Lunchen, we doen het (als het goed is) allemaal. Met dit artikel geef ik je een handige checklist om een gezonde lunch te maken. Want elke dag een boterham met kaas is ook maar saai toch? Afwisseling maakt je lunch zoveel lekkerder! Variatie in je voeding is altijd een goed idee, voor de smaak en de voedingsstoffen.

Lunchen zonder brood

Als ik persoonlijk ergens echt blij van word, dan is het wel lunchen zonder brood. Dat is al zo zolang ik me kan herinneren; een boterham in mijn lunchbox heeft me nooit echt blij gemaakt.
Toen ik ging werken en me die boterhammen nog meer tegen gingen staan ging ik op zoek naar lekkere ideeën voor de gezonde lunch.

Al jaren lunch ik zonder brood, eigenlijk zo ongeveer vanaf dat ik ging werken. Dus ja; de #lunchenzonderboterham expert is hier om je te helpen! Uiteraard dus met tips voor een lunch zonder de welbekende boterham.

Lunch

Stap 1: de basis

Als eerste kies je de basis van je lunchbox. Bij mij is de basis eigenlijk altijd groente en uiteraard heb ik daar ook mijn favorieten in. Ik geef je een lijst met mijn favorieten;

 • Sla, zoals; veldsla, romaine, ijsbergsla, rucola etc.
 • Gekookte groenten, zoals; broccoli, bloemkool, wortel etc.
 • Rauwkost, zoals; komkommer, radijs, tomaat, wortel etc.

Stap 2: meer groenten

Voor mij is een lunchbox groenten met groenten en nog wat meer groenten! Eigenlijk altijd minimaal 50% groenten. Daarmee bedoel ik dus ook de extra groenten om je salade helemaal top te maken. Of wat denk je van een mix van gekookte groenten en rauwkost.

In mijn lunchbox vind je dus altijd meer dan 1 soort groente. Minimaal 2, maar soms ook nog meer. Dat is uiteraard afhankelijk van het type lunch.
Speel met kleur! Gekookte broccoli en daarnaast wortel, beide verantwoordelijk voor verschillende vitamines en voedingsstoffen.

gezonde lunch

Stap 3: eiwitten

Vul je lunchbox aan met eiwitten. Eiwitten zijn erg belangrijk voor je gezondheid, ze behoren namelijk tot de bouwstenen van je lichaam (zonder er hier te diep op in te gaan, dat is weer een ander artikel).

Hieronder een lijstje met verschillende soorten voeding met veel eiwitten, dat is niet alleen maar vlees uiteraard. Kies jouw favoriet of de eiwitbron die het lekkerste is bij de rest van je lunch;

 • Ei (gekookt, gebakken etc)
 • Vlees
 • Kip/Kalkoen
 • Vis
 • Kiemgroenten
 • Semi-granen, zoals; quinoa of boekweit
 • Noten/Pitten
 • Kaas
gezonde lunch

Stap 4: fruit

Vul je lunch aan met lekker seizoensfruit! Persoonlijk vind ik wat fruit in mijn lunchbox echt heerlijk. Vooral als ik een vakjesbox bij heb zorg ik altijd dat er ook een vakje gevuld is met fruit.

Denk aan aardbeien, kiwi, bosbessen, druiven etc etc. Kies het fruit dat jij het lekkerste vindt.

Lunchen zonder boterham was nog nooit zo gemakkelijk! Ontvang mijn e-book met 7 recepten.

Daarnaast blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes, zoals gratis challenges, nieuwe recepten en meer!

  Vergeet niet de eerste mail te bevestigen!

  Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

  Stap 5; water

  Last but not least; water! Genoeg drinken verdeeld over de gehele dag is erg belangrijk. Zorg daarom dat je ook dat je bij je lunch wat lekkers drinkt. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar “gewoon” water of water met een smaakje dat ik zelf maak.

  infruition water drinken

  Op zoek naar wat extra inspiratie voor lekkere smaakjes om toe te voegen aan je water? Ik heb ze voor je! Neem een kijkje bij dit artikel.

  Tijd voor lunch!

  En dan nu; tijd voor een gezonde lunch! Met de 5 tips die ik in dit artikel noem weet je zeker dat je een gezonde lunch mee neemt naar werk/school. Voor als je eens wat anders wilt dan de boterham.

  gezonde lunch pinterest