Met deze tiramisu dripcake weet ik zeker dat je de show gaat stelen! Perfect voor de komende feestdagen of elk ander genietmomentje daarna.

Door Coop werd ik uitgedaagd om een klassiek kerstgerecht in een nieuw en vernieuwd jasje te steken. Ik mocht hiervoor aan de slag met de tiramisu. Leuk! Want al eerder maakte ik bijvoorbeeld deze tiramisudip, dus ik hou wel van nieuwe jasjes. Daarbij is tiramisu het lievelings nagerecht van mijn man.

Deze dripcake is natuurlijk echt de ultieme taart als je fan bent van tiramisu. Ik kan je vertellen dat de taart hier in huize foodquotes echt meer dan goedgekeurd is door iedereen. Het is een flinke en hoge taart, dus ben niet te royaal met stukken snijden, tenzij je nog meer dan genoeg ruimte hebt na je kerstdiner dan…

Het fijne is dat je deze taart met gemak de dag ervoor kunt maken, het enige waar je voor moet zorgen is dat je ruimte hebt in je koelkast. Wil je de dripcake maken maar heb je eigenlijk niet genoeg ruimte in je koelkast? Maak dan alle elementen en bewaar deze apart. Het enige wat je dan op de dag zelf hoeft te doen is in elkaar zetten en decoreren.

Tiramisu dripcake

Denk je nou, oh ik wil ook een kerstrecept met een twist maken? Doen!! Maak een gerecht met je persoonlijke twist en deel deze vooral op social media met #coopkerstklassieker. Je maakt dan namelijk kans op een KitchenAid pan. Kun je meteen nog meer lekkers bakken in de pan 🙂

Ik bakte 2 biscuits, een chocolade en een normale. Dat zorgt voor een leuk effect als je de taart aansnijdt.

Onderstaand recept is trouwens zonder alcohol, ook gebruik ik geen rauw ei in de tiramisu vulling. Op deze manier is de taart geschikt voor het hele gezin. Mocht je nu wel graag likeur toevoegen dan is dat natuurlijk wél lekker. Ik zou dat de likeur mixen door het koffiemengsel of dit als extraatje gebruiken om de biscuits mee in te smeren.

Tiramisu dripcake

Ik kan het me bijna niet voorstellen…. maar…. Vind je de taart op de foto een slag te groot? Bak dan 1 biscuit en halveer de ingrediënten voor de vulling.

Schrik ook niet van de lijst van ingrediënten; ja de taart kost echt wel wat werk, maar het valt echt mee!

Tiramisu dripcake

Een taart om indruk mee te maken
Voorbereiding30 minuten
Bereiding2 uur 30 minuten
Totale tijd3 uur

Ingrediënten

Ingrediënten biscuit

  • 210 g ei (dit waren bij mij 4 eieren, maar weeg het vooral af)
  • 120 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 g bloem
  • 35 g maïzena

Ingrediënten chocolade biscuit

  • 210 g ei (dit waren bij mij 4 eieren, maar weeg het vooral af)
  • 120 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 g bloem
  • 35 g maïzena
  • 15 g cacao

Ingrediënten koffie mengsel

  • 200 ml koffie
  • 0,5 tl vanille extract
  • 2 el bruine basterdsuiker

Ingrediënten vulling

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 8 el suiker
  • 2,5 el koffiemengsel
  • 200 g pure chocolade
  • 20 g roomboter
  • 350 g lange vingers
  • 1 el cacao voor bestuiven

Instructies

Bereiding biscuits

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een bakvorm van 20 cm klaar en vet goed in.
  • Klop de eieren, suiker en vanillesuiker met de keukenmachine op middelhoge stand in 10 minuten licht en luchtig.
  • Zeef de bloem en maïzena erboven en spatel rustig door het mengsel heen.
  • Giet in de bakvorm en bak 35-45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Als de biscuit gaar is (test eventueel even met een houten prikker), laat hem dan even afkoelen in de vorm. Haal vervolgens uit de vorm en plaats op een rooster om helemaal af te koelen.
  • Herhaal bovenstaande voor de chocolade biscuit. Maar zeef tegelijk met de bloem en maïzena de cacao erdoor.

Bereiding koffie mengsel

  • Doe alle ingrediënten in een pannetje en warm goed door.

Bereiding vulling

  • Doe de mascarpone in een kom en klop met een handmixer luchtig
  • Voeg de slagroom, suiker en het koffiemengsel toe en mix met de handmixer tot het mengsel dik is. (2-3 minuten)

Laten we de taart maken!

  • Snijd de afgekoelde biscuits in 3 lagen.
  • Leg een naturel laag op een bord/plank/taartplateau. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de helft van de fijngehakte lange vingers.
  • Leg hier een chocolade laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de helft van de geraspte chocolade.
  • Leg hier een naturel laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de resterende geraspte chocolade.
  • Leg hier een chocolade laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over.
  • Leg hier een naturel laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de resterende fijngehakte lange vingers.
  • Leg hier de laatste chocolade laag op. Verdeel een dunne laag vulling over de bovenkant en strijk glad.
  • Houd 2 el vulling apart maar doe de rest in een spuitzak en vul eventuele zichtbare gaten op van de taart. Pak vervolgens een deegschraper of paletmes die je tegen de taart aanzet. Schraap de overtollige vulling er van af. Maak tussendoor je deegschraper/paletmes schoon.
  • Zet de taart in de koelkast zodat alles lekker koud wordt.

Overige bereiding net voor het maken van de taart

  • Hak ongeveer 120 gram van de lange vingers in fijne stukken.
  • Rasp 40 gram van de pure chocolade.
  • De overige chocolade smelt je samen met de boter au-bain-marie. Laat iets afkoelen en doe in een spuitzak (eventueel kun je de drip ook maken met een lepeltje, dat werkt net zo goed).

En verder….

  • Haal de taart uit de koelkast en creëer een drip op de rand van de taart. Dit doe je door wat chocolade op de rand de spuiten/lepelen, vaak gaat het er vanzelf overheen en anders geef je het een klein duwtje.
  • Eventuele chocolade die je over hebt kun je over de bovenkant verdelen.
  • Snijd de onderkant van de lange vingers af, plak deze vast aan de zijkant van de taart met de vulling die je apart hebt gehouden.
  • Hak de restjes van de lange vingers grof.
  • Bestuif de bovenkant van de taart met de cacao (dit gaat het makkelijkste met een zeefje). Verdeel hierover de grof gehakte lange vingers.

Pin deze tiramisu dripcake!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met COOP.