Heb je er al eens aan gedacht om deze winter de barbecue aan te steken? Oftewel; een echte winter BBQ?! Ik vertel je er vandaag wat meer over, inclusief handige tips en lekkere recepten.

De meeste mensen associëren de barbecue met zwoele en warme zomeravonden, buiten eten en dat heel de buurt naar verbrande kooltjes ruikt. Maar waarom steken we de bbq eigenlijk alleen in de zomer aan? In de winter smaken de gerechten nét zo lekker! Misschien nog wel iets lekkerder, omdat het toch net iets specialer is.

Als ik aan mijn man vraag; wat wil je vanavond eten, begint hij altijd met het vlees. Als hij mag kiezen waar hij dat vlees dan op bakt is dat toch echt altijd op de barbecue of grill. In de winter denkt hij zelf ook iets minder aan buiten koken, maar ik vind dat we dat maar eens moeten gaan veranderen! Binnenkort een winter BBQ feestje dus!

We hebben een grote ton barbecue staan in onze tuin. Hoog op onze wishlist staat toch wel een Green Egg, al is het alleen al om z’n mooie design. Daarnaast lijkt het mij ideaal om een barbecue te hebben waarvan het deksel dicht kan om er zo weer compleet anders mee te kunnen koken.

winter bbq

Winterse omstandigheden

Ok, in de winter zijn de weersomstandigheden toch net iets anders. Waar je in de zomer gewoon heel de avond buiten kunt tafelen is dat in de winter wel net iets anders. Het zal dus wat sneller gebeuren dat er wellicht 1 man of vrouw buiten bij de bbq staat en alles binnen in de warmte opgegeten wordt.

Maak het zo gezellig mogelijk voor diegene die buiten bij de BBQ staat.

Trek allemaal een warme jas aan, doe een sjaal om en neem een lekker verwarmend drankje mee. Met z’n allen om de barbecue is echt heel erg gezellig. Hang lampjes op buiten, steek eventueel wat kaarsen aan. Breng er echt wat sfeer bij en het wordt steeds leuker!

1 Of meerdere gerechten?

Bedenk van tevoren hoe je je winter bbq wilt vormgeven. Kies je voor 1 groot gerecht van de bbq en verschillende bijgerechten die je “gewoon” in de keuken maakt? Of ga je voor een klassieke bbq waarbij je verschillende stukken vlees en vis op de bbq bakt achter elkaar.

Als je 1 groot gerecht maakt is het wellicht gezelliger voor iedereen. Zo hoeft er niet iemand de helft van het diner buiten te staan om te zorgen voor een lekker stukje vis/vlees/groenten van de barbecue. Kies voor een mooi stuk vlees, een grote vis of een flink groentegerecht. Je hebt zoveel keuzes en mogelijkheden om iets speciaals te maken!

Ook leuk en lekker: een nagerecht van de bbq! Neem een warm glaasje glühwein of chocolademelk mee naar buiten en maak s’mores, gezellig met z’n allen om de barbecue en een nieuwe traditie is geboren!

BBQ recepten inspiratie

Uiteraard geef ik je graag wat lekkere inspiratie voor recepten die je kunt maken op de barbecue. Zie je jezelf en je vrienden/familie al staan barbecueën op oudejaarsavond?

sis kofte met tzatziki

Als mijn man mag kiezen gaat er bijna altijd köfte op de barbecue. Je kunt ze als hamburgers maken of aan een stokje; Sis köfte. In beide gevallen is een goede knoflooksaus (of tzatziki), Turks brood en een frisse groene salade er erg lekker bij.

Deze Italiaanse varkenskotelet met venkelsalade maak je met een dry rub. Het klinkt als een overheerlijk recept, deze combinatie van vlees en venkel!

Deze gemarineerde ribeye met courgettesalade vind ik er echt overheerlijk uitzien! Nu ben ik zelf ook wel echt fan van ribeye en deze combinatie doet me watertanden.

Ook deze zoete hartige schouderkarbonade is een feestje voor de vleesliefhebber. Het is een makkelijk recept met maar 3 ingrediënten, ik ben persoonlijk dan weer benieuwd hoe het zou smaken als je zelf een specerijenmengsel maakt.

honing-citroen zalm

Deze geglaceerde zalm zit echt boordevol smaak. Ga je voor een winter bbq dan zou ik kiezen voor een groot stuk zalm. Dat staat zoveel mooier op tafel dan losse mootjes.

 

Ja, zelfs op je barbecue kun je een heerlijke stoof maken. Wat denk je van dit stoofpotje met varkenswangen? De varkenswang is echt een vergeten stukje vlees, maar doet het perfect in deze stoof!

Deze krieltjes a la nacho’s maak je ook gewoon van de barbecue. Krieltjes zijn op zichzelf al lekker en nacho’s al helemaal, de combinatie lijkt me dan ook hemels!

Deze appel-perencrumble van de barbecue ziet er toch gewoon té lekker uit?! Persoonlijk zou ik dan ook zeker kiezen om zo’n dessert te maken als je dan toch al met de bbq in de weer bent. Want een crumble is altijd een goed idee.

Wil je nou nog meer barbecue inspiratie? Neem dan een kijkje op de Kamado Express website, je vindt er de mooiste barbecues, lekkere recepten en nog veel meer tips & tricks.

winter bbq


Dit artikel schreef ik in samenwerking met Kamado Express.