Deze vegetarische wellington is een heerlijke verrassing om op tafel te zetten. Boordevol smaak en lekkere ingrediënten.

Stiekem eet ik steeds minder vlees en vis. Ja nog steeds met regelmaat ook wel, maar het wordt steeds minder. Af en toe pak ik een vleesvervanger maar ik kan ook gewoon goed het vlees weglaten en meer groenten eten. Want als ik heel eerlijk ben; groenten zijn mijn favoriet!

Met de komende feestdagen in het verschiet wil je wellicht eens wat anders op tafel zetten. Of misschien heb je tafelgasten die geen vlees en/of vis eten? Nou dan weet ik zeker dat je met deze vegetarische wellington de show gaat stelen. Het is echt een gemakkelijk receptje on te maken en daarnaast ook echt lekker. De vulling van champignons, linzen en erwtjes is echt heerlijk hartig.

Het typische is dat ik al een tijdje klassieke wellington met bief op mijn to-cook lijstje heb staan. Maar op de een of andere manier komt het er nooit van om het dan ook daadwerkelijk te maken.

Vegetarische wellington

Met onderstaand recept kun je 6 wellingtons maken. Ben je met minder? Maak dan minder van de vulling of vries een deel van de vulling in.

Ingrediënten
– 70 g doperwten
– 2 el olijfolie
– 1 sjalotje
– 2 teentjes knoflook
– 100 g shiitake
– 150 g kastanjechampignons
– 75 g walnoten
– 1 tl oregano
– 1 tl tijm
– 0,5 tl nootmuskaat
– zout en peper
– 200 g linzen (gaar)
– 1 el kokosmeel

– 6 plakken bladerdeeg
– 1 eierdooier

Bereiding
Doe de doperwten in een pan met water en kook ze beetgaar.

Verhit de olijfolie in een koekenpan.

Snipper de sjalot en de knoflook en fruit deze aan in de koekenpan.

Hak de walnoten fijn, met de hand of met de keukenmachine.
Voeg toe aan de pan en bak 5 minuten mee.

Hak de shiitake en champignons fijn, met de hand of met de keukenmachine.
Voeg toe aan de pan en bak 5 minuten mee.

Voeg de doperwten, oregano, tijm, nootmuskaat en linzen toe en warm goed door.

Breng op smaak met een flinke snuf zout en peper.

Voeg het kokosmeel toe en roer goed door.

Verwarm de oven voor zoals aangegeven op de verpakking van het bladerdeeg.
Ontdooi ondertussen de bladerdeeg.

Leg 3 el van het champignonmengsel op een vel bladerdeeg en dek af met een volgende. Druk met je handen het bladerdeeg om de vulling heen. Gebruik een uitsteker en snijd de wellington uit. Druk de randjes dicht met een vork.

Herhaal met alle overige bladerdeeg vellen.

Klop de eierdooier los en bestrijk de wellingtons ermee.
Snijd met een mesje een klein gaatje in het midden.

Bak ze in 15 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Vegetarische wellington