Deze hagelwitte meringuetaart met kokos schreeuwt toch gewoon kerst?! Steel de show met deze smeuïge taart met een tropisch tintje.

Een knapperig kokoslaagje, romige kokosvulling en 4 laagjes smeuïge meringue; dat is wat deze taart zo speciaal maakt. Qua looks vind ik hem persoonlijk echt geweldig mooi om te zien! De smaak daar was ik vooral benieuwd naar omdat het echt iets compleet anders is dan ik normaal maak, maar wat is het lekker! De meringue die ik bakte was nog zo smeuïg dat het bijna iets weg had van de luchtige vulling van chocozoenen. Dat is denk ik ook precies wat deze laagjestaart anders dan anders maakt.

Modern baking – Donna Hay

Het nieuwste boek van Donna Hay… als er iets is om blij van te worden is dit het wel. Een boek dat draait om taarten, koekjes en alles daartussenin. En dat dan meer dan 250 keer! Wow, wat een dikke pil is dit boek.. als je hier geen bakinspiratie uit kunt halen dan weet ik het ook niet meer.

Donna Hay maakte dit boek met als intentie een moderne bakbijbel, daarin is ze zeer zeker geslaagd. Het boek gaat van chocolade, naar vruchten en van zuivel naar suiker en specerijen. Daarnaast is elke hoofstuk opgedeeld in “normale” recepten, quick fix én fresh & light. Dat maakt dit boek extra interessant en zo weet je eigenlijk zeker dat er altijd iets naar jouw smaak in te vinden zal zijn.

Meringuetaart met kokos

Onderstaand recept is een recept uit het kookboek Modern Baking van Donna Hay. In het originele recept wordt gebruik gemaakt van double cream, ik verving dit door een slagroom/mascarpone mengsel.
Daarnaast halveerde ik het recept, zo heb je een nagerecht voor 3 a 4 personen. Ben je met meer? Dan kun je alles maal 2 doen en bak je 2 keer een meringue.

Meringuetaart met kokos

Een feestelijke taart naar recept van Donna Hay
Voorbereiding15 minuten
Bereiding25 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 ml eiwit (op kamertemperatuur)
  • 330 g kristalsuiker
  • 1 el maïzena plus extra om te bestuiven
  • 1 el witte azijn
  • 50 g kokossnippers

Vanille kokosroom

  • 85 ml slagroom
  • 45 ml mascarpone
  • 125 ml gekoelde kokosmelk (geen light)
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Zet een ondiepe bakplaat klaar van ongeveer 40 x 34 cm, vet deze lichtjes in.
  • Klop het eiwit in de mengkom van een keukenmachine op de hoogste stand tot zich zachte pieken vormen. Voeg nu de suiker toe, steeds maar 1 eetlepel tegelijk en klop 30 seconden voor je de volgende schep toevoegt.
  • Schraap de wanden van de kom schoon en klop 8 minuten of tot je een stijve massa hebt.
  • Meng in een kommetje de maïzena en azijn door elkaar. Voeg toe aan de meringue en klop 2 minuten of tot de massa dik is en glanst.
  • Schep het meringuemengsel in de vorm en strijk glad.
  • Zet 16 minuten in de oven, of tot de bovenkant net droog aanvoelt (bij mij was dat uiteindelijk 20 minuten).
  • Laat 5 minuten afkoelen in de vorm, stort op een licht met maïzena bestoven bakplaat en laat volledig afkoelen.
  • Snijd de meringue in de lengte in 2 plakken en deze weer doormidden, zodat je 4 gelijke stukken hebt. Eventueel snijd je eerst de zijkanten iets bij.
  • Klop voor de vulling de slagroom, mascarpone, kokosroom en vanille in een schone mengkom van de keukenmachine tot zich stijve pieken vormen.

Monteer nu het gebak:

  • Leg 1 laag meringue op een schaal. Verdeel hier ongeveer 3 el kokosroom over. Maak verdere lagen met de meringue en kokosroom en eindig met een laag room.
  • Bestrijk de zijkanten licht met de kokosroom. Bestrooi de bovenkant en zijkanten met de kokossnippers.
  • Serveer meteen, of bewaar het nog 2-3 uur in de koelkast.

Notities

Het recept is uit het kookboek ‘Modern Baking’ van Donna Hay. In het originele recept wordt gebruik gemaakt van double cream, ik verving dit door een slagroom/mascarpone mengsel.
 
Tip: Wil je deze laagjestaart van te voren maken? Bewaar dan alles apart en zet de taart op het laatste moment in elkaar.

Pin deze meringuetaart met kokos!


Wil je nog meer lekkere inspiratie opdoen?

Modern baking | Donna Hay | Verkrijgbaar bij bol.com en de lokale boekhandel voor € 35,-.