Met deze tiramisu dripcake weet ik zeker dat je de show gaat stelen! Perfect voor de komende feestdagen of elk ander genietmomentje daarna.
Door Coop werd ik uitgedaagd om een klassiek kerstgerecht in een nieuw en vernieuwd jasje te steken. Ik mocht hiervoor aan de slag met de tiramisu. Leuk! Want al eerder maakte ik bijvoorbeeld deze tiramisudip, dus ik hou wel van nieuwe jasjes. Daarbij is tiramisu het lievelings nagerecht van mijn man.
Deze dripcake is natuurlijk echt de ultieme taart als je fan bent van tiramisu. Ik kan je vertellen dat de taart hier in huize foodquotes echt meer dan goedgekeurd is door iedereen. Het is een flinke en hoge taart, dus ben niet te royaal met stukken snijden, tenzij je nog meer dan genoeg ruimte hebt na je kerstdiner dan…
Het fijne is dat je deze taart met gemak de dag ervoor kunt maken, het enige waar je voor moet zorgen is dat je ruimte hebt in je koelkast. Wil je de dripcake maken maar heb je eigenlijk niet genoeg ruimte in je koelkast? Maak dan alle elementen en bewaar deze apart. Het enige wat je dan op de dag zelf hoeft te doen is in elkaar zetten en decoreren.

Denk je nou, oh ik wil ook een kerstrecept met een twist maken? Doen!! Maak een gerecht met je persoonlijke twist en deel deze vooral op social media met #coopkerstklassieker. Je maakt dan namelijk kans op een KitchenAid pan. Kun je meteen nog meer lekkers bakken in de pan 🙂
Ik bakte 2 biscuits, een chocolade en een normale. Dat zorgt voor een leuk effect als je de taart aansnijdt.
Onderstaand recept is trouwens zonder alcohol, ook gebruik ik geen rauw ei in de tiramisu vulling. Op deze manier is de taart geschikt voor het hele gezin. Mocht je nu wel graag likeur toevoegen dan is dat natuurlijk wél lekker. Ik zou dat de likeur mixen door het koffiemengsel of dit als extraatje gebruiken om de biscuits mee in te smeren.

Ik kan het me bijna niet voorstellen…. maar…. Vind je de taart op de foto een slag te groot? Bak dan 1 biscuit en halveer de ingrediënten voor de vulling.
Schrik ook niet van de lijst van ingrediënten; ja de taart kost echt wel wat werk, maar het valt echt mee!
Tiramisu dripcake
Ingrediënten
Ingrediënten biscuit
- 210 g ei (dit waren bij mij 4 eieren, maar weeg het vooral af)
- 120 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 90 g bloem
- 35 g maïzena
Ingrediënten chocolade biscuit
- 210 g ei (dit waren bij mij 4 eieren, maar weeg het vooral af)
- 120 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 90 g bloem
- 35 g maïzena
- 15 g cacao
Ingrediënten koffie mengsel
- 200 ml koffie
- 0,5 tl vanille extract
- 2 el bruine basterdsuiker
Ingrediënten vulling
- 500 g mascarpone
- 200 ml slagroom
- 8 el suiker
- 2,5 el koffiemengsel
- 200 g pure chocolade
- 20 g roomboter
- 350 g lange vingers
- 1 el cacao voor bestuiven
Instructies
Bereiding biscuits
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een bakvorm van 20 cm klaar en vet goed in.
- Klop de eieren, suiker en vanillesuiker met de keukenmachine op middelhoge stand in 10 minuten licht en luchtig.
- Zeef de bloem en maïzena erboven en spatel rustig door het mengsel heen.
- Giet in de bakvorm en bak 35-45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Als de biscuit gaar is (test eventueel even met een houten prikker), laat hem dan even afkoelen in de vorm. Haal vervolgens uit de vorm en plaats op een rooster om helemaal af te koelen.
- Herhaal bovenstaande voor de chocolade biscuit. Maar zeef tegelijk met de bloem en maïzena de cacao erdoor.
Bereiding koffie mengsel
- Doe alle ingrediënten in een pannetje en warm goed door.
Bereiding vulling
- Doe de mascarpone in een kom en klop met een handmixer luchtig
- Voeg de slagroom, suiker en het koffiemengsel toe en mix met de handmixer tot het mengsel dik is. (2-3 minuten)
Laten we de taart maken!
- Snijd de afgekoelde biscuits in 3 lagen.
- Leg een naturel laag op een bord/plank/taartplateau. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de helft van de fijngehakte lange vingers.
- Leg hier een chocolade laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de helft van de geraspte chocolade.
- Leg hier een naturel laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de resterende geraspte chocolade.
- Leg hier een chocolade laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over.
- Leg hier een naturel laag op. Bestrijk met het koffiemengsel en verdeel er een dunne laag vulling over. Bestrooi met de resterende fijngehakte lange vingers.
- Leg hier de laatste chocolade laag op. Verdeel een dunne laag vulling over de bovenkant en strijk glad.
- Houd 2 el vulling apart maar doe de rest in een spuitzak en vul eventuele zichtbare gaten op van de taart. Pak vervolgens een deegschraper of paletmes die je tegen de taart aanzet. Schraap de overtollige vulling er van af. Maak tussendoor je deegschraper/paletmes schoon.
- Zet de taart in de koelkast zodat alles lekker koud wordt.
Overige bereiding net voor het maken van de taart
- Hak ongeveer 120 gram van de lange vingers in fijne stukken.
- Rasp 40 gram van de pure chocolade.
- De overige chocolade smelt je samen met de boter au-bain-marie. Laat iets afkoelen en doe in een spuitzak (eventueel kun je de drip ook maken met een lepeltje, dat werkt net zo goed).
En verder….
- Haal de taart uit de koelkast en creëer een drip op de rand van de taart. Dit doe je door wat chocolade op de rand de spuiten/lepelen, vaak gaat het er vanzelf overheen en anders geef je het een klein duwtje.
- Eventuele chocolade die je over hebt kun je over de bovenkant verdelen.
- Snijd de onderkant van de lange vingers af, plak deze vast aan de zijkant van de taart met de vulling die je apart hebt gehouden.
- Hak de restjes van de lange vingers grof.
- Bestuif de bovenkant van de taart met de cacao (dit gaat het makkelijkste met een zeefje). Verdeel hierover de grof gehakte lange vingers.
Pin deze tiramisu dripcake!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met COOP.
Wauw! Wat mooi om te zien! Die zou ik met de Kerst wel op tafel willen zetten, wij zijn allemaal dol op tiramisu en met deze grote cake is er genoeg voor iedereen.
Ik vind ‘m er erg mooi uitzien! Daarmee kun je goed voor de dag komen!
wauw wat mooi en wat lijkt het me heerlijk. Hij kan zo in Heel Holland Bakt! Super gewoon.
ik ga hier van watertanden…hier maak ik zeker zoonlief heeeel erg blij mee
Lange vingers…. zo lekker. Laatst nog gemaakt met kwarktaart. Ik heb er helaas geen ruimte voor in de koelkast, maar het zou zeker een dessert zijn die in de smaak zal vallen
Dat ziet er lekker uit maar lijkt mij erg zoet of niet?
Juist niet! Er zit niet veel suiker in de biscuits en vulling. Dus valt echt mee
Wow, wat een prachtige taart. Bijna een kunstwerk. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik ben zó geen keukenprinses. Herstel, voor een mini Indonesische rijsttafel draai ik mijn hand niet om. Maar bakken, dat is weer heel iets anders. Mijn allereerste ervaring met ‘gewoon’ een cake maken was dat ik de staafmixer bijna stuk maakte door een hele roomboter zo uit de ijskast (echt gebeurd) probeerde te mixen… Need I say more? Als ik zo de ingrediëntenlijst zie dan is dat inderdaad voor mij een reden om het niet te proberen. Misschien in de (verre) toekomst als ik eens wat verder ben gekomen dan cake en pepernoten?
Wij zijn hem nu aan het maken voor 2e kerstdag! De biscuits zijn gemaakt.. het snijden hiervan wordt nog een opgave, maar heb eigenlijk een andere vraag. Je moet een koffiemengsel maken wat je samenvoegt met de mascarpone ed voor de vulling, echter spreek je daarna bij het opbouwen over het koffiemengsel en de vulling apart. Kun je toelichten of je het apart moet doen, samen moet voegen of beide? Hopelijk lukt het op korte termijn te antwoorden omdat we hem morgen verder zullen afmaken (en een stuk vervoeren) ?Bedankt en fijne dagen!
Oh wat leuk Floor!
Ja, maar 1,5 eetlepel door de vulling en de rest gebruiken voor het bestrijken van de biscuits 🙂
Aha, nu snap ik hoe ik het recept moet lezen. Opzich logisch, maar had het even niet door 😉 Waar overigens 2,5 el staat. Maar komt goed, zal laten weten of het is gelukt. Want ik bak nooit Haha.
God, dit ziet er echt wel heerlijk uit, maar iets waar ik me toch eens serieus over zou moeten buigen…
Zeker doen! Zo’n aanrader is deze taart 🙂