenk zo een hele rits aan lekkere recepten voor een opdrachtgever of mijn eigen website.

Het begin en de basis is, natuurlijk, dat je wel kunt koken. Dus als je alleen weet hoe je een blik soep moet opwarmen of elke dag noodles eet en verder niks lust… dan is receptontwikkeling wellicht niet helemaal voor je weggelegd.

Lunch

Door ervaring in de keuken en met koken leer je bepaalde technieken, je weet hoe producten smaken en je ontwikkeld daarbij je eigen smaak. Iedereen heeft zo z’n voorkeuren en die leer je alleen te kennen door te maken en te proeven.

Zo ben ik zelf geen fan van schaal- en schelpdieren, dat weet ik omdat ik ze wel (bijna) allemaal gegeten heb. En zelfs eerder dit jaar at ik een oester… terwijl ik eigenlijk al zeker wist van te voren dat ik die echt niet ging lusten. Maar groepsdruk zorgde ervoor dat ik hem tóch proefde…
Wil je lachen? Check het hier.

Terug naar het ontwikkelen van recepten; doordat ik wel veel heb geproefd weet ik dus hoe alles smaakt. In mijn hoofd kan ik daar dus goede combinaties mee maken, wat smaakt lekker bij elkaar en wat is geen goede combi? Uiteraard gaat er hier en daar (sporadisch) nog wel iets mis, maar dat onthoud je dan weer voor de volgende keer.

Recept schrijven tips

11 Tips voor het schrijven van recepten

Ik kan je uiteraard niet écht een kijkje in mijn hoofd geven, maar ik heb wel een aantal tips voor je waarmee je aan de slag kunt gaan.

Tip 1: Koken

De eerste stap is toch echt koken, maar dan wel koken zonder receptontwikkeling. Doe ervaring op in de keuken, maak lekkere maaltijden en experimenteer. Maak fouten en onthoud waar het mis ging zodat je het de volgende keer in 1 keer goed doet.

Tip 2: Proeven

Proeven, proeven, proeven. Proef zoveel mogelijk van alle ingrediënten. Eet rauw wat je ook rauw kunt eten, proef het verschil tussen verschillende ingrediënten en leer de structuren kennen. Is iets bitter als je het langer kookt? Is iets juist lekker als het alleen maar geblancheerd wordt? Smaakt het nóg lekkerder als je het in de oven roostert? Dat soort dingen.

recept schrijven

Tip 3: Inspiratie

Doe inspiratie op op zoveel mogelijk verschillende plekken. Restaurants, tv, tijdschriften, kookboeken en internet. Niet om te kopiëren, maar om er van te leren! Sommige combinaties zijn niet voor niks klassiek, sommige combinaties hebben ook een reden dat ze nooit gemaakt worden.

Door veel inspiratie op te doen krijg je ook veel ideeën! Begin eens met het geven van je eigen twist aan een bestaand recept.

Tip 4: Thema

Bedenk binnen welk thema je recept moet passen. Dat kan uiteraard vanalles zijn zoals; kerst, Pasen, feestelijk of wellicht een makkelijke maaltijd.

Tip 5: Tijdstip

Tijdstip en thema gaat eigenlijk wel hand in hand. Voor welk tijdstip is het recept? Is het ontbijt, lunch, diner of wellicht een snack of tussendoortje?

Tip 6: Dieet

Is er een dieet waarmee je rekening moet of wilt houden? Dan moet je hier op voorhand al rekening mee houden voordat je aan het recept begint.

Tip 7: De basis

Wat wil je dat de basis is van je recept? Ik ga vaak uit van een bepaalde soort groente, vlees of kaas. Dat is het uitgangspunt en vanuit daar kun je verder gaan bouwen.

Groentenmand

Tip 8: Vul de basis aan

Als je je basis hebt kun je gaan bedenken welke ingrediënten je er verder graag nog in zou gaan gebruiken. Welke groenten, vlees, kaas etc past er perfect bij en complimenteert de basis? Probeer voor de basis en de aanvulling ook altijd rekening te houden met het seizoen en kleur.

Wil je daar meer over lezen? Lees dan dit artikel over het belang van kiezen voor seizoen en kleur in je voeding.

Tip 9: Smaakmakers

De smaakmakers, die maken elk recept weer compleet anders. Wordt het met bijvoorbeeld kaneel, steranijs, kerrie of ras el hanout? Probeer te bedenken welke smaakmakers goed bij het thema passen waarbinnen je wilt gaan koken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de smaakmakers passen bij de ingrediënten (terug naar stap 1 en 2).

Tip 10: De combinatie

Klopt de combinatie van alle ingrediënten samen? Heb je zoet, zout, bitter, zuur, umami; allemaal of een bepaalde combinatie? Het is namelijk echt onwijs belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen alle smaken. Dát maakt je gerecht echt helemaal top.

recept schrijven

Tip 11: Schrijven

Het allerlaatste: schrijf je recept op! Want al je wilt dat andere mensen het ook kunnen maken dan is dat toch wel essentieel.

Persoonlijk kies ik er altijd voor om voordat ik ga koken het recept in grote lijnen op te schrijven samen met de ingrediëntenlijst. De ingrediënten hebben dan vaak nog niet allemaal een hoeveelheid, maar zo weet ik wel al met welke smaken ik wil gaan werken.
Vervolgens ga ik koken en heb ik altijd het recept erbij. Tijdens het koken kan ik dan aanpassen/opschrijven wat ik precies gebruik en hoeveel.

En nu, aan de slag met het recept schrijven!

Zo, ik heb je in dit artikel een flink aantal tips gegeven over recept schrijven. Nu weet je waar je op moet letten en waarmee je rekening moet houden. Maar het belangrijkste is toch wel echt; heb er plezier in! Koken en bakken moet je met plezier en liefde doen, want zonder liefde/plezier als ingrediënt wordt het maar een saaie bedoeling!

 

recept schrijven

    11 reacties

  • Isa 14 november 2018 Beantwoord

    Wat een fijne post! Ik moet zeggen dat ik vaak en graag kook, en er wel mijn eigen draai aan geef, maar om dat nu receptenontwikkeling te noemen… maar als ik het zo lees, denk ik – misschien moet ik mijn eigen recepten toch maar eens neerschrijven!

  • Erg handig artikel! Sowieso moet je het zelf eerst gemaakt hebben, anders weet je gewoon niet over wat je bezig bent.

  • Mario 14 november 2018 Beantwoord

    Leuke tips. Ik wil straks beginnen met het maken en plaatsen van Braziliaanse recepten. In de loop der jaren veel lekkere Braziliaanse lekkernijen gegeten en ik vind het leuk om dit ook via mijn site te gaan delen. Bedankt voor je tips en inspiratie

  • Mandy 14 november 2018 Beantwoord

    Super leuke en informatieve blog! Ik hou heel erg van schrijven en ontdekken, maar zelf recepten maken en bedenken spreekt me dan weer niet zo erg aan. Vindt wel dat je veel goede tips in je blog hebt!

  • Tamara 14 november 2018 Beantwoord

    Leuk om zo te lezen, ik verzon vroeger weleens gerechten waarvan er een aantal erg lekker bleken te zijn maar ben dat altijd vergeten op te schrijven

    • Simone 14 november 2018 Beantwoord

      Oh wat zonde! Maar dat kun je nu natuurlijk nog steeds doen 🙂

  • Dhini 14 november 2018 Beantwoord

    Wat handig blogpost! Zeker als je je favorieten recepten wilt delen.

  • Kristina 14 november 2018 Beantwoord

    wel superhandige blogpost. doe je goed hoor. je schrijft erg vlot. ik ben fan x

  • ingrid 14 november 2018 Beantwoord

    wat leuk om te lezen. er komt nog heel wat bij kijken

  • Yousra Yasmine 14 november 2018 Beantwoord

    Wat een goed artikel! Ik wol binnenkort ook een artikel delen op mijn blog dus dit artikel komt zeker van pas!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Mag ik hier voor altijd blijven?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zoals jullie wellicht al gezien hebben; we zijn in Toscane, specifiek in Bucine. En ohhh ❤️🥰 ik hou zo van Italië! Het klimaat, eten, de passie van de mensen... love it!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En dan het verblijf in deze luxe tent van @villatent 🙌❤️ hier kan ik wel aan wennen! Mijn eerste kopje koffie smaakt zoveel lekkerder zo in het zonnetje.
De tent is trouwens echt van alle gemakken voorzien; fijne bedden, keuken, Nespresso machine (heel belangrijk), badkamer, verschillende zitjes, BBQ én hangmat. Dit wil je toch?!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#villatent #tent #glampen #glamping #camperen #luxe #vakantie #travel #genieten #zomer #vakantietip #vakantiehuis #vakantiegevoel #travelphotography #travelgram #travelling #italie #italia #toscane #toscany #samenwerking #foodie #foodieopreis #foodquotesnl
  • Naast koffie- en chipslover ben ik ook echt een soeplover ❤️. Als lunch, diner of tussendoortje en elk seizoen; je maakt mij er oprecht altijd blij mee.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vandaag staat er weer een overheerlijk soeprecept online! Deze geroosterde paprika-tomatensoep wordt gemaakt met cherry tomaatjes en zit boordevol heerlijk smaken. 🧀 en de kaas maakt het helemaal af. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dusse, aan de kook zou ik zeggen! De directe link naar het recept staat in m’n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🙋🏼‍♀️🙋‍♂️ als je ook een echte soeplover bent!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#soep #tomatensoep #paprika #cherrytomaatjes #lunch #diner #voorgerecht #kaas #kaasmeisje #wwproof #wwnl #soeplover #soup #paleopluskaas #kaasmaaktalleslekker #lekkerrecept #lekkereten #gezondeten #groenten #foodie #foodquotesnl
  • Mijn happy place is zeker in de keuken. Het ontwikkelen van recepten, wat lekkers koken en/of bakken en dat dan vervolgens fotograferen. ❤️ Ik word er elke dag weer blij van!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gelukkig en dankbaar dat ik dus daarvan mijn werk heb kunnen maken. Met het ontwikkelen van recepten voor mijn eigen websites én voor websites/kookboeken van opdrachtgevers hoop ik jullie elke dag te inspireren. 🙌 Overheerlijke recepten zonder ellenlange ingrediëntenlijsten maar wel altijd boordevol smaak.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En die dagen dat je geen zin hebt om in de keuken te staan? 🙋‍♀️ Ja die heb ik uiteraard ook wel!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Voor die dagen heb ik iets tofs voor jullie! Deel jouw mooiste moment in de keuken met #mijnkeukenmoment en #superkeukens op jouw Instagram en maak kans op een ‘kok aan huis’. Tot en met 14 juli maak je elke week kans op deze geweldige prijs, een diner op restaurantniveau bij je thuis (aangeboden door @superkeukens). Zelfs de afwas wordt gedaan!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Die afwas… dat vind ik stiekem wel het nadeel van al dat koken en bakken hoor 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
** Meedoen aan deze actie? Volg Superkeukens op Instagram en/of Facebook en deel je foto met de hashtags, tag een vriend/vriendin of doe mee via het formulier op hun website. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#keuken #kitchen #koken #happyplace #gelukkig #myhappyplace #dreamjob #droombaan #inspiratie #inspireren #foodie #foodieinhartennieren #allesdraaitometen #eten #zzp #eigenbaas #freelance #foodblogge #receptontwikkeling #foodfotografie #winnen #winactie #samenwerking #foodquotesnl
  • Goedemorgen! Ik ben team #lunchenzonderboterham maar eigenlijk ook team #ontbijtenzonderboterham .
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pannenkoeken, yoghurt met cruesli en fruit, een omelet met groenten of gewoon een bordje met vanalles; 😍❤️ YUM!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wat is jouw favoriete ontbijt?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#ontbijt #ontbijten #ontbijtje #breakfast #startvandedag #zondag #zondagsontbijtje #yoghurt #kokosyoghurt #granola #pangranola #frambozen #raspberries #paleo #gezondeten #lekkereten #zonderbrood #foodfotografie #fotografie #foodstyling  #inopdrachtgemaakt #ondernemer #zzper #eigenbaas #recept #receptontwikkeling #foodie #foodquotesnl
  • Dat je in Eindhoven steeds meer hotspots vindt is geen geheim. Maar waar moet je nu precies heen voor al dat lekkers? Waar hebben ze de lekkerste burgers, gebakjes, salades of biefstuk?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik help je graag! Deze professionele eter gaat graag op onderzoek uit 😅. Vandaag staat mijn review online van mijn lunch bij @emma_eindhoven . Overigens, als je bij EMMA bent kun je gewoon niet anders dan afsluiten met zo'n geweldig mooi gebakje van @pinkiepatisserie 😍🤤.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het artikel staat in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#restaurant #emma #emmaeindhoven #pinkie #pinkipatisserie #eindhoven #eindhoven_city #ehv #eindje #hotspot #Eindhovenfood #lekkereten #lunch #lunchen #burger #gebak #taartje #zoet #patisserie #proffesioneeleter #ontdekking #ontdekkingstocht #foodie #foodquotesnl
  • Yay, happy birthday to me 🎉🎉🎉!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vannacht  om 12 uur een lekker chocoladetaartje, gin tonic én een hele mooie bos bloemen van @ohnonotyouagain_ 🥰❤️🙌. Life is good! (Mocht je dat niet aflezen van dit ultieme vrolijke gezicht). ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#happybirthday #happybirthdaytome #happyface #verjaardag #chocoladetaartje #gintonic #foodie #foodquotesnl
  • Ik heb voor jullie hét antwoord op al jullie gebeden. 🙏 Namelijk deze pannenkoeken met skyr.
❤️🥞 geloof me, deze wil je maken. Elke dag. Als ontbijt, als lunch en ja eigenlijk ook gewoon als diner toch.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik leerde dit lekkere recept van dé pannenkoeken koningin @foodlovelifebeing en ik geef je bij het recept 2 tips om ze extra mooi te maken! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg vooral de link in m’n bio. 
You’ll thank me later.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pannenkoeken #pancakes #skyr #ontbijt #lunch #kanaltijd #lekkerrecept #lekkereten #ontbijten #lunchen #aardbeien #wwnl #wwproof #lekkerengezond #pannenkoekenplant #foodie #foodquotesnl
  • Aan alle statistieken te zien weet ik dat we een heerlijk weekend hebben. Het was gisteren (en vandaag waarschijnlijk weer) verrassend rustig op m’n website (...echo...o...o). Dus ik denk dat het merendeel van de mensen lekker offline aan het genieten is ☀️🙌. Eigenlijk juist heel erg goed!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Offline is waar ik oplaad, waar ik mijn energie vandaan krijg. Hoe leuk ik Social media ook vind: het kost me energie. Ja ik geniet onwijs van alle gesprekken die ik online heb en vriendschappen die ik rijker ben door Instagram... maar offline, is toch het aller-aller-allerfijnste ❤️🙌. Dus een goede mix tussen online en offline is voor mij heel erg belangrijk. 
Wat ik wel nog even wil zeggen: er staan een aantal overheerlijke ijsrecepten op m’n site. Zoals dit 🥭 mango-ijs met maar 3 ingrediënten! Lekker én gezond. (Ik deel de directe link in m’n bio).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik zou je aanraden: nu even online om het recept te bezoeken en te maken. Vanmiddag offline er van genieten. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Alles draait om de balans.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#online #offline #genieten #leven #onlinegenieten #offlinegenieten #leefjeleven #genietvanalles #ijs #mango #mangoijs #paleo #paleofood #healthy #gezondeten #gezondleven #fruit #bosbessen #blueberries #hetdraaitomdebalans #icecream #lekkerrecept #wewv #foodie #foodquotesnl