Wist je al dat het echt onwijs makkelijk is om zelf nougatine te maken? Heerlijk bij de koffie/thee of als decoratie op nagerecht/gebak.
Nougatine kennen de meeste mensen van (hazelnoot)gebak, je weet wel; die knapperige nootjes tegen de zijkant? Ik vind het altijd heerlijk als het op mijn gebak zit, het zoete en krokante geeft net even dat extraatje. Maar eigengemaakte nougatine is veel lekkerder dan de kant-en-klare variant die je in de winkel kunt kopen. Daarbij is het ook echt makkelijk om te maken.
Suqar
Een tijdje terug viel er een kookboek op mijn deurmat: Suqar, met desserts en zoet uit het Midden-Oosten. Er zijn altijd van die kookboeken waar je extra nieuwsgierig naar bent en Suqar was er voor mij zo één.
De recepten zijn onderverdeeld in 10 hoofdstukken en laat ik je vertellen: er staat echt onwijs veel lekkers in! Van rijstpudding naar beignets tot Cheesecake en Libanese liefdestaart.
Alle recepten in het kookboek zijn duidelijk beschreven, met wat extra achtergrond informatie én ze laten je stuk voor stuk watertanden. Het enige nadeel van dit kookboek vind ik de foto’s; ze staan niet altijd naast de recepten en van sommige staan er geen foto’s in.
Ik vond het eerlijk gezegd ook echt lastig kiezen met welk recept ik zou beginnen… in mijn hoofd was ik al bezig met kerst en zo koos ik dus voor de nougatine. Want, deze is lekker in de middag/avond bij de koffie/thee en ik kan het mooi gebruiken voor een overheerlijk nagerecht dat morgen online komt. Het originele recept in Suqar is met sinaasappel en gember, maar dat paste ik dus iets aan.
Nougatine met kaneel
Ingrediënten
- 90 g suiker
- 80 ml slagroom
- 40 g roomboter
- 105 g amandelschaafsel
- 25 g bloem
- 1 snufje zout
- 1 tl kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
- Verwarm de suiker, slagroom en boter langzaam in een steelpannetje tot de suiker is opgelost. Blijf ondertussen goed roeren.
- Draai het vuur hoger, breng aan de kook en laat de room ongeveer 5 minuten flink koken terwijl je af en toe roert.
- Meng ondertussen amandelschaafsel, bloem, zout en kaneel in een kom.
- Schenk de hete room bij het amandelmengsel en roer goed door elkaar.
- Verdeel het mengsel over de bakplaat en gebruik een stevige spatel om het zo glad en dun mogelijk uit te spreiden.
- Bak de nougatine 15 minuten in de oven.
- Haal uit de oven en laat 1 minuut rusten. Dek af met een vel bakpapier en rol de nougatine met een deegroller nog dunner uit.
- Bak de nougatine nog eens 5-8 minuten in de oven tot deze goudbruin is.
- Laat afkoelen en leg dan op een taartrooster om helemaal uit te harden.
Notities
Pin deze nougatine!
Wil je nog meer lekkere inspiratie opdoen?
Suqar | Greg & Lucy Malouf | Verkrijgbaar bij bol.com en de lokale boekhandel voor € 29,95.
Trackbacks/Pingbacks