Ben je benieuwd wat dé foodtrends zijn dit jaar voor de feestdagen? Ik vertel je er graag meer over! 16 November was ik op het Allerhande kerstevent samen met Saskia van Christmaholic. Daar presenteerde Albert Heijn de foodtrends voor de komende feestdagen en we kregen het nieuwe kerstassortiment te zien en te proeven. Uiteraard laat ik jou in dit artikel graag met me mee genieten van al het moois en lekkers.

foodtrends feestdagen

Uiteraard was heel de locatie in kerstsfeer, inclusief lekkere kerstmuziekjes die ik de dagen daarna nog vrolijk aan het neuriën was. Er stonden verschillende gedekte tafels met fijne decoraties, zoals bijvoorbeeld de tafel hierboven. Ik vind het dus geweldig leuk om te zien hoe je met onder andere witlof, bietjes en paddenstoelen een je tafel kunt decoreren. Daar had ik eerlijk gezegd zelf nooit aan gedacht!

foodtrends feestdagen

Persoonlijk ben ik ook echt fan van het knijpertje met de kerstboom zo op de rand van een bord. Geen idee of je deze kunt kopen, maar zelf maken zou niet zo moeilijk moeten zijn! Verder is de fles met het winterse tafereeltje ook een geweldig leuke aankleding.

foodtrends feestdagen

We hebben in de paar uurtjes dat we binnen waren een aantal lekkere dingen mogen proeven. Deze twee vegetarische gerechten zijn mij denk ik nog wel het meest bijgebleven, want wat zijn ze lekker! Het is echt weer eens iets verrassend anders om op tafel te zetten. Beide smaakten heerlijk, maar de rollade was echt mijn favoriet.

De 5 foodtrends

Hieronder vertel ik je meer over de 5 verschillende foodtrends die getipt worden. Uiteraard geef ik je ook graag mijn kijk hierop.

1. Easy December

Eten moet lekker zijn, goed voelen, vers zijn én makkelijk te bereiden. Mensen kiezen graag voor gemaksproducten en staan niet meer alle feestdagen uitgebreid alles zelf te koken. De verspakketten zijn volgens de supermarkt de grootste trend dit jaar. Een box met de juiste hoeveelheid aan ingrediënten en het recept, om zo een overheerlijk menu op tafel te toveren.

‘Persoonlijk vind ik het altijd wel echt super om een dag echt te koken. Voor/hoofd/na; alles uit eigen keuken. Maar ook bij mij siert gemak de mens en wil ik voor de andere dag wel sneller kiezen voor wat makkelijkers. De feestdagen draaien niet alleen om het lekkere eten, maar vooral om het (samen)zijn.’

foodtrends feestdagen

2. Kleur

Gebruik kleur in je gerechten door middel van kleurpoeders of specerijen. Denk hierbij aan matcha en kurkuma om je gerecht een flinke dosis kleur te geven. Door het gebruik van kleur wordt echt elk gerecht fotogeniek en creëer je een waar kunstwerkje op je bord.

‘Persoonlijk zou ik hier zelf altijd kiezen voor accenten door middel van bijvoorbeeld natuurlijke producten. Denk naast de specerijen ook aan bijvoorbeeld granaatappelpitjes en doperwtjes. Elk gerecht wordt mooier (en vaak ook lekkerder) van een extra kleurtje op het bord.’

foodtrends feestdagen

3. Vega (n)

Steeds meer mensen kiezen ervoor om ook juist met de feestdagen te kiezen voor een vegetarisch of vegan gerecht. Groenten spelen een steeds grotere rol in het kerstmenu. Zorg voor kleur in de gerechten (denk bijvoorbeeld aan de bietenburger met geitenkaas hierboven) en verras je gasten/familie met overheerlijke smaken! Grill, rooster, marineer, wok en rook je groenten; doe er eens wat anders mee dan anders.

‘Een geweldige trend als je het mij vraagt! Persoonlijk heb ik er echt geen moeite mee om een dagje geen vlees of vis te eten. Als ik nadenk over mijn lunch of diner begin ik eigenlijk ook altijd als eerste met de groenten. Wat ook super is, is dat er echt zo’n grote variëteit aan groenten is, voor ieder wat wils toch?!’

4. Alcoholvrij

Bewust omgaan met alcohol past perfect binnen de algemene trend van het gezonder leven. Sappen, frisdranken en mocktails daar kun je ook echt mee uitpakken deze feestdagen!

‘Fijne trend! Ik kan zelf echt genieten van een glaasje goede wijn bij het eten, maar eigenlijk doe ik dat ook alleen maar als we eten met familie/vrienden. Maar ik kan me echt helemaal voorstellen dat ik dit jaar eens een lekkere mocktail ga maken voor na het diner.’

foodtrends feestdagen

5. Shared dining

Je kent het wel: gourmetten. Dé populairste vorm van shared dining in Nederland. Wel is het zo dat mensen steeds vaker kiezen voor een culinaire update, dus niet meer alleen maar standaard een hamburgertje en slavink om te bakken.
Een andere vorm van shared dining kan ook zijn dat je een grote tafel vol met lekkere gerechten zet. Laat iedereen 1 of 2 gerechten maken en zet deze in schalen op tafel. Zo staat er genoeg lekkers op tafel om van te proeven.

‘Beide vormen vind ik leuk! Gourmetten is gewoon echt klassiek, maar je kunt er zoveel meer mee! Het idee van een lange tafel die vol staat met schalen en van alles wat kunnen proeven klinkt mij ook ideaal in de oren als foodie.’

 

foodtrends feestdagen

Oh, enne; sluit je diner af met een geweldig nagerecht! Persoonlijk kies ik graag voor zoet, maar wat denk je van de kaastaart die je bovenaan dit artikel ziet?

Nu ben ik benieuwd wat de foodtrends voor 2019 gaan worden én of die heel erg verschillen met dit jaar…