Informatief Inspiratie

Een recept schrijven, hoe doe je dat?

Recept schrijven

Tags:   

Het is een vraag die mij onwijs vaak gesteld wordt; je eigen recept schrijven, hoe doe je dat? Hoe bedenk je die en welke stappen zet je? In dit artikel vertel ik je wat meer over het schrijven van eigen recepten en ik geef je meteen 11 tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Bedenk jij alle recepten zelf Simone? Waar haal je al die inspiratie vandaan? Hoe weet je nu of smaken perfect bij elkaar kloppen? Hoelang ben je bezig met het schrijven van recepten? Zomaar even een greepje uit de vragen die ik met grote regelmaat krijg over het schrijven/bedenken van recepten, oftewel de receptontwikkeling.

Het ding met receptontwikkeling is dat het voor mij een tweede natuur is. Het gaat me makkelijk af en ik bedenk zo een hele rits aan lekkere recepten voor een opdrachtgever of mijn eigen website.

Het begin en de basis is, natuurlijk, dat je wel kunt koken. Dus als je alleen weet hoe je een blik soep moet opwarmen of elke dag noodles eet en verder niks lust… dan is receptontwikkeling wellicht niet helemaal voor je weggelegd.

Lunch

Door ervaring in de keuken en met koken leer je bepaalde technieken, je weet hoe producten smaken en je ontwikkeld daarbij je eigen smaak. Iedereen heeft zo z’n voorkeuren en die leer je alleen te kennen door te maken en te proeven.

Zo ben ik zelf geen fan van schaal- en schelpdieren, dat weet ik omdat ik ze wel (bijna) allemaal gegeten heb. En zelfs eerder dit jaar at ik een oester… terwijl ik eigenlijk al zeker wist van te voren dat ik die echt niet ging lusten. Maar groepsdruk zorgde ervoor dat ik hem tóch proefde…
Wil je lachen? Check het hier.

Terug naar het ontwikkelen van recepten; doordat ik wel veel heb geproefd weet ik dus hoe alles smaakt. In mijn hoofd kan ik daar dus goede combinaties mee maken, wat smaakt lekker bij elkaar en wat is geen goede combi? Uiteraard gaat er hier en daar (sporadisch) nog wel iets mis, maar dat onthoud je dan weer voor de volgende keer.

Recept schrijven tips

11 Tips voor het schrijven van recepten

Ik kan je uiteraard niet écht een kijkje in mijn hoofd geven, maar ik heb wel een aantal tips voor je waarmee je aan de slag kunt gaan.

Tip 1: Koken

De eerste stap is toch echt koken, maar dan wel koken zonder receptontwikkeling. Doe ervaring op in de keuken, maak lekkere maaltijden en experimenteer. Maak fouten en onthoud waar het mis ging zodat je het de volgende keer in 1 keer goed doet.

Tip 2: Proeven

Proeven, proeven, proeven. Proef zoveel mogelijk van alle ingrediënten. Eet rauw wat je ook rauw kunt eten, proef het verschil tussen verschillende ingrediënten en leer de structuren kennen. Is iets bitter als je het langer kookt? Is iets juist lekker als het alleen maar geblancheerd wordt? Smaakt het nóg lekkerder als je het in de oven roostert? Dat soort dingen.

recept schrijven

Tip 3: Inspiratie

Doe inspiratie op op zoveel mogelijk verschillende plekken. Restaurants, tv, tijdschriften, kookboeken en internet. Niet om te kopiëren, maar om er van te leren! Sommige combinaties zijn niet voor niks klassiek, sommige combinaties hebben ook een reden dat ze nooit gemaakt worden.

Door veel inspiratie op te doen krijg je ook veel ideeën! Begin eens met het geven van je eigen twist aan een bestaand recept.

Tip 4: Thema

Bedenk binnen welk thema je recept moet passen. Dat kan uiteraard vanalles zijn zoals; kerst, Pasen, feestelijk of wellicht een makkelijke maaltijd.

Tip 5: Tijdstip

Tijdstip en thema gaat eigenlijk wel hand in hand. Voor welk tijdstip is het recept? Is het ontbijt, lunch, diner of wellicht een snack of tussendoortje?

Tip 6: Dieet

Is er een dieet waarmee je rekening moet of wilt houden? Dan moet je hier op voorhand al rekening mee houden voordat je aan het recept begint.

Tip 7: De basis

Wat wil je dat de basis is van je recept? Ik ga vaak uit van een bepaalde soort groente, vlees of kaas. Dat is het uitgangspunt en vanuit daar kun je verder gaan bouwen.

Groentenmand

Tip 8: Vul de basis aan

Als je je basis hebt kun je gaan bedenken welke ingrediënten je er verder graag nog in zou gaan gebruiken. Welke groenten, vlees, kaas etc past er perfect bij en complimenteert de basis? Probeer voor de basis en de aanvulling ook altijd rekening te houden met het seizoen en kleur.

Wil je daar meer over lezen? Lees dan dit artikel over het belang van kiezen voor seizoen en kleur in je voeding.

Tip 9: Smaakmakers

De smaakmakers, die maken elk recept weer compleet anders. Wordt het met bijvoorbeeld kaneel, steranijs, kerrie of ras el hanout? Probeer te bedenken welke smaakmakers goed bij het thema passen waarbinnen je wilt gaan koken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de smaakmakers passen bij de ingrediënten (terug naar stap 1 en 2).

Tip 10: De combinatie

Klopt de combinatie van alle ingrediënten samen? Heb je zoet, zout, bitter, zuur, umami; allemaal of een bepaalde combinatie? Het is namelijk echt onwijs belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen alle smaken. Dát maakt je gerecht echt helemaal top.

recept schrijven

Tip 11: Schrijven

Het allerlaatste: schrijf je recept op! Want al je wilt dat andere mensen het ook kunnen maken dan is dat toch wel essentieel.

Persoonlijk kies ik er altijd voor om voordat ik ga koken het recept in grote lijnen op te schrijven samen met de ingrediëntenlijst. De ingrediënten hebben dan vaak nog niet allemaal een hoeveelheid, maar zo weet ik wel al met welke smaken ik wil gaan werken.
Vervolgens ga ik koken en heb ik altijd het recept erbij. Tijdens het koken kan ik dan aanpassen/opschrijven wat ik precies gebruik en hoeveel.

En nu, aan de slag met het recept schrijven!

Zo, ik heb je in dit artikel een flink aantal tips gegeven over recept schrijven. Nu weet je waar je op moet letten en waarmee je rekening moet houden. Maar het belangrijkste is toch wel echt; heb er plezier in! Koken en bakken moet je met plezier en liefde doen, want zonder liefde/plezier als ingrediënt wordt het maar een saaie bedoeling!

 

recept schrijven

    11 reacties

  • Isa 14 november 2018 Beantwoord

    Wat een fijne post! Ik moet zeggen dat ik vaak en graag kook, en er wel mijn eigen draai aan geef, maar om dat nu receptenontwikkeling te noemen… maar als ik het zo lees, denk ik – misschien moet ik mijn eigen recepten toch maar eens neerschrijven!

  • Erg handig artikel! Sowieso moet je het zelf eerst gemaakt hebben, anders weet je gewoon niet over wat je bezig bent.

  • Mario 14 november 2018 Beantwoord

    Leuke tips. Ik wil straks beginnen met het maken en plaatsen van Braziliaanse recepten. In de loop der jaren veel lekkere Braziliaanse lekkernijen gegeten en ik vind het leuk om dit ook via mijn site te gaan delen. Bedankt voor je tips en inspiratie

  • Mandy 14 november 2018 Beantwoord

    Super leuke en informatieve blog! Ik hou heel erg van schrijven en ontdekken, maar zelf recepten maken en bedenken spreekt me dan weer niet zo erg aan. Vindt wel dat je veel goede tips in je blog hebt!

  • Tamara 14 november 2018 Beantwoord

    Leuk om zo te lezen, ik verzon vroeger weleens gerechten waarvan er een aantal erg lekker bleken te zijn maar ben dat altijd vergeten op te schrijven

    • Simone 14 november 2018 Beantwoord

      Oh wat zonde! Maar dat kun je nu natuurlijk nog steeds doen 🙂

  • Dhini 14 november 2018 Beantwoord

    Wat handig blogpost! Zeker als je je favorieten recepten wilt delen.

  • Kristina 14 november 2018 Beantwoord

    wel superhandige blogpost. doe je goed hoor. je schrijft erg vlot. ik ben fan x

  • ingrid 14 november 2018 Beantwoord

    wat leuk om te lezen. er komt nog heel wat bij kijken

  • Yousra Yasmine 14 november 2018 Beantwoord

    Wat een goed artikel! Ik wol binnenkort ook een artikel delen op mijn blog dus dit artikel komt zeker van pas!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Deze hagelwitte meringuetaart schreeuwt toch gewoon  kerst?! 🎄🎅 Mocht jij nou team toetje/nagerecht zijn én weet je nog niet wat je wil gaan maken?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dan is deze smeuïge meringuetaart met kokos écht een aanrader! 🙌 Persoonlijk vind ik het er al als een feestje uitzien.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit lekkere recept komt uit Modern Baking, het nieuwste koekboek van Donna Hay. Al een tijdje was ik een beetje aan het struggelen met de boekreviews. Maar... op deze manier zijn ze veel leuker! Ik deel een lekker recept én ik vertel iets meer over het boek. Win win! ❤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kerst #kerst2018 #kerstdecoratie #kerstrecepten #kerstrecept #christmas #christmasdecor #kokos #kokostaart #coconut #meringue #meringuetaart #taart #cake #gebak #schuim #nagerecht #toetje #delicious #heerlijk #recept #lekkereten #foodie #modernbaking #donnahay #review #foodquotesnl
  • Weet jij al wat je de komende feestdagen op tafel gaat zetten voor ontbijt/brunch/lunch/diner/nagerecht? Ik ben zelf nog enorm aan het twijfelen 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er staan al een aantal lekkere recepten online en er komen er nog wat meer aan deze en volgende week 🙌. Morgen sta ik in ieder geval weer een dagje in de keuken voor de lekkerste kerstrecepten 🎄. Beetje last-minute maar dat komt door die fijne vakantie.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vandaag staat er trouwens een artikel online met daarin de 5 foodtrends voor de komende feestdagen! Plus ik vertel wat meer over al het lekkers dat ik zag en proefde bij het @allerhande  kerstevent. Samen met Saskia van @christmaholic  dompelde ik me onder in kerstliedjes en hapjes op 16 november. 🙌❤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link in bio!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kerst #kerst2018 #kerstinspiratie #kerstboom #kerstdecoratie #christmas #allerhande #kerstevent #allerhandekerst #foodtrends #foodie #kerstrecepten #recepten #receptontwikkeling #memyselfandi #christmaholic #gezelligheid #foodquotesnl
  • Weet je wat lekker is? Deze pizza 🙌😍!! Op een courgette bodem en met pittige kip, crème fraiche en groene groenten. Check het recept hieronder! 👇
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Perfect krachttoer tijdens het opzetten van de kerstboom als je het mij vraagt! 🎄🍕mijn kerstboom staat bijna helemaal, met allemaal nieuwe ornamenten 😍 ben er zo blij mee!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heb jij een speciaal ritueel qua eten en drinken tijdens het opzetten van de kerstboom? 🎄 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit heb je nodig voor 2 pizza’s:
- 2 courgette bodems van @magionipizza - 4 el crème fraiche
- 1 bol mozzarella
- 80 g kipfilet
- 2 volle tl currypasta van @blueelephant_nl - 300 g broccoli
- 4 el doperwten
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zo maak je het;
Meng de kipstukjes met de currypasta.
Bak gaar in een koekenpan met olijfolie.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Snijd de broccoli in halve roosjes en kook samen met de erwtjes gaar.
Laat de broccoli goed uitlekken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bak de pizza’s 4 minuten voor op 210 graden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Haal uit de oven en bestrijk met de crème fraiche.
Snijd de mozzarella in plakken en verdeel erover.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Verdeel broccoli, erwtjes en kip over de pizza en bak nog eens 6 a 7 minuten in de oven op 210 graden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Smakelijk eten!!! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pizza #pizzaparty #magioni #magionipizza #blueelephant #kip #currykip #chicken #groenten #gezond #gezondeten #gezondleven #lekkereten #kerst #kerst2018 #christmas #groentenpizza #smakelijketen #samenwerking #foodie #foodblogger #foodquotesnl
  • Een nagerecht voor de kerst dat supermakkelijk te maken is: ✔ Check! Deze gebakken appel met nougatine en ijs zit boordevol smaak én is een licht nagerecht na een flinke maaltijd.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Persoonlijk vind ik appel altijd een beetje ondergewaardeerd als nagerecht 🍎. Mensen gaan met de feestdagen eerder voor aardbeien, ananas, of wellicht een andere vrucht uit een subtropisch land. Maar dat appeltje, vind ik stiekem gewoon net zo lekker hoor! 🙌❤ En eerlijk is eerlijk, je kunt er de lekkerste gerechten mee maken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als je nou al van plan was om de nougatine van gisteren te gaan maken... Zet dan ook meteen dit lekkere receptje op het lijstje erbij. 😁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar het recept in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kerst #kerst2018 #kerstrecept #christmas #nagerecht #dessert #ijs #slagroomijs #appel #nougatine #steranijs #kaneel #boordevolsmaak #lekker #lekkereten #snoepen #kristal #receptontwikkeling #foodblogger #kerstboom #foodquotesnl
  • Heb jij al eens zelf nougatine gemaakt? Nee? En als ik je nu vertel dat dat echt té makkelijk is, ga je er dan mee aan de slag? Ja toch?!! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Echt doen! 😅 Als ik had geweten dat het zo makkelijk zou zijn dan had ik het al veel eerder gemaakt! Misschien nog wel belangrijker: het is zoooo lekker ❤😍. Lekker om zo van te snoepen bij koffie/thee of verkruimeld over je nagerecht of gebak.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, morgen geef ik je een overheerlijk nagerecht om te maken met je homemade nougatine 👩‍🍳.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het recept staat in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#nouga #nougatine #bakken #lovetobake #hhb #heelhollandbakt #amandel #amandelen #snoepen #snack #koffietijd #tussendoortje #suqar #kookboek #kerst #kerstrecept #christmas #kerstlampjes #nagerecht #foodie #foodquotesnl #foodblogger
  • Stel je toch voor.... dat je 's ochtends wakker wordt en dit je uitzicht is 😍🤩. Ik zou er wel aan kunnen wennen hoor Lekker over het strand wandelen, een duik nemen wanneer je wilt en lekker veel vitamine D opdoen 🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ondertussen zijn we alweer een week terug uit Zanzibar en zit ik vol in de kerst. Kerstrecepten, styling, trends en kadootjes 🎄 . Oh en deze week ook echt een kerstboom!! Nu al zin in.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar tussendoor droom ik nog over Zanzibar, het eiland dat ons hart heeft gestolen ❤.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#zanzibar #zanzibarisland #zanzibarbeach #zanzibarlife #island #islandvibes #beach #beachgirl #strand #genieten #dromen #kerst #kerst2018 #travel #travelgram #travelholic #traveltheworld #tanzania #dreamofzanzibar #travelgirl #travelwithme #foodieopreis #foodquotesnl
  • 🎅 It's beginning to look a lot like Christmas 🎄⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat ik de kerstrecepten beginnen met een lekker voorgerechtje. Deze romige broccolisoep is makkelijk voor te bereiden en boordevol smaak. Oh en met een twist uiteraard! 😇⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De bladerdeegsterren zijn niet nieuw, maar maken elk gerechtje extra kerstig en gezellig. Plus het voegt een lekker krokantje toe.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als je nou niet weet hoe je je gerecht wat extra kerstgevoel geeft; deze bladerdeegsterren zijn altijd goed! 🙌 Je kunt ze gemakkelijk hartig én zoet maken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het recept voor de soep en sterren staat in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, uiteraard is deze soep ook lekker voor en na kerst 😉.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kerst #kerstmis #kerstrecepten #kerstrecept #kerstdecoratie #christmas #kerststerren #sterren #bladerdeeg #bladerdeegsterren #kerst2018 #kerstgevoel #soep #voorgerecht #broccolisoep #broccoli #foodie #receptontwikkeling #foodquotesnl  #foodblogger
  • Vier jij Sinterklaas, of wil je eens de chocolade kruidnoten ergens in verwerken? Deze cake is heerlijk!! Aanradertje hoor, enne... cake bakken is zo makkelijk 🙌❤️.
Dit jaar maak ik geen Sinterklaas recepten, maar er staan er al een paar op de website.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Link naar het recept staat in m’n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ok, eerlijk is eerlijk: wij vieren geen Sinterklaas en ik sta zelf in de keuken voor kerst te bakken. Of ja... kerstrecepten 🎅🏼🎄. Zo leuk!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ❤️ kerst. En misschien nu nog wel iets meer sinds ik dit jaar Saskia van @christmaholic  leerde kennen. 👯‍♀️ Alsof we elkaar al jaren kennen! Trots op haar kerst-imperium en dat ik haar een vriendin mag noemen 🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh en vul je even de poll in die ik zo deel in m’n stories? Want vanaf wanneer zal ik die kerstrecepten eens delen?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#sinterklaas #sinterklaasfeest #sinterklaasrecept #kerst #kerstmis #sinterkerst #kruidnoten #pepernoten #chocolade #chocoladekruidnoten #cake #bakken #hhb #heelhollandbakt #recept #foodie #foodquotesnl